Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/28

Härifrån kommer landslagsmännen – så står sig Göteborg

Både Stockholm och Skåne har den senaste femårsperioden haft fler A-landslagsspelare än Göteborg. – Inte konstigt, Stockholm är dubbelt så stort, säger BK Häckens sportchef Sonny Karlsson.

GP har kartlagt klubbtillhörighet på A-landslagsspelarna de fem senaste åren och funnit att 39 spelare har representerat en Stockholmsklubb. Samma siffra för Skånedisktriktet är 41 och för Göteborg 27.

– Jag antar att januariturnén är med i statistiken. De sista åren har Malmö FF varit det ledande laget. Det brukar få med fler spelare, särskilt till ett januariläger där det inte är så mycket utlandsproffs med. Jag lägger inte mycket vikt vid statistik. Det som har varit har varit, säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren.

Bert Andersson är ordförande i Göteborgs fotbollförbund och vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet. 

– Jag har väl haft den känslan, inte faktabaserat på något sätt Det beror på hur man tittar – Stockholms distrikt större än Göteborg, där finns tio akademier, vi har fyra – men vi borde haft lite mer, tycker jag, säger han.  

I den trupp som har samlats för VM-kval mot Luxemburg på lördag och Nederländerna på tisdag är förhållandet ett annat. Fem spelare – Ola Toivonen, Marcus Berg, Gustav Svensson, Ludwig Augustinssson, Jakob Johansson – har spelat för en Göteborgsklubb, medan åtta spelare – Robin Olsen, Andreas Granqvist, Filip Helander, Emil Krafth, Martin Olsson, Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin och Ola Toivonen – har tillhört en Skåneklubb. 

– Malmö FF är jäkligt bra på att ta fram spelare. Var kommer de ifrån? Hela staden är deras! Finns det någon som håller på IFK Malmö längre? funderar Häckens sportchef Sonny Karlsson.

– Det handlar om pengar också. Ta Carlos Strandberg, som vi hade velat sopa hem. Vi kunde inte det. Det kan Malmö, säger han. 

Notabelt i sammanhanget är att ingen av de fyra landslagsspelare med ett förflutet i en Stockholmsklubb – John Guidetti, Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson, Kristoffer Nordfeldt – har spelat för någon av de tre stora Stockholmsklubbarna, AIK, Djurgården eller Hammarby. 

– Jag tror att AIK har gjort ett stort jobb på detta. Det är inget de är nöjda med, säger Bert Andersson.

De fyra är alla fostrade i BP, klubben med flest flick- respektive pojklag i Sverige. 
– Ett ungdomslag i BP är lika stort som hela BK Häcken, om du tar 00-orna som exempel.

Och så har de Boo, Bele, Täby och Sollentuna på det. Jädrar vad stora de är! Vad mycket ungar som spelar fotboll! På något sätt är det det utbudet som ger en slags överlägsenhet, funderar Sonny Karlsson.

2016 hade Svenska Fotbollförbundet 350 000 registrerade spelare och drygt en miljon medlemmar. Stockholmsdistriktet är störst med 424 föreningar, följt av Skåne med 329 föreningar. Göteborg har 220 föreningar. Stora är även Småland och Västergötland. De har inte ingått i GP:s kartläggning. 

Sex av de 27 A-landslagsspelare som har tillhört en Göteborgsklubb har spelat för BK Häcken. 

– Jag är rätt stolt över det. Det var inte många som såg det för tio år sedan, säger sportchefen Sonny Karlsson och lägger snabbt till: 

– Det blir fler. Vi har några till som kommer vara med. Egzon Binaku, Joel Andersson och Daleho Irandust. Adam Andersson kommer ta de stegen, Gustav Berggren och Kevin Ackermann. Vi ser att vi är riktigt bra på det vi gör just nu. Vi måste se till att de får speltid. Får de inte det kommer de inte fram, säger Sonny Karlsson.

Malmö FF toppar listan över antal svenska A-landslagsspelare sedan 2013 med 25, följt av IFK Göteborg på 17 och AIK på 15.

Tre av elva startspelare på lördag – Jakob Johansson, Marcus Berg och Ludwig Augustinsson – har IFK Göteborg som tidigare arbetsgivare.

– Vi jobbar hela tiden med att få fram så bra och duktiga spelare som möjligt. Vår strategi att ta upp lite fler ungdomar kan göra sitt. Om de blir A-landslagsspelare har man ingen aning om nu, säger Mats Gren. 

Just nu är Pontus Dahlberg med U21-landslaget samt Andreas Öhman och August Erlingmark med P20-landslaget. Även Kristopher Da Graca var uttagen.

Vem är er näste A-landslagsman?

– Det vill jag inte uttala mig om. Det blir alltid känsliga grejor.

Framtidstron är tydlig.

– Vi får se det som en morot. Jag tror att den kopiösa satsning som skett på konstgräsplaner kommer förändra detta på sikt. Göteborg på väg framåt och uppåt. Vi har större framgångar med våra distriktslag och lite fler spelare på gång i pojk- och flicklandslagen, säger Bert Andersson.