Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Hamrén under en EM-kvalmatch, 2019, mellan Turkiet och Island.
Erik Hamrén under en EM-kvalmatch, 2019, mellan Turkiet och Island.

Hamrén: ”De flesta sa att det var ett omöjligt uppdrag”

Erik Hamrén har varit förbundskapten för Island i snart två år, den lilla önationen osannolikt kvalificerat sig för två raka mästerskap. Nu berättar den förre ÖIS-tränaren att folk var skeptiska till om han skulle ta uppdraget.
– De flesta sa att det var ett omöjligt uppdrag och att jag var galen som tog jobbet, säger Erik Hamrén i en intervju till med FIFA.

Island har en befolkning på drygt 350 000 invånare. När Lars Lagerbäck som förbundskapten ledde landet till deras första mästerskap, EM 2016, var det den största bedriften i det lilla fotbollslandets historia. Men det skulle komma mer.

Island chockade Europa när de besegrade England i åttondelsfinalen och skickade laget ur EM bara dagar efter Brexit och avancerade till kvartsfinal.

Lars Lagerbäck lämnade över skutan till assisterande tränare Heimir Hallgrímsson som lyckades trumfa sin föregångare genom att kvalificera laget till VM i Ryssland 2018.

Där mäktade man inte med att ta sig vidare från gruppspelet och Heimir Hallgrímsson lämnade landslagsfotbollen för att flytta till Qatar och klubblaget Al-Arabi.

Det isländska fotbollsförbundet fortsatte med sitt tidigare segerrecept och tog in en före detta svensk förbundskapten, Erik Hamrén som tror att Lars Lagerbäcks framgångar underlättat hans arbete

– De hade fantastiska erfarenheter med Lars här och jag ser på fotboll på ett liknande sätt. Jag tror förbundet har haft det i tankarna när de erbjöd mig jobbet, säger han till FIFA.

Lars Lagerbäck och Erik Hamrén under en vänskapsmatch mellan Island och Sverige i Abu Dhabi. Bild: Leif R Jansson / TT
Lars Lagerbäck och Erik Hamrén under en vänskapsmatch mellan Island och Sverige i Abu Dhabi. Bild: Leif R Jansson / TT

Den nuvarande isländska förbundskaptenen och före detta ÖIS-tränaren berättar även om hur han resonerade när han tog jobbet och hur folk sa att det var ett omöjligt uppdrag.

– Jag visste att det var en stor utmaning, självfallet, att följa upp det Island har gjort de senaste åren, att ett så litet land når två slutspel, det är inte lätt. De flesta sa att det var ett omöjligt uppdrag och att jag var galen som tog jobbet.

Erik Hamrén tror nu att Island, som fortfarande har chans att nå EM via play-off, kan lyckas med liknande bedrifter som hans föregångare åstadkommit.

– Folk sa att det bara kunde bli värre. Men även om det blir svårt att matcha det laget gjorde i EM 2016, att komma före Kroatien, Ukraina och Turkiet i en såpass tuff VM-kvalgrupp, så såg jag utmaningen och blev exalterat. Jag tänkte, ”vi kan göra detta”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.