Högmo laddad inför första tävlingsmatchen

Första tävlingsmatchen med nya tränaren Per-Mathias Högmo. Då kan vi förvänta oss ett energiskt Häcken som tar emot gästande AIK i omstarten av allsvenskan under söndagen.
– Vi önskar att ha ett högintensivt spel, definitivt, säger Per-Mathias Högmo.

ANNONS
|

Inför den allsvenska omstarten sedan EM-uppehållet har Häcken spelat två träningsmatcher.

Under båda matcherna leddes laget av nytillträdde Per-Mathias Högmo som ersatt Andreas Alm på tränarbänken.

Vinst mot Örebro med 1–0 den 19 juni, men förlust senast mot Halmstad den 26 juni.

Det har alltså varit blandad kompott för den nytillträdde norrmannen. Men det är först under söndagen som Högmo prövas på riktigt när AIK gästar Bravida Arena.

– Vi glädjer oss för att komma igång. Det har varit en go respons från gruppen och vi börjar att få flera spelare tillbaka. Så att vi har ännu mer kvalitet på träningarna och en fin konkurrens om platserna. Utöver det har vi haft ett bra läger i Smögen – så vi är redo för match, säger Per Mathias Högmo.

ANNONS

Inför säsongen sågs Häcken sågs som en utmanare till Malmö FF om guldet. Men Andreas Alm fick inte styr på laget som istället parkerar sist i tabellen inför omstarten.

Det fick klubben att agera och sedan förlusten i finalen av svenska cupen mot Hammarby har Andreas Alm anslutit till danska Odense medan Per-Mathias Högmo kommit in istället.

Samtidigt är det inte mycket som behöver vridas på enligt Per- Mathias Högmo för att få klubben på rätt köl igen.

– Det finns en fin grund och det har varit små marginaler. Det är klart vi bygger vidare på det arbete som gjorts här. Det vi försöker göra är att driva på en intensitet. I det offensiva spelet ska vi försöka komma in bakom, komma in mellan och komma brett. I försvarsspelet har vi jobbat med återvinning av boll och olika faser av pressen.

Trots förlust senast i träningsmatchen mot Halmstad är den nytillträdde norrmannen inte stressad.

– Jag tänker att vi får jobba nu var dag med att förbättra oss individuellt och kollektivt. Så det är den typ av fokus vi får försöka ha inför varje match, säger Per-Mathias Högmo

Vad är det för typ av spel man kan förväntas se av Häcken under din ledning?

ANNONS

– Vi önskar att ha ett högintensivt spel, definitivt. Men samtidigt ett spel som gör att vi kan påverka matchen både med och utan boll.

Toivo redo för spel efter Finlands EM-äventyr

Häckens match mot AIK blir också den första herrallsvenska matchen i Göteborg sedan 2019 med folk på läktarna till följd av de hävda publikrestriktionerna.

BK Häcken räknar med att man kan släppa in 1 000 personer till söndagens match.

– Vi har ju fått inspiration nu under EM och sett hur härligt det är att publiken är tillbaka. Det ska bli fantastiskt att ha dem tillbaka och få en höst med publik på läktarna, säger Per-Mathias Högmo.

Gästande AIK ligger trea i tabellen och det är oklart om landslagsmännen Mikael Lustig och Sebastian Larsson kommer till spel så tätt inpå uttåget ur EM.

För Häckens del finns Rasmus Lindgren, Jasse Tuominen och Daleho Irandust alltjämt på skadelistan. Trion körde vid sidan av lördagens matchförberedande träning och är inte uttagna i matchtruppen för söndagen.

Utöver ovan nämnda spelare är inte heller Alexander Jeremejeff tillgänglig för spel då han är avstängd.

Ett glädjeämne är dock att mittbacken Joona Toivio återanslutet till laget efter Finlands EM-äventyr och är redo att bidra under söndagens drabbning.

– Han är spelklar. Han har fått några dagar hemma nu att vila upp sig efter EM och nu är han tillbaka, säger Per-Mathias Högmo.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS