Håglöst Blåvitt föll tungt mot Varberg

IFK Göteborg hade två raka segrar inför måndagens match med Varberg. Men där tog segersviten stopp. Blåvitt åkte på en tung förlust efter att ha fått en mardrömsstart på matchen.

|

Åskan mullrade i bakgrunden på Varberg Energi Arena när IFK Göteborg gästade Varbergs BoIS.

Hemmalaget hade inte vunnit sedan 17 maj och Blåvitt gick för sin tredje raka seger.

Återvändande Gustav Svensson gick direkt in i startelvan efter ett sent återbud från August Erlingmark till följd av sjukdom.

– Var ett tag sedan jag spelade match. Jag är här för att hjälpa till att vinna matcher så det blir att försöka att tidigt visa vem jag är och visa att jag är här för att bidra, sa Gustav Svensson till Discovery inför matchen.

Men Gustav Svensson kunde inte göra mycket åt det mål Carl Johansson bjöd på efter fem minuter.

Mittbacken slog en bakåtpassning mot Giannis Anestis som var på tok för kort.

Varbergs 18-årige Oliver Alfonsi, tränare Joakim Perssons son, tackade för bjudningen och lyfte bollen över den utrusande Blåvitt-målvakten.

1-0 till hemmalaget som fick självförtroende av det tidiga ledningsmålet.

Tempofattigt Blåvitt hade svårt att skapa chanser

Varberg sjönk ner lågt med ledningen i ryggen, spelade aggressivt och ställde om snabbt.

IFK Göteborg hade mestadels av bollen men hade svårt att komma till några möjligheter inledningsvis.

Det var först i den 21:e minuten IFK Göteborg skapade sin första möjlighet i matchen.

Efter en tilltrasslad situation vid en hörna fick Mattias Bjärsmyr en chans i straffområdet.

Men mittbacken tog i lite väl mycket och skickade bollen utanför och ut på löparbanorna.

Sedan uppstod två efterföljande möjligheter för Varberg – den farligaste tillkom Des Kunst i den 34:e minuten.

Holländaren fick bollen i straffområdet och försökte placera in den vid Blåvittmålets vänstra stolpe men en riktigt fin räddning av Giannis Anestis höll IFK Göteborg kvar i matchen och nekade hemmalaget 2-0.

Sedan följde några halvchanser i första halvlek innan domare Andreas Ekberg blåste av efter 45 minuter.

– Och det är klart att vi startar matchen precis som man inte ska göra. Det vill säga, vi ger dem triggers. Och vi sätter oss själva, om man ska tala klartext, i skiten, säger Mikael Stahre efter matchen.

Varberg punkterade matchen på straff

Det var dock Varberg som inledde andra halvlek med med en riktigt farlig chans.

Jean Carlos de Brito skickade in ett stenhårt inlägg från vänsterkanten som blev till ett skott. Giannis Anestis var inte med på det och bollen tog i ribban och ut.

I den 60:e minuten var det återigen dags för en möjlighet för Varberg.

Ett inspel skickades in av den ständigt aktive Jean Carlos de Brito. Bollen skarvades mot förbi Anestis men Oscar Wendt rensade undan bollen strax innan mållinjen.

IFK Göteborg fick omställningslägen när Varberg gick för 2-0 men bortalaget var oförmöget att kapitalisera på ytorna de gavs.

Istället fortsatte mardrömsmatchen fortsatte för Blåvitt.

I den 77:e minuten rev Oscar Wendt ned Tashreeq Matthews i eget straffområde och domare Andreas Ekberg pekade på straffpunkten.

– Jag träffar ju bollen… Det är ingen sax i alla fall. Det är en hård tackling men jag tar ju bollen först, säger Oscar Wendt till Discovery om situationen efter matchen.

Ryan Moon förvaltade straffen väl och satte 2-0 till Varberg.

Slutforceringen uteblev för Blåvitt och resultatet stod sig matchen ut.

– De vinner välförtjänt, det är inget snack om det. Så att det är bara att dra sig tillbaka och träna och analysera. Men Varberg var bättre än oss över 90 minuter idag, säger Mikael Stahre efter matchen.