Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Karl-Erik Nilsson hoppas att restriktionerna ska släppa och att EM spelas med full publikkapacitet. Det finns ytterligare tre alternativ.  Bild: JOEL MARKLUND
Karl-Erik Nilsson hoppas att restriktionerna ska släppa och att EM spelas med full publikkapacitet. Det finns ytterligare tre alternativ. Bild: JOEL MARKLUND

Här är Uefas fyra EM-scenarier – kan spelas helt utan publik

Coronapandemin har fortsatt grepp om idrottsvärlden. Inför sommarens fotbolls-EM jobbar Uefa med fyra scenarier för publiken. Ett är helt tomma läktare.
– Det handlar om att bygga upp en plan för hur mycket publik som kan tillåtas, säger Karl-Erik Nilsson, förste vice ordförande i Uefa.

Herrarnas Europamästerskap i fotboll flyttades sent i våras från sommaren 2020 till juni och juli 2021. Planen är att spela mästerskapet trots den osäkerhet som råder runt covid-19-pandemin runt om i Europa.

LÄS MER: Både herr- och dam-EM skjuts upp

Tolv värdstäder i tolv länder är utsedda, alla med olika nationella riktlinjer vad gäller smittskydd och virusbekämpning.

Det påverkar Uefas arbete och möjlighet att ge besked till de åskådare som ämnar besöka och på plats bevittna någon av alla EM-matcher.

Under torsdagen träffades Uefas exekutivkommitté online för möte om bland annat publikfrågan i sommarens EM-slutspel.

”Ge en hint om vad som gäller”

Det europeiska fotbollsförbundet har identifierat fyra olika scenarier och lösningar på hur matcherna ska kunna spelas – trots det nya coronaviruset. Beslut om vilket som väljs fattas tidigast vid kongressen 5 mars.

Alternativen är full publikkapacitet, en begränsning på mellan 50 och 100 procent av det tillgängliga biljettantalet, ett på mellan 20 och 50 procent och ett sista med helt stängda läktare.

– Administrationen ska sätta sig ned med varje värdstad och utifrån de lokala förutsättningar och riktlinjer som råder i varje land kunna ge en hint om vad som gäller, säger Karl-Erik Nilsson.

Ambitionen är tydlig.

– Vi hoppas såklart att kunna erbjuda matcherna för så mycket publik som möjligt. Före femte mars finns inga besked att ge, säger han.

LÄS MER: Snabbtester kan bli lösning för EM-publik

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.