Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Han brände stora läget att avgöra derbyt

Inlägget var fint. Målchansen blev utmärkt.
Men Jasse Tuominen missade – och derbyt mellan BK Häcken och IFK Göteborg slutade 0–0.

Det var grått. Det var regnigt. Men det var ett derby – och det lyste såklart upp söndagen.

BK Häcken mot IFK Göteborg.

På förhand talade mycket för det gulsvarta hemmalaget. De hade ju med sig 13–0 från tre hemmamatcher mot Hammarby IF, IF Elfsborg och AIK.

Skulle IFK Göteborg lyckas stå emot det? Ja, visade det sig.

Det slutade 0–0 på Bravida Arena. Därmed bara målchanser att rapportera om.

Inledningen av den första halvleken var mycket en duell mellan Leo Bengtsson och Giorgi Kharaishvili. Det var de som fick de bästa lägena.

Bengtsson hade två framstötar. Vid det första misslyckades han helt med avslutet, vid det andra räddade Giannis Anestis med en benparad.

Kharaishvili hade först och främst en frispark som styrdes i muren och höll på att ställa Peter Abrahamsson. Yttern kom också, inte sällan framklackad av Sargon Abraham, till ett par avslutslägen. Skärpan saknades dock.

Precis som hos Jasse Tuominen. Med bara sekunder kvar av den första halvleken var det han som fick matchens stora chans, inte Leo Bengtsson eller Giorgi Kharaishvili alltså.

Inlägget var långt och fint från Leonard Zuta. Jasse Tuominen blev helt ensam och skulle bara placera in 1–0 på volley.

Men han missade.

0–0 i paus.

Ett par höga "f*n" hördes från de gulsvarta.

– Det var ett riktigt bra inlägg. Jag löpte in bakom den andra mittbacken och försökte få ner bollen, men den gick inte in. Så är det, säger Tuominen.

I Dplay sade Leo Bengtsson:

– Jag tycker att det är bra. Vi ligger lågt och låter de spela boll och går när vi får läge. Jag hade en jättechans jag ska göra mål på.

IFK Göteborgs Jakob Johansson, startade sin första tävlingsmatch på över 14 månader, tillade:

– Jag tycker att det kändes helt okej. Det är klart att det kändes lite ovant att komma in på konstgräs och som mittback. Vi gör det generellt sett bra. Vi skapar en handfull halvchanser och bakåt tycker jag det ser bra ut också. Det är när vi tappar boll som de får lägen.

Orkar du 45 till?

– Det får vi se.

En som inte orkade 45 minuter till, eller snarare inte kunde spela 45 minuter till, var Giorgi Kharaishvili.

Yttern fick en smäll i slutet av den första halvleken och skakade på huvudet när han kom ut till den andra. Det gick inte.

Tobias Sana byttes in i stället.

Chansmässigt var det snålt i inledningen av den andra halvleken.

Med knappa 20 minuter kvar att spela höll det dock på att smälla. Ali Youssef släppte bollen till en djupledslöpande Daleho Irandust. Giannis Anestis kom ut, Irandust försökte med en lyftning. Det gick nästan, men bara nästan.

Närmare mål än så kom varken BK Häcken eller IFK Göteborg.

Derbyt slutade 0–0.

Ett grått och regnigt resultat.

Detta trots att BK Häcken faktiskt vann avslutsstatistiken med 15–7.

– Det hade blivit en annan match om vi hade tagit vara på de chanser vi hade. Jag hade två och Leo (Bengtsson) en, säger Jasse Tuominen.

Känns 0–0 som en besvikelse för er?

– Ja, självklart. Vi har varit riktigt bra hemma. Du kunde se att killarna var besvikna i omklädningsrummet.

I slutminuterna fick Alexander Faltsetas rätt kort för en tackling på Noah Alexandersson. Det ska vi ha med oss också.

– Jag var lite sen, det var jag. Kom in från sidan. Men vad ska jag säga? Jag tycker det var lite tufft. Han (domaren) har en annan åsikt än vad jag har och av de bilderna jag sett. Det är bara att acceptera, men jag blev förvånad över att det blev rött kort, säger Faltsetas.

Han tillägger:

– Många vet vem jag är och vilken min spelstil är. Men det är ett derby och då tycker jag man ska få trycka till lite extra.

Fakta: Så startade derbylagen

BK Häcken: Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Leonard Zuta – Erik Friberg (Alexander Faltsetas, 63), Gustav Berggren – Patrik Wålemark (Ali Youssef, 55), Daleho Irandust, Leo Bengtsson (Adam Andersson, 83) – Jasse Tuominen (Ahmed Yasin, 55)

IFK Göteborg: Giannis Anestis – Alexander Jallow (Emil Holm, 89), Jakob Johansson, Kristopher Da Graca (Mattias Bjärsmyr, 79), Victor Wernersson – Alhassan Yusuf, August Erlingmark – Hosam Aiesh, Patrik Karlsson-Lagemyr, Giorgi Kharaishvili (Tobias Sana, 46) – Sargon Abraham (Noah Alexandersson, 65)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.