Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är Poya Asbaghis resa till tränarrollen i Blåvitt

1979 tog en 31-åring med två säsonger som huvudtränare bakom sig över IFK Göteborg. Tre år senare vann Sven–Göran Eriksson Uefacupen. Nu anställer Blåvitt sin yngste tränare sedan dess, Poya Asbaghi. 32 år gammal är det bara Halmstads Igor Krulj som är yngre bland Sveriges elitfotbollstränare.

Asbaghi föddes i Iran 1985, men tvingades fly från Teheran tillsammans med familjen redan som ettåring. Iran blev Sverige. Teheran blev Uppsala.

Där, i förorten Gottsunda och den välbärgade stadsdelen Norby, föddes ett fotbollsintresse utöver det vanliga. Som tolvåring skulle några skolkamrater till Poya Asbaghi starta ett korplag. Det första tränarjobbet var ett faktum.

– Jag var tolv år och tokseriös (skratt). Några kompisar har hittat informationsblad som jag hade skickat ut, där jag skrivit ned vilka tider vi tränade, vad de skulle ha med sig, vad som uppskattades och inte uppskattades… det här var för mina egna vänner, sade han till Dalarnas-Tidningar om uppdraget.

För familjen Asbaghi var det viktigt med utbildning, och sonen Poya kom inte undan. Ekonomistudier i Örebro avhandlades efter gymnasiet innan fotbollen åter tog över. 2009 ledde han sitt första organiserade lag. Resultaten med pojk- och juniorlag i Uppsala-klubben Unik gjorde att han i slutet av 2011 tog över som huvudtränare i division 3. Han var 26. Redan då yngre än konkurrenter och kollegor.

I Uppsala fanns en annan ung tränare med höga ambitioner. Andreas Brännström hade fått den svåra uppgiften att lotsa Alex Ryssholms AFC United till superettan. Han valde Poya Asbaghi som sin assisterande.

Återförenades med "Brännan"

Efter ett tumultartat år i division 1 kontaktade Dalkurd duon. Flyttlasset gick vidare. Första säsongen 2014, med Brännström som huvudtränare, slutade med en tredjeplats.

2015 vann dock Borlänge-klubben serien i stor stil. En förlust på hela säsongen och firma Brännström-Asbaghi hade gjort mer än vad som förväntats av dem.

Andreas Brännström och Poya Asbaghi tränade Dalkurd tillsammans - och jagades båda av IFK Göteborg under hösten 2017. Bild: Bildbyrån
Andreas Brännström och Poya Asbaghi tränade Dalkurd tillsammans - och jagades båda av IFK Göteborg under hösten 2017. Bild: Bildbyrån

Trots det fick Andreas Brännström lämna. Det skar sig mellan honom och klubbledningen.  Ersättaren blev hans närmste man på tränarbänken – 30-årige Poya Asbaghi.

En rekordsnabb tränarkarriär hade tagit honom till elitnivå. Han gick sin första tränarutbildning i Uppland så sent som 2011. Fem år senare var han huvudtränare i en superettan-förening. Den ringa erfarenheten verkade inte spela någon roll.

Bästa nykomlingen någonsin

Sin första säsong som huvudansvarig slutade Dalkurd fyra. Poänginsamlingen var den bästa någonsin av en nykomling i serien fram till dess.

2017 skulle han – och klubben upp.  Tränaruppdraget delades nu med den tidigare mentorn Brännström. Allt såg också ut att gå åt just det hållet när han i maj i år plötsligt gick skilda vägar med Dalkurd.

– Vad som inte funkade vill jag inte gå in på, men vi skiljs åt som vänner, sade han till Sportbladet.

Han behövde inte leta efter jobb länge. 29 maj presenterades han som ny tränare för ett Gefle i kris. Laget låg på nedflyttningsplats och skulle snart sälja bäste målskytten Johan Oremo. Ett mirakel behövdes för att undvika nedflyttning. Poya Asbaghi gav klubben just det.

Klassiskt 4-4-2 med fokus på försvarsspel och organisation blev ett offensivt, passningsinriktat 3-4-3 – och poängen kom. Gefle hoppade förbi lag efter lag i tabellen och slutade tillslut tolva. Uppdraget slutfört. 

Halvåret i Gefle blev en stor succé. Bild: Bildbyrån.
Halvåret i Gefle blev en stor succé. Bild: Bildbyrån.

Poya Asbaghi hade både lyckats få med sig resultat och förändra ett spelsätt som suttit i klubbens ryggmärg sedan urminnes tider. En liknande utmaning väntar i IFK Göteborg.

Blåvitts nye huvudtränare har knappt stött på en enda motgång i sin karriär hittills. Sex år efter att han börja läsa tränarutbildningar tar han över en av Sveriges största klubbar. Parallellerna till en viss värmlänning är många. Den gången gick IFK Göteborgs tränarchansning hem. Tiden får utvisa om rekryteringen av Poya Asbaghi blir lika lyckad.