Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hammarlund allt närmare EM-spel

GFC:s Pauline Hammarlund är högaktuell för EM. När förbundskaptenen presenterade truppen till träningslandskamperna i juni hyllade hon Göteborgsanfallaren. – Hon har en otrolig fräckhet, säger Sundhage.

Den 8 juni gästar USA Gamla Ullevi för träningsmatch mot Sverige, som även ställs mot Skottland i Växjö den 13 juni. När Pia Sundhage presenterade truppen för landskamperna fanns två spelare med Göteborg FC som klubbadress med – nämligen Pauline Hammarlund och Elin Rubensson.


Den förstnämnde har tidigare gjort 16 landskamper, där hon gjort fyra baljor, och drömmer om att få spela EM i Holland i sommar.

– Detta var ett viktigt steg på vägen. Målsättningen är att komma med till mästerskapet, men det är extremt hård konkurrens. Kanske framför allt på anfallssidan också, säger den målfarliga 23-åringen.

"En dröm sedan man var liten"

Hammarlund var reserv till OS i sommar och kom in i den ordinarie truppen efter att Fridolina Rolfö skadat sig i kvartsfinalen. Nu vill hon vara med från start.

– Det gäller att visa framfötterna direkt. Detta är ju en dröm sedan man var liten.

Sundhage motiverar uttagningen av Hammarlund med att hon har attribut som sticker ut från övriga anfallare i truppen.

– Hon har väldigt bra tajming och är väldigt fräck. Hon gör lite tunnlar och när hon spelar bra är hon riktigt bra. Sedan när det går dåligt kan hon försvinna från matchen, förklarar förbundskaptenen, som ser henne som en framtida storspelare.

– Fråga mig igen om ett par år så är jag helt säkert på att hon kommer att ha ett väldigt brett register. Något vi pratar mycket om är att ha kvalité inne i straffområdet, det är det som skiljer anfallare åt.

"Krävs en tuffhet"

Och det är just i straffområdet som Pauline behöver visa resultat för att få en biljett till Holland i sommar.

– Det krävs en tuffhet i straffområdet. Pauline behöver in där och kasta sig före sin spelare. Gör hon det då är hon med i EM-truppen, säger Sundhage.

Den övriga truppen till landskamperna juni bestod av flera välkända ansikten. Pia Sundhage bjöd dock på en överraskning – nämligen mittfältaren Fanny Andersson som är debutant a-landslagssammanhang. 22-åringen spelar till vardags i Kif Örebro.

– Fanny är väldigt duktig på att driva boll och har enligt mig helt klart en chans att nå hela vägen till EM, konstaterar förbundskaptenen.

Efter att truppen till EM tagits ut i slutet av juni väntar ett läger den 3-9 juli där man planerat in en landskamp – motstånd är ännu inte klart. Sverige kliver in i turneringen den 17 juli då de premiärspelar mot regerande OS- och europamästarna Tyskland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.