Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Haglund om kritiken: "Går upp och ned i det här"

Kritiken mot Elfsborgs tränare Magnus Haglund under säsongen har varit stundtals hård. Något han tar med ro. – Vi jobbar inte känslomässigt med från kant till kant, utan fokuserar på det vi skall göra.

I klartext: IFK Göteborg på Gamla Ullevi söndag 17.30.
– Jag tänker att det är en av årets höjdpunkter. Det är ju vårt derby. Och kanske för Blåvitt också, även om de har Häcken. Det är en stor match som vi gläder oss mycket över.

I tabellen ligger Elfsborg en poäng före IFK Göteborg, som dock har en match mindre spelad.
Under en period stämplades båda lagen som krislag, nu kommer både Elfsborg och Blåvitt till spel med segrar i ryggen.

Hur ser du på den period som har varit?
– Jag vet att det går upp och ned i det här. När det går lite tyngre blir det lite mer negativ stämning på olika sätt. Efter framgångar och segrar blir det bättre, säger Magnus Haglund.
– Vi kommer till matchen med gott självförtroende, efter två fina segrar, framför allt den sista matchen. Den är vi väldigt nöjda med, 3-0 mot Jönköping. Det var okej mot AFC, där vi lyckades avgöra i slutet. Viktiga poäng för oss.

Hur ser du på säsongen hittills, om du skall göra en kort sammanfattning?
– Vi har ju fortsatt varit lite ojämna, mellan matcher och mellan halvlekar. Den bästa perioden har vi ändå haft mot slutet. Det har gått åt rätt håll.

Vad i spelet känner du framför allt att ni har utvecklat de sista matcherna?
– Vi släppte in 17 mål på de första åtta matcherna, nu har vi släppt in ett de sista två. Vi har fått lite bättre ordning på vårt försvarsspel.

Vad är det ni har korrigerat?
– Inte korrigerat. Fortsatt jobba med samma saker, men genomfört det bättre. Det är ofta så att man jobbar på. Det går på genomförande.

Den trygghet ni har i gruppen, är den självklar eller är det något man behöver jobba med?
– Vad menar du?

Vi som står utanför, media och supportrar, tycker och skriver saker. Det är ändå ni som bedriver verksamheten. Ibland lyssnar man för mycket på andras åsikter, ibland inte.
– Det där är vi rätt bra på. Vi har varit med så länge allihop. Vi vet om att det är ”ups and downs”. Under de perioder där det inte är perfekt blir det lite styr runt det.
– Vi jobbar inte känslomässigt med från kant till kant. Utan vi fokuserar på det vi skall göra. Vi håller blicken framåt på det vi skall göra. Tittar du åt sidorna hela tiden är det svårt att komma rätt.

Årets allsvenska har hittills varit väldigt jämn. Inget lag har ryckt. Magnus Haglund har sin bild av vad som har varit typisk för 2017 års serie.
– Det är många spelande lag. Det offensiva spelat har utvecklats. Det defensiva spelet har inte varit lika bra, generellt sett. Många mål i slutet av matcherna. Påfallande många. Det är några saker som har varit utmärkande.

Elfsborg har inte besegrat IFK Göteborg i Göteborg sedan 2003, då med Lasse Nilsson som matchens enda målskytt. Därefter har IFK vunnit sju matcher och sex har slutat oavgjort.

Magnus Haglund ser likheter med IFK Göteborgs och Elfsborgs säsonger.
– De har varit lite som oss, med både toppar och dalar. Jag tycker att de var väl så bra som Häcken och fick stryk med 0-4, men fick kanske ganska bra betalt mot Sundsvall. På något sätt brukar det jämna ut sig över en längre tid.

Alla matcher är viktiga. Söndagens match känns just nu otroligt viktig för er båda. Vad lägger du för värdering i det?
– Vi vill gärna … det är ett derby som betyder lite extra. Sedan är det fortsatt tre poäng man får, varken mer eller mindre, om man vinner.

Elfsborg kommer till spel med en trupp fri från skador.
– Det är en ganska unik situation när vi har haft så långt matchande. Vi jobbar förnuftigt. Har ett väldigt bra mediciniskt team och fys-team. Som jobbar tätt ihop och ser till att hålla våra spelare friska, säger Magnus Haglund.