Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hamréns huvudbry inför uttagningen av EM-truppen

Flera frågor. I dag kommer svaren. Här är i alla fall förbundskapten Erik Hamréns huvudbry under de senaste veckorna.

Målvaktspositionen
Självklart ett problem. Att luta sig mot en förstemålvakt utan speltid och matchform är ett orosmoment. Det har dock inget med själva trupputtagningen att göra. Där finns Andreas Isaksson med. Hur gärna vi än vill lura oss att tro att Isakssons insatser i landslaget saknar samband med de i klubblaget är det ett faktum. Sveriges förstemålvakt är ringrostig. Det sägs att tredjemålvakten är truppen minst viktigaste position. Kan så vara. Oavsett är det många om budet. Ett förslag är hellojale och formstarke Peter Abrahamsson, cuphjälte för Häcken och allsvenskans kanske främste i upptakten. 

Antalet backar
Sju eller åtta? Förmodligen sju, i så fall på bekostnad av en andra högerback bakom Mikael Lustig. Där kan Victor Nilsson Lindelöf spela, där har Sebastian Larsson fått chansen. Om Isakssons bristande speltid kan bli ett problem är Sebastian Larssons det redan. Hur lite kan man spela och ändå anses given i en EM-trupp? Här kan Sebastian Larsson nu slå något slags svenskt rekord. Väljer Erik Hamrén åtta backar torde Emil Salomonsson ligga bra till. Dessutom: Står förbundskaptenen fast vid uppfattningen att en ordinarie mittback i Premier League och en ordinarie vänsterback i ett topplag i Bundesliga inte är spelare för en svensk EM-trupp?

Rätt truppspelare
Det är lätt att stirra sig blind på individuella färdigheter och ibland möjligen tidigare insatser i landslaget. Det kanske viktigaste för Erik Hamrén när han väljer spelare 21, 22 och 23 är hur de hanterar rollen på en avbytarbänk. Är Sam Larsson en bänkspelare? Är Sebastian Larsson en reserv? Bidrar de med den positiva energi som krävs för att höja de som spelar från start? Är Oscar Wendt en sådan? 

Joker 
Vem? Varför? Skall man ens ha någon? Jokern blir lätt synonym med talangen, framtidsspelaren, med för att se och lära. Som Zlatan Ibrahimovic och Andreas Isaksson i VM 2002. Så varför inte Arber Zeneli? Eller Sam Larsson? Eller Jordan Larsson?