Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Här är guldmakarna – tio år efter bedriften

Det var ett lagbygge kryddat med rutinerade pjäser, en hemvändande Tobias Hysén och unga och hungriga talanger. Ett lagbygge som ledde hela vägen till SM-guldet för tio år sedan. – Vi hade väldigt roligt tillsammans, säger Tobias Hysén.

Det är i dag tio år sedan som IFK Göteborg bärgade sitt senaste SM-guld efter en 2–0 seger mot Trelleborg i sista omgången. Ett regnigt Ullevi där över 40 000 hade bänkat sig fick se Thomas Olsson ge Blåvitt ledningen efter ett försvarsmisstag och när Magnus "Ölme" Johanssons inlägg träffade Pontus Wernblooms panna, då var det många som räknade hem guldet till Göteborg.

Lagbygget 2007 var kantat av flera rutinerade pjäser i Bengt Andersson, Magnus "Ölme" Johansson och Niclas Alexandersson och unga och talangfulla spelare som Marcus Berg, Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom.
– Vi hade en väldigt bra mix med spelare överlag och hade bra kvalité i truppen. Men samtidigt hade vi väldigt roligt tillsammans. Alla trivdes med varandra och de man umgicks med utanför var ju andra spelare i laget. För min del hade jag ju inte familj på den tiden och inte heller de jag umgicks med som ”Bjärsa” och Wernbloom. Så vi hade väldigt mycket tid på den tiden, säger Tobias Hysén och fortsätter.
– Det stora var att alla spelare i laget kändes som att de ville vinna för sig själva men även för varandra. Jag kom ju in lite på ett bananskal där under sommaren när de redan kämpat i många omgångar. Men alla var ändå lika glada för min skull som jag själv var. Det var en riktigt härlig känsla.

Lagbygget leddes av en tränartrio bestående av Teddy Olausson, Stefan Rehn och Jonas Olsson.

I bildspelet ovan kan du spana in alla spelarna som var och fixade det 18:e SM-guldet för Blåvitt.