Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Han föreslås ta över Blåvitt: "Vill ena IFK"

Frank Andersson hoppade av ordförandeposten efter hot. Hans efterträdare ser ut att bli Mats Engström som föreslogs av valberedningen under fredagen. – Jag vill skapa ett enat IFK Göteborg, säger han.

Frank Andersson meddelade under hösten att inte ställde upp för omval som ordförande i IFK Göteborg. Detta då han upplevde att han hade blivit hotad och inte längre orkade med rollen.

Valberedningens förslag till ny ordförande blir Mats Engström, 62, presenterades på en presskonferens under fredagen.
– Jag är göteborgare sedan 1982 även om det inte hörs kanske. Jag är IFK:are sedan slutet av 70-talet, säger han.

Mats Engström berättar att om han blir vald så vill han skapa ett enat IFK Göteborg där sponsorer, anställda, spelare, ledare och supportrar drar åt samma håll.
– Det är så populärt att kalla allt för en resa nuförtiden. Vi har påbörjat en resa här, har ett starkt varumärke. Tittar man runtomkring så har vi i särklass Nordens bästa anläggning för att driva fotboll. Vår anläggning håller hög klass. Vi har PrioritetSerneke Arena där vi tränar under vintern. Vi har starka sponsorer och medlemmar och publik i världsklass, säger han och fortsätter.
– Det finns även utmaningar. Vi har en ekonomi vi jobbar hårt för att förbättra. Vi måste också försöka ena klubben.

Att Frank Andersson valde att lämna sin post efter hot är inget som Engström tänkt särskilt extra på innan han tackade ja till att bli föreslagen som ordförande.
– När frågan kom kände jag starkt att jag ville göra det här. Det här ska bli ett väldigt spännande och roligt uppdrag, jag har inte haft någon tvekan, säger han.

Vad säger du om hoten Frank fick?
– Det är svårt att uttala sig, jag har aldrig upplevt det. Men om jag blir vald så ska jag försöka ena ett IFK Göteborg och vi ska försöka undvika de situationerna. Jag är övertygad om att det här ska bli bra för alla.

Mats Engström, om han blir vald på klubbens årsmöte blir ordförande för ett Blåvitt som har en svajig ekonomi men ändå siktat på att vinna SM-guld 2021. En tuff resa för klubben och någon vidare plan verkar inte finnas ännu.
– Vi har sagt att vi ska spela i allsvensk toppklass och sedan får vi se hur och i vilken position, det där ska vi inte sätta mål på. Vi ska vara i allsvensk toppklass och vi har resurser för det. Vägen dit får och ska vi förtydliga, säger han.

Valberedningens ordförande, Joakim Brinkenberg om beslutet att nominera Mats Engström. 
– Han är med och driver föreningen i en delvis ny riktning. Han kan föreningsliv och sedan har han en gedigen erfarenhet från banken som han jobbar på. Alla de pusselbitarna gör honom till en bra ordförande om han blir vald.