Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simon Lundevall.  Bild: NICLAS JÖNSSON
Simon Lundevall. Bild: NICLAS JÖNSSON

Halmstads BK kan bli av med poäng i superettan

Halmstads BK slåss om en allsvensk plats. Nu skriver Sportbladet att laget kan tappa sex poäng i superettan på grund av turer i värvningen av Simon Lundevall.

Efter 23 omgångar ligger Halmstads BK på andra plats i superettan och är nära en allsvensk plats till nästa säsong.

Nu skriver dock Sportbladet att klubben riskerar att bli av med sex poäng.

Anledningen är turerna kring nyförvärvet Simon Lundevall.

Lundevall gick i somras till grekiska Volos FC men efter drygt två månader stod det klart att han skulle lämna klubben. Den 2 oktober presenterades 32-åringen istället av Halmstads BK. Eftersom det svenska transferfönstret stängde 25 augusti behövdes det en dispens av Svenska fotbollförbundet (SvFF), vilket också beviljades.

LÄS MER: Öis indraget i bottenstriden – föll sent mot Dalkurd

”Kan bli aktuellt med poängavdrag”

Men frågan är när kontraktet med den grekiska klubben bröts och om dispensen gavs på rätt grunder. SvFF gav dispens eftersom kontraktet uppges ha brutits före den 25 augusti, men nu står det klart att Lundevall har spelat träningsmatch efter det datumet. Först i mitten av september berättade han för första gången om det brutna kontraktet.

Christine Stridsberg, förbundsjurist hos SvFF säger till Sportbladet:

– Vi måste utgå från att spelare och klubbar ger oss korrekta uppgifter. Ett av sätten vi kan försöka kontrollera det är via Fifas TMS-system (Transfer Matching System) men det är inte där det avgörs om villkoren är uppfyllda.

Enligt tidningen kan HBK alltså fråntas sex poäng i superettan om det visar sig att Lundevall hade kontrakt i Grekland 25 augusti.

– Bedöms det vara fråga om en bestraffningsbar förseelse kan det bli fråga om bland annat straffavgift, tillrättavisning eller böter. Anses förseelsen medföra att spelaren ska betraktas som obehörig kan det bli aktuellt med poängavdrag, säger Christine Stridsberg.

HBK-tränaren Magnus Haglund menar att Halmstad följt regelverket.

– Vi ansökte om dispensen, förbundet har gått igenom uppgifterna och godkänt det. Förbundet kontrollerade det i transfersystemet. Lundevall registrerades aldrig i Grekland. Det är det som gäller. Det beskedet har vi fått av Svenska fotbollförbundet, säger han till Sportbladet.

Om HBK tappar sex poäng skulle det betyda J-Södra och Öster går förbi i tabellen och att Halmstad halkar ner till fjärde plats.

LÄS MER: Här är veckans elva i Göteborgsfotbollen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.