Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Här begravs IFK Göteborgs hedersordförande Gunnar Larsson

Gunnar Larsson har förts till sin sista vila.
Familjen och de närmaste tog farväl av IFK Göteborgs hedersordförande under begravningen i Domkyrkan på torsdagseftermiddagen.
– Han personifierade IFK Göteborg, säger Blåvitts ordförande Mats Engström som närvarade vid begravningen.

Fotbollssverige nåddes i början av maj av det sorgliga beskedet att Gunnar Larsson som, i sin roll som ordförande, ledde IFK Göteborg till bland annat dubbla Uefacup-titlar under 80-talet hade gått bort i covid-19.

Blåvitts hedersordförande blev 80 år gammal.

LÄS MER: IFK Göteborgs hedersordförande Gunnar Larsson avliden i covid-19

Under torsdagen fördes Gunnar Larsson till sin sista vila.

Strax efter klockan 15 ringde kyrkklockorna för Gunnar. Begravningen hölls i Domkyrkan inramad av ett vårfint Göteborg. På grund av den rådande pandemin var den dock inte öppen för allmänheten, men möjligheten fanns att följa den på videolänk.

På plats fanns närmast anhöriga, IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och Ann-Sofie Hermansson (S), före detta ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg.

Blåvitt och Socialdemokraterna var två saker som låg Larsson varmt om hjärtat.

– Att få vara med här personligen och ta ett sista farväl av Gunnar är en ynnest, säger Mats Engström till GP, som också fick närvara.

– Gunnar var både idrotten, politiken och kulturen. Jag kommer sakna honom alldeles ofantligt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Den vita kistan var prydd med röda rosor och omringades av olika blomsterdekorationer. Vid altaret fanns även en fanvakt bestående av representanter från Göteborgs arbetarekommun och IFK Göteborg. Fanbärare för IFK Göteborg var den förre Blåvitt-scouten Eijlert Björkman.

Var viktig för hela Göteborg

Begravningen inleddes med stycket "Crisantemi" av Puccini. Därefter "Casta diva", från operan Norma, som framfördes av operasångerskan Carolina Sandgren.

Sen sjöngs, gemensamt, psalmen "Blott en dag" innan prästen Jonas Eek tog till orda vid begravningsakten.

"Vi är samlade till avsked denna speciella vår. I denna speciella vår som vi alla kommer minnas som avståndets vår. Denna vår har döden kommit och skapat sitt mellanrum. Mellan livet och döden. Mellan honom och oss andra. Gunnar betydde mycket för många. Inte bara som pappa, livskamrat, svärfar och morfar. Gunnar var viktig för fler, för hela får stad. Som ordförande och ledare, förtroendevald och gestalt."

Efter begravningsakten fortsatte avskedet med psalmen "Guds kärlek är som stranden" innan begravningsbönen tog vid. När psalmen "Som sol om våren stiger", sjungits fick närvarande ta avsked och lägga rosor på kistan. Detta till tonerna av "Så skimrande var aldrig havet" och "Nocturne".

LÄS MER: IFK-hjältarna om Gunnar Larsson: Han var en perfekt ordförande

Torbjörn Nilsson höll tal

Gunnar Larssons engagemang inom idrotten, i synnerhet IFK Göteborg, speglades under hela begravningen. Även när hans son, Andreas, i sitt tal mindes tillbaka.

”Fina minnen har vi alla här. Jag har tillsammans med pappa varit med om fantastiska idrottsupplevelser. Tack vare honom fick jag vara med på Blåvitts otroliga framgångar på 80- och 90-talet med Uefa-guld, SM-guld och alla dessa matcher i Champions League.”

Klubbikonen Torbjörn Nilsson fanns inte på plats under begravningen, men höll ett tal via länk. Han mindes första mötet med Gunnar Larsson, 1982, och berättade att det kändes som de hade känt varandra sedan länge redan första gången de träffades.

"Det var precis som du var ämnad för att vara ordförande för IFK Göteborg under denna fantastiska period. Du har blivit IFK Göteborg på något sätt. Nu har du säkert tagit dig an något ledaruppdrag någonstans där du befinner dig. Du var född ledare, Gunnar. Hoppas du har det bra. Var du än befinner dig."

LÄS MER: Ett beslut som skulle påverka fler än de blåvita

Förre S-ledaren mindes Gunnar Larsson med värme

Till sist höll även Ann-Sofie Hermansson tal i Domkyrkan. Hon mindes Gunnar Larsson som en varm ledare, i en annars kall politisk värld.

"Politikens värld kan vara hård. I sina sämsta stunder deformerar den och skapar cyniska och kallhamrade personligheter. Gunnar representerade motsatsen. Han visade en nyfikenhet och generositet, ja värme. Även gentemot de som hade motsatt åsikt. Efter att ha talat med Gunnar känner man sig inte bara klokare, utan även modigare. Han var en kamrat i ordets bästa bemärkelse."

När Hermanssons talat framfördes "Nessum Dorma" av Tomas Lind. Till sist höll prästen Jonas Eek i välsignelsen innan "Kör ur Förklädd gud" avslutade begravningen.

Efteråt var det en berörd Ann-Sofie Hermansson som talade med GP utanför kyrkan.

– Det var så himla fint.

– Det var ett hedersuppdrag på alla vis att få vara här.

Hon menar att Gunnar Larsson lämnar ett stort tomrum efter sig.

– Jag tror att den sortens resultatorienterade reformpolitiker ... Vi behöver bygga vidare på det han har gjort. Jag är så glad att jag har känt honom. Han har funnits där hela mitt politiska liv, sedan jag blev aktiv på 80-talet.

Engström: "Han personifierade IFK Göteborg"

Även Mats Engström var berörd av den fina stunden i kyrkan.

– Som Torbjörn sade i sitt tal, att Gunnar är ledare någonstans nu också. Det är ord som jag tar med mig härifrån i dag, det och så många vänner och människor han hade runt omkring sig. Att sitta som ordförande i IFK Göteborg i 19 år, det är helt fantastiskt. Det var så mycket blommor och hälsningar från supportrar och många andra.

– Jag har sagt det innan, jag säger det igen: Han personifierade IFK Göteborg. Inte bara för alla vinster och framgångar utan också för kontinuiteten som han svarat för och byggt ett starkt IFK Göteborg.

För den nuvarande Blåvitt-ordföranden är Larsson en förebild.

– Han var en engagerad person som för mig alltid har varit väldigt stöttande. Det känns otroligt bra att ha haft den relationen med Gunnar i det arbetet som vi nu ska göra framåt. Det fanns en välsignelse över att vi är på rätt väg och gör rätt saker. Det känns för mig personligen otroligt skönt.

Han tillade:

– Det känns väldigt dystert att han är borta. Gunnar följde IFK Göteborg med stort intresse och jag känner att han uppskattade den resa som vi har börjat på i Blåvitt med egna produkter och bygga en starkare ekonomi. Jag hade så gärna velat att han skulle få vara med och se hur det här slutade.

I samband med Gunnar Larssons bortgång valde IFK Göteborg till hans minne att instifta en stipendiefond, dit allmänheten kan skänka gåvor som kommer gå till IFK Göteborgs ungdomsverksamhet. Ett årligt utbildningsstipendium kommer att delas ut till en eller flera engagerade kvinnliga eller manliga ungdomsledare inom den blåvita akademin.

I tisdags hade 180 000 kronor inkommit till minnesfonden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.