Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Dalen/KFF vann division 4B och är klart för spel i division 3 nästa säsong. Bild: Dalen/KFF
Dalen/KFF vann division 4B och är klart för spel i division 3 nästa säsong. Bild: Dalen/KFF

Här är vinnarna och förlorarna i division 4

De två division 4-serierna spelades färdigt i helgen och det blev dramatiskt kring kvalplatsen i 4B där Velebit och Göteborgs FF möttes i en direkt avgörande match. Samtidigt blir det nervös väntan på kvalutgången för de två tiondeplacerade lagen.

Det har varit rafflande i båda ändar av de två division 4-serierna under sluttampen av säsongen. I näst sista omgången lyckades Gårda säkra seriesegern i 4A och kommer för första gången sedan 40-talet att spela i det nationella seriesystemet – dessutom gör de det som jublierande 100-åring 2019.

I näst sista omgången säkrade även Dalen/KFF uppflyttning från 4B, med 48 poäng vann de serien fem poäng före KF Velebit.

Såhär artade sig tabellerna i övrigt:

DIVISION 4A:

Bakom Gårda var det Guldheden som drog det längsta strået i kampen om kvalplatsen. Efter den blytunga bortasegern mot kvalkonkurrenten Semberija i näst sista omgången hade Guldheden allt i egna händer inför avslutningen – och det blev aldrig något darr. Guldheden besegrade Nol med klara 4-0 och kommer att få kvala till division 3 senare i oktober.

Såhär ser Guldhedens kvalgrupp ut:

Guldhedens IK

IK Kongahälla

Munkedals IF

Ulricehamns IFK A

Matcherna spelas den 14:e, 21:a och 28:e oktober, avsparkstider och spelplats är inte bestämda än men Guldheden ska spela två av matcherna på hemmaplan.

I botten av 4A har det länge varit ganska odramatiskt då Lärje-Angered drog sig ur serien i ett tidigt skede och Floda med sina tre poäng varit klara för nedflyttning sedan en tid tillbaka.

Desto mer nervigt kan det bli för tian i serien, United Africa, som spänt får vänta på utgången av kvalet till division 3. I de två kvalgrupperna deltar tre lag från Göteborgs distrikt och om inget av dem vinner någon av grupperna och går upp till division 3 nästa säsong blir det sannolikt så att de två tiondeplacerade lagen i division 4-serierna kommer att få kvala mot varandra om att få stanna i division 4. United Africas motståndare blir i så fall IF Mölndal som slutade tia i division 4B.

I skytteligan hamnade Gudhedens Svante Möller och Kodes Rasmus Haraldsson i topp med 20 mål var. Haraldsson tar hem titeln då han spelat 17 matcher mot Möllers 20.

DIVISION 4B:

Bakom Dalen var det upplagt för dramatik kring kvalplatsen inför den sista omgången. Tvåan Velebit mötte trean Göteborgs FF, som behövde vinna för att ta sig förbi Velebit och knipa kvalplatsen. Det såg också bra ut efter 45 minuter då GFF hade ledningen med 1-0, men Velebit kvitterade tidigt i den andra halvleken och några fler mål blev det inte.

Här är Velebits kvalmotståndare: BK Astrio, Åsa IF och Åstorps FF. Matcherna spelas 13:e, 20:e och 28:e oktober. Velebit börjar hemma mot BK Astrio och spelar sen två matcher på bortaplan.

I botten behövde Donsö ösa på målmässigt borta mot Öckerö och samtidigt få hjälp av en storseger från Björkö borta mot IF Mölndal för att lämna den andra nedflyttningsplatsen. Några mirakel skedde dock inte, istället föll Donsö med 1-6 och gör Finlandia/Pallo AIF sällskap i division 5 nästa säsong. En snabb återkomst för båda lgen som var nykomlingar i division 4 den här säsongen.

En liten men klen tröst för Donsö är att de förfogar över seriens bästa målskytt. Albert Hansson vann skytteligan med 24 mål på 21 matcher, en bra bit före GFF:s Teodor Nastevski Lindström som gjorde 17 mål.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.