Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nikola Ladan, Patrik Wålemark och Emma Kullberg är några av nyförvärven som Göteborgslagen gjort klart med under försäsongen.  Bild: Bildbyrån
Nikola Ladan, Patrik Wålemark och Emma Kullberg är några av nyförvärven som Göteborgslagen gjort klart med under försäsongen. Bild: Bildbyrån

Här är Göteborgslagens samtliga värvningar

Gais värvar högt och lågt. Häcken har tittat mot de lägre divisionerna. Öis och Göteborg FC arbetar varsamt. IFK Göteborgs handlande är obefintligt.
GP listar Göteborgsklubbarnas värvningar.

Göteborg FC

Emma Kullberg – från KIF Örebro

En A-landskamp står hon noterad för, den Umeå IK-fostrade mittbacken. 28 år gammal har hon hunnit bli. Hon som tidigare i karriären spelat sin fotboll i Team Thorén-Grupppen, Kungsbacka, Mariehem SK, Öster, Vittsjö och Umeå södra. Men senast ansluter hon till GFC:s lagbygge efter 22 matcher de gångna säsongen för KIF Örebro. Kullberg har skrivit på för två år.

Filippa Angeldahl – från Linköping

Den Uppsala-bördiga centrala mittfältaren med Vaksala SK som moderklubb gjorde debut i Elitettan som 15-åring och i allsvenskan som 16-åring. Sirius, AIK, Hammarby och senast Linköping är tidigare klubbadresser. 2018 gjorde hon landslagsdebut under Algarve cup där hon stod för ett mål på två matcher. På Fotbollsgalan 2017 blev hon allsvenskan mest värdefulle spelare. Kontraktet med GFC sträcker sig över säsongen 2021.

BK Häcken

Tobias Carlsson – från Varbergs BoIS

Grebbestads IF stora affischnamn de senaste åren – det är nämligen den klubben som är hans moderförening. Det var också där han fick sitt stora genombrott i division 2 under 2017 och blev årets försvarare. Året därpå fortsatte den 187 centimeter långe mittbacken att briljera, då i division 1, vilket väckte intresse från Superettan och Varbergs Bois. Succén fortsatte och ledde till ett kontrakt med BK Häcken som sträcker sig över tre år.

Patrik Wålemark – från Qviding

Alla de fyra storklubbarna i Göteborg var intresserade – och Häcken vann kampen om den 18-årige talangen. Mängder med poäng har kommit från yttern Wålemarks fötter under årets säsong då Qviding tog klivet upp till division 1. Och han har redan hunnit presentera sig för de inbitna Häcken-supportrarna – i träningsmatchen mot Norrby gjorde han bland annat en assist och två mål. Talangens kontrakt är skrivet på fyra år.

Jasse Tuominen – från Bate Borisov

Den första pusselbiten i Sonny Karlssons jakt på offensiva spetsspelare blev en finsk landslagsforward. Jasse Tuominen är fostrad i FC Reipas Lahti för att sedan även ha representerat FC Lahti och Mikkelin i den finska ligan. 2017 gick flyttlasset till den vitryska klubben Bate Borisov som har dominerat ligan i över ett decennium. Det började bra för Tuominen men sedan blev speltiden mindre och nu är han på jakt efter en plats i den finländska truppen till EM 2020.

IFK Göteborg

Här var det tomt ...

Hittills.

Gais

Jesper Brandt – från Norrby IF

Spelade under ungdomsåren både för IFK Göteborg och Gais. När det skulle börja spelas seniorfotboll tog Brandt sina tjänster till Jonsereds IF innan han vandrade vidare till IFK Värnamo. 2016 gjorde han 24 matcher för Qviding och därefter blev det Norrby där det blev tre säsonger varav de två sista kantades av skadebekymmer. Nu ska den hårdföre 26-årige mittfältaren försöka glädja de grönsvarta supportrarna i minst två år framöver.

