Han förutsåg Johanssons landslagsplats – redan 2010

Erik Johansson har stigit som en stjärna på den svenska fotbollshimlen senaste åren. Nu är mittbacken aktuell för en startplats i EM något få räknat med när han spelade på mittfältet i Gais. Det finns dock en man som suttit på facit till Johanssons landslagssuccé sedan 2010. – Han har alltid varit skötsam och bra på att ta till sig andra, så jag fick för mig att han nog kan bli landslagsman, säger Gais speaker Anders Björklund.

ANNONS
|

Under den mixade zonen inför landslagets träning i Båstad var Erik Johansson ett hett villebråd. Försvararen har precis vunnit sin tredje titel på tre år när FC Köpenhamn blev danska mästare.

Nu har Johansson god chans att vara en startspelare när Sverige kliver in för EM-premiär mot Irland.

Något få – inte ens han själv – trodde när han spelade på mittfältet i Gais.

Det fanns dock en person som tittade i spåkulan och såg en framtida landslagsman i Erik Johansson.

–Gais speaker Anders Björklund sa redan 2010 att jag skulle nå landslaget, säger Erik Johansson.

Björklund själv bekräftar sina Nostradamus-känningar för sex år sedan.

ANNONS

–Det är korrekt, säger Anders Björklund och fortsätter:

–I modern tid har jag sagt det om tre spelare i Gais, och jag har haft rätt två gånger. Jag sa det om Johan Mårtensson och jag sa det faktiskt till Adam Eriksson, även om det inte var inför publiken.

Att han såg Erik Johansson som en framtida landslagsman hade med personen Erik Johansson att göra.

–En person som är som Erik är har väldigt bra chans att bli bra i fotboll – eftersom det inte finns så många som är som han är. Som i grunden inte är så intresserade av fotboll och som är jäkligt bra på intern och extern relation.Som tänker efter mycket och klurar mycket på hur man kan agera och hur man kan vara, säger Björklund.

–Så jag gillar honom som person och samtidigt kände jag att mittbackar i Sverige är oftast gamla farbröder. Axén började prata om att använda honom som mittback. Så jag sa till Erik att: ”Om du vill bli landslagsman så är de nog en position som är jäkligt tacksam att sikta på”.

Var det något spelmässigt som du fastnade för hos Erik?

–Nej, det kan jag inte påstå. Jag kommer aldrig hävda att jag är så bra på att analysera fotboll.

ANNONS

–Men på sätt och vis så tycker jag att han är lik Pelle Blohm. Men det handlar mycket mer om hur han är som person. Att man går i gång på att förstå mönster och förstå människor.

–Jag kan inte hävda att jag kan se saker i fotboll. Jag kollar alltid bara på människor och det tycker jag att fotbollsklubbar och andra bolag är ganska dåliga på.Jag tycker ofta man tittar efter vilka spelare man behöver, men man borde kolla vad det är för personer.

ANNONS