Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Håkan Mild berättar om dödshoten

Efter förlusten mot Kalmar FF senast riktades dödshot mot spelare i IFK Göteborg.
I mitten av 2000-talet tvingades Håkan Mild, då sportchef i klubben, uppleva samma sak – något han nu berättar om för allra första gången.
– Jag tror aldrig att jag sa något till någon, säger Mild i GP-sportens podd ”031 Fotboll”.

Söndagens möte med Kalmar FF blev en mardröm för IFK Göteborg. Hemma på Gamla Ullevi förlorade de blåvita med 2–1.

Resultatet fick obehagliga konsekvenser. Dagen efter matchen meddelade IFK Göteborg att spelare i laget hade fått dödshot och rasistiska tillmälen riktade mot sig.

"Säkerheten kring laget förstärktes omedelbart enligt klubbens rutiner. Alla i IFK Göteborg tar kraftigt avstånd från de oacceptabla handlingarna", skrev klubben på sin hemsida.

LÄS MER: Dödshot mot spelare i IFK Göteborg efter förlusten

En som har erfarenheter av liknande händelser är Håkan Mild. I GP-sportens podd ”031 Fotboll” berättar 49-åringen nu för första gången att han tvingades motta dödshot under sin tid som sportchef 2004–2015.

– När det är ett missnöje är det klart att det finns folk som uttrycker det. Jag har aldrig känt mig rädd även om jag har fått den typen av hot. Där kommer det känslostyrda in. Det sker ofta direkt efter en match, då är supportrar oftast som galnast – om de är missnöjda, säger han.

Vad var det värsta du fick höra?

– Det var att man skulle se till så att jag inte fanns mer.

Det var dödshot?

– Absolut, men det går inte att ta på allvar. Någon ringer klockan ett på natten, är lite småberusad och säger att man inte ska finnas mer.

Men det måste ändå ha känts?

– Ja, det är klart. Men jag har aldrig varit rädd. Jag förstår att människor är det. Jag förstår också olika situationer där familjer är inblandat. Det måste man ta på allvar, det är inte det jag säger. Men jag ... då hade jag inte barn och så.

Det var inte så att du fick beskydd?

– Nej, jag tror aldrig att jag sa något till någon.

– Det kan vara naivitet också. Det är helt oacceptabelt att det sker. Speciellt som världen är i dag. Det är kanske brutalare nu än det var då.

LÄS MER: Mentala rådgivaren i Blåvitt: ”Blivit mer accepterat”

I veckans avsnitt av ”031 Fotboll” berättar Håkan Mild även om tillfället när han skällde ut en lagkamrat efter ett fystest, de största minnena från VM-framgångarna 1994, det tuffaste beslutet han tvingades ta som IFK Göteborgs sportchef samt varför han tackade nej när han erbjöds att värva en tidigare Real Madrid-spelare. 49-åringen riktar även kritik mot dagens fotbollsspelare.

Avsnittet hittar du här nedan samt på Spotify, Apple Podcasts och Acast.

Håkan Mild gästar GP-sportens podd ”031 Fotboll”. Bild: GP
Håkan Mild gästar GP-sportens podd ”031 Fotboll”. Bild: GP

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.