Nikola Ladan – från Degerfors IF

Det var moderklubben KF Velebit han lämnade under junioråren för att hamna i BK Häckens akademi. Efter det bar det av till division 1 och Qviding följt av korta sejourer i såväl norska Kvik Halden, Syrianska och Tvååker. De senaste tre säsongerna har han huserat i Degerfors. Korsbandet rök i maj efter en inspirerad säsongsinledning med fyra mål på åtta matcher. Efter rehabiliteringen hoppas den centrala innermittfältaren ta vid där 2019 så abrupt slutade. Kontraktet med Gais är ett tvåårsavtal.

Mathias Karlsson – från Örebro SK

Han började sin bana i Råtorps IK precis utanför Karlstad innan han tog steget till Carlstad United. Det gjorde han redan som junior och när han blev senior fortsatte han i klubbens A-lag och gjorde det med bravur. Statistiken från division 1 och 2 är smickrande där han spelade mellan 2012 och 2017. Sedan fick Örebro SK upp ögonen för burväktaren men där blev förstaspaden aldrig hans. I Gais stannar han i minst två år om inget annat händer.

Anton Snibb – från Ljungskile SK

"Kom till Ljungskile med en ambition och ett uppdrag att hjälpa klubben upp i eliten igen. Två år senare, efter djupa dalar och höga toppar, är klubben tillbaka och uppdraget slutfört." Så skrev vänsterbacken på Twitter precis innan han skrev på för Grönsvart. Moderklubben är IF Göta och sedan har Snibb representerat Vänersborgs FK och FC Trollhättan innan det blev Ljungskile SK. 23-åringen har även spelat allsvensk futsal för Mellerud. Två år långt är kontraktet med Gais.

Fredrik Martinsson – från Qviding FIF

Sina första staplande steg som fotbollsspelare tog han i Sävedalens IF innan han flyttade vidare till Jonsereds IF. Han har även varit i IFK Göteborgs akademi men avslutade junioråren i Grönsvart. För två år sedan skrev han på för Qviding och har med den klubben tagit två raka seriesegrar i division 3 och 2. Nu har högerbacken skrivit på ett tvåårskontrakt med Gais efter att ha provspelat med Blåvitt.

Julius Lindberg – från Qviding FIF

20-åringen började spela seniorfotboll i Ytterby IS 2016. De senaste två säsongerna har han dock tillhört Qviding under ledning av Robert Vilahamn – tränaren som numera är assisterande till Andreas Alm i BK Häcken. Lindberg är en offensiv kantspelare som under flera säsonger producerat mängder med poäng. 17 mål och 10 assist blev det när division 2 summerades med Qviding som seriesegrare. Kontraktet med Grönsvart är skrivet så att Lindberg är klubbens i minst två år.

Joackim Åberg – från Onsala BK

Den 21-årige mittfältaren med Kungsbacka IF som moderklubb tar nu nästa steg i en karriär som redan innehållit spel med BK Häckens U19 och topprestationer med Onsala BK i division 2. Fanns på flera klubbars radar och provtränade under hösten även med både Örgryte IS och Lindome. Valet av Gais hänger ihop med klubbens satsning på unga spelare och att Åbergs tränare från tiden i Onsala också byter norra Halland mot Gaisgården.

Örgryte IS

Kevin Fransson – från Parma

2013 var året då den numera 18-årige Fransson hamnade i den rödblå akademin för första gången efter att han lämnat moderklubben Lindome GIF. Han fortsatte utvecklas och i fjol gjorde han sin debut i Superettan när han hoppade in mot Landskrona Bois. I början av detta året blev han klar för italienska Parma men tiden där blev kortvarig. Sedan i somras är han tillbaka i Öis men under hösten fick han inte spela matcher med A-laget. Efter årsskiftet kan han det. Kontraktet är skrivet på två år med option på ytterligare ett.

Anton Andreasson – från Östers IF

26 år fyllda är han, innermittfältaren Anton Andreasson. Självklart fostrