Häcken besegrade Halmstad – efter galen avslutning

BK Häcken såg ut att tappa dyrbara poäng i guldstriden.
Då klev mittbacksgeneralen Even Hovland fram – och tryckte in segermålet på övertid.
– Jag är otroligt stolt över spelarna som lyckades vända detta, säger tränaren Per-Mathias Högmo.

ANNONS
|

Guldjagande Häcken kom till spel mot Halmstad med två raka allsvenska förluster i bagaget. Det påverkade inte Hisingsklubben nämnvärt då man pressade tillbaka bortalaget omgående på Bravida arena.

Men det var Halmstad som skulle skapa den första riktigt heta målchansen. Detta sedan Thomas Boakye störtat fram mot bortre stolpen och nickat metern över mål.

Med kvarten spelad skulle Häcken slutligen få utdelning för sitt stora spelövertag. Romeo Amane spelade fram poängkungen Mikkel Rygaard – som placerade ett lurigt skott i nät utifrån. Danskens sjunde mål för säsongen.

Med bara sekunder kvar av den första halvleken var Rygaard återigen nära att få sträcka nävarna i skyn, men ribban stod i vägen för ett drömmål från distans.

ANNONS

– Första halvlek är jättebra. Vi har full kontroll och ger inte bort en enda målchans. Jag säger i pausen att vi ska fortsätta med inlägg i boxen och fylla på, säger tränare Per-Mathias Högmo.

Halmstad chockade Häcken efter paus

Halmstad chockstartade i den andra halvleken och kunde kvittera efter fem minuter. Kazper Karlsson tog sig loss framför mål och avlossade ett tungt avslut som Peter Abrahamsson räddade – och på returen var Jack Cooper-Love påpassligt framme och nickade in 1–1.

Bara tre minuter senare rasslade det till i Häckens nät igen. Återigen var det Kazper Karlsson som tog sig fram, men den här gången gick avslutet direkt i mål och resultattavlan visade 1–2 efter 53 minuter.

Det tvingade Häcken-tränaren Per-Mathias Högmo till att snabbt göra dubbla förändringar. Då var det sommarförvärvet Edward Chilufya och stjärnan Simon Gustafson som byttes in. Den sistnämnde gjorde comeback efter en lång skadefrånvaro.

Hovland stor matchhjälte för Häcken

Häcken sökte och sökte efter en kvittering men Halmstad försvarade sig samtidigt formidabelt. Det ledde mest till halvchanser för hemmalaget som med tiden blev allt mer frustrerat.

I stället var det Halmstad som var mycket nära att göra 3–1 via ett friläge, men stolpen stod i vägen för Naeem Mohammed. En miss som skulle stå sig dyr för HBK.

ANNONS

För bara minuten efter kom kvitteringen för Häcken efter att stortalangen Momodou Sonko sprungit sig loss och tryckt upp bollen i nättaket, med drygt tio minuter kvar att spela.

Det blev starten på en stor chanskavalkad för Häcken. Det satt långt inne – men i den 91:a minuten skulle Bravida arena explodera i ett enda stort måljubel. Detta sedan mittbacksgeneralen Even Hovland tryckt in en hörna mål.

Ett mål som gav Häcken tre blytunga poäng i guldstriden.

Förklarar nya vändningen: ”Inga tillfälligheter”

Per-Mathias Högmo var märkbart nöjd med de tre poängen efter matchen – men framför allt över spelarnas inställning i den andra halvleken.

– Vi blir inte stressade utan matar på och slår många passningar. De sista tio minuterna haglar det med målchanser. Då är det bara en tidsfråga, säger Per-Mathias Högmo.

– Jag är otroligt stolt över spelarna som lyckades vända detta.

I Häckens senaste allsvenska match på Bravida arena vände laget och vann mot Sirius, där segermålet kom i 95:e minuten. Under sommaren gjorde Amor Layouni två mål hemma mot BP på övertid för att skjuta segern till Häcken.

Mot Halmstad var det dags för en ny sen vändning.

– Det som är parallellt i alla de matcherna är att vi tar över mer och mer på slutet av matcherna. Vi lägger så hårt tryck på motståndarna att det blir stora chanser och situationer. Den tron på att vi kan göra mål, vi har gjort 55 mål nu, vi tror på att det kommer och det är inga tillfälligheter.

ANNONS

Så startade Häcken mot Halmstad

4–3–3: Peter Abrahamsson – Simon Sandberg (Tomas Totland, 69), Aiham Ousou, Even Hovland, Valgeir Fridriksson (Jacob Barret Laursen, 69) – Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson, Romeo Amane (Simon Gustafson, 59) – Momodou Sonko (Tobias Sana, 84), Srdjan Hrstic (Edward Chilufya, 59), Amor Layouni.

LÄS MER:Ola Kamara talar ut om floppsäsongen

LÄS MER:Häckens glädjebesked: Simon Gustafson tillbaka efter skada

LÄS MER:Demokraterna: Låt klubbarna köpa Gamla Ullevi och Bravida arena

ANNONS