Häckens lagkapten om drömmen om fotbolls-VM

Samuel Gustafson, 28, har fått chansen i landslaget sent i karriären.
Nu drömmer han om att få uppleva ett mästerskap – till exempel VM i Nordamerika 2026.
– Om det inte blir som spelare blir det ju ändå som supporter, säger han.

ANNONS
|

BK Häckens match mot Molde FK regnade bort, men det saknas ändå inte fotboll att konsumera. I dag publiceras ”Håla Marbella”-avsnittet där Häckens lagkapten Samuel Gustafson är gäst.

Utöver guldåret 2022 och sin färska kontraktsförlängning med BK Häcken till sommaren 2025 pratar Samuel om att ha kommit med i landslaget förhållandevis sent i karriären. Han fyllde nyligen 28 år och var med på den så kallade januariturnén.

Mycket pekat på att han får fler chanser.

– Det var kul så klart. Det fanns en utmaning i det. Landslaget spelar på avsevärt annorlunda sätt än vi i Häcken gör till vardags, säger Samuel Gustafson.

ANNONS

Ingen Häckenfotboll där menar du?

– Nä, det är två helt olika arbetssätt både med och utan boll. Det tror jag alla som kollar på både Häcken och landslaget ser. Det var också den absolut största utmaningen i att vara med i landslaget. Att kunna bidra till laget även där i en annan roll. Det var det jag var mest nöjd med. Att jag faktiskt kände mig nöjd med mina prestationer. Och att även spelare och ledare i landslaget var nöjda med mig.

Samuel Gustafson pekar på den konkreta skillnaden mot BK Häckens 4-3-3:

– Det är ett 4-4-2 med lägre försvarsspel och mycket spel utan boll. Men det var skitkul. Och det är klart att när det gick bra både för mig och laget så skapades det en mersmak att vara med ytterligare i de sammanhangen. En extra krydda och om man vill se det som ett individuellt pris så var det en boost för mig. Dels att bli uttagen, men framför allt att vara med, säger Samuel Gustafson.

Vad säger du om dina möjligheter i landslaget när det kommer till tävlingsmatcher?

– Vi får väl se.

Inga hintar från Janne Andersson, förbundskaptenen?

– Jo, men han är ju nöjd med mig. Det säger han ju både till media och till mig. Men det är ingen garanti för att jag ska fortsätta att vara bra. Då är vi tillbaka i att ställa krav på sig själv och sin miljö och se till så att varje dag ger någonting. Och att orka hålla upp det över tid. Gör jag det tror jag att jag har alla chanser.

ANNONS

Drömmer du om ett stort fotbollsmästerskap nu? Jag antar att du kanske inte gjorde det för ett åt sedan, men det kommer ett fotbolls-EM i Tyskland 2024 och ett VM i Kanada-USA-Mexiko 2026?

– Ja…nä…eller drömmer, ja kanske. Det hade ju varit en jätteupplevelse, det förstår ju vem som helst. Sedan om det inte blir som spelare blir det ju ändå som supporter. Jag kommer vara en del av det ändå.

Vadå, du åker dit med matchtröjan och ställer dig på läktaren?

– (skratt) Nä, men precis som under tidigare mästerskap kommer jag sitta med mitt kompisgäng och stötta Sverige så klart. Det är ju skitkul också.

Han sammanfattar:

– Men återigen: jag vill inte flyga iväg i sådana målsättningar utan hålla mig kvar i det lilla. Inte hänga upp det på hur det går alltid, utan att försöka vara nöjd med sig själv och sitt liv, säger Samuel Gustafson.

LÄS MER:Upprört i BK Häcken efter inställda matcher i Marbella

LÄS MER:Tränarkravet på Simon Gustafson – ska göra minst tio mål

LÄS MER:BK Häckens svit inför mästarmötet: tjugo matcher utan förlust

ANNONS