Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Hamrén byggde allt kring en spelare – Janne kring laget"

I någon mening handlar även en laguttagning om ideologier. Erik Hamrén valde att bygga sitt lag kring en spelare, för att han kunde. Janne Andersson bygger bredare och är oberoende kollektivistisk. Därför kan en tidigare ratad vattenbärare få chansen på fredag.

Ordet vattenbärare valde jag bara för att spetsa anslaget. Jakob Johansson har aldrig varit en vattenbärare, periodvis däremot uppfattad som sådan. Det blir lätt så om men är central mittfältare i ett fotbollslag, dessutom med uppgiften att städa framför egen dörr och göra andra bättre. 

Sådan är Jakob Johansson från Trollhättan, en spelare med egenskaper att göra Paul Pogba, Dimitri Payet och Antoine Griezmann sämre. Bedöms han vara bättre på det än Oscar Hiljemark startar 26-åringen fredagens VM-kval. 
Väldigt lite oroar i Janne Anderssons närhet. Jag vet inte om det är honom vi skall hylla, men alla – hans chefer, tränarkompisar, spelare och övriga ledare – har närmare till skratt, bjuder på sig själva, är avspända och tillgängliga. 

Pratade kort med Pontus Jansson, en av de kommande, om vad som skiljer från tidigare, och han pekade på lagkänslan, förmågan att glädjas åt segrar, även som bänkspelare. Leeds-Jansson lyfte fram gruppen och berättade att ”alla skojar och skämtar, även ledarna”.
Dessa rader kan läsas som kritik mot den tidigare landslagsledningen, men bör framför allt ses i ljuset av det faktum att den nya organisationen börjar sätta sig. 
Vi skall i sammanhanget ha klart för oss att Janne Anderssons landslag ännu inte utsatts för någon resultatmässig motgång, sådana som svider, men på sikt också stärker och svetsar samman. 

Risken är uppenbar att fredagskvällen ger Andersson denna möjlighet. 
Det är i alla hänseende livgivande med positiva och humoristiska människor, personer som bjuder på sig själva, i kombination med yrkesskicklighet. När förbundskaptenen på Marbella Football Center inför ett par hundra svenska besökare plötsligt står och talar taktik och hur Sverige skall spela för att besegra Frankrike är det ett tecken på harmoni och kontroll. 
Janne Andersson litar till sin egen förmåga, det leder i sin tur till att spelare och ledare litar på vad han säger.

Apropå grupperingar. Ni minns hur det ofta rapporterades om Jimmy Durmaz och Erkan Zengin som Zlatan Ibrahimovic bästa landslagskompisar. Vem Durmaz hänger med nu? Göteborgarna. På tisdagens uppvärmning körde Ludwig Augustinsson, Jakob Johansson och Sam Larsson ihop med Toulousemittfältaren. En bild av Det nya landslaget. 
Bara en göteborgare i A-landslaget, men tolkar jag Roland Nilsson rätt är återväxten – åtminstone i P16-landslaget – god. Jake Weisbrod, Måns Saebbö och Fonti Kanu stampar i farstun.

Plus
Ludwig Augustinsson eller Oscar Wendt som vänsterback? Är behovet rutin är svaret givet. Kvalitetsmässigt är ”Ludde” redan där. Avd angenäma problem. 
Minus
Ur ett franskt perspektiv arrogansen, den Les Bleus Junior visade upp i U21-kvalet mot Sverige på Örjans vall, den som möjligen kan vändas till ett svenskt plus på fredag.