Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: PAUL REDDING

Här är världens grönaste fotbollsklubb

I 120 år var Forest Green Rovers som engelska ligaklubbar är mest. Sedan tog klimathippien Dale Vince över klubben och åtta år senare är "The Green" världens klimatsmartaste fotbollsklubb. Helt vegansk, klimatcertifierad och med en organisk hemmaplan.

Att idrott och politik inte hör ihop har så många händelser genom åren motbevisat att det sällan är någon som slänger sig med begreppet längre. Att idrott och klimatpolitik däremot skulle kunna ha något gemensamt är det få som hävdat. Men i en skog i västra England ligger en fotbollsklubb som gjort just kampen för klimatet till en lika viktig fråga som hörnvarianter, taktik och målfiranden.

Forest Green Rovers tillhör den ädla skara brittiska fotbollslag som hunnit med två sekelskiften. Sedan grundandet 1889 i den 6 000 invånare stora staden Nailsworth, inte långt från gränsen mellan England och Wales, förde klubben trots flera namnbyten en ganska anonym tillvaro i lokala amatörserier.

På 2000-talet började en sakta klättring upp genom det milslånga brittiska ligasystemet men man fastnade i serien under det professionella ligasystemet. 2009 var en nedflyttning i praktiken klar – men sent räddades Forest Green Rovers av att en annan klubb hade finansiella problem och blev tvångsnedflyttad. Sommaren efter klev Dale Vince in som majoritetsägare i klubben. Allt förändrades.

"Fotbollsvärden hör inte mycket om klimatfrågor"

Dale Vince har en bakgrund som få andra klubbägare på den internationella fotbollsscenen. Kringflackande hippie, miljöaktivist och ägare av ett grönt energiföretag. Nu skulle han göra Forest Green Rovers grönare än någon annan klubb.

– Jag tänkte att det var en möjlighet att föra fram vårt budskap till en ny publik. Fotbollsvärlden får inte höra mycket om klimatfrågor. Jag tänkte att vi kunde använda fotbollen som en ny kanal, en ganska oförutsedd sådan, för att prata om hållbarhet, har han sagt till The Guardian.

Den ena förändringen var mer klimatsmart än den andra.

Organisk gräsplan med soldrivna robotgräsklippare. Check.

Solceller på läktartaket. Check.

Enbart vegansk mat på hemmaarenan The New Lawn. Check.

– Från ett spelarhåll är det fascinerande hur god maten är. Man ser hur långa köerna är på matchdagar, säger spelaren Sam Wedgebury till Fifa.

I somras kom nästa bevis på den förgröning klubben genomgått. Som första klubb i världen blev klubben certifierad som helt koldioxidneutral av FN.

Inte tappat fans

För ägaren och ordföranden Dale Vince kom förändringen av menyn inte bara till för miljöns skull. Han menar att vegetarisk kost ökar chanserna att vinna fotbollsmatcher. Och de negativa reaktioner vissa förväntat sig när kött, fisk och mjölkprodukter försvann har blivit mildare än han trott.

– Några blev lite arga och tyckte vi styrde vad de borde och inte borde äta. Men vi förklarade att vi ändrade menyn utifrån våra principer. Folk trodde vi skulle ta död på amatörkänslan runt klubben och att ingen skulle boka evenemang hos oss, att vi skulle förlora sponsorer och fans – men inget av det har skett, säger Dale Vince till Independent.

Samtidigt gick spelet på planen allt bättre. Med Dale Vinces pengar avancerade Forest Green Rovers för första gången i klubbens historia till fjärdedivisionen League Two våren 2017. Med liten marginal höll sig nykomlingen kvar förra säsongen. Med 17 matcher spelade har Forest Green Rovers nu häng på uppflyttning.

Man gör det med historiskt svåra förutsättningar. Nailsworth är den minsta staden som har haft ett lag i den engelska proffsfotbollen.

– Ju högre upp vi kommer desto mer legitimitet får det vi gör. Fler folk kommer börja imponeras av det vi gör, säger Dale Vince till Fifa.

Snart kan ännu ett steg i hållbarhetens tecken tas. Långt gångna planer på att bygga världens första arena helt i trä finns uppritade. Frågan är vilken division laget spelar i då?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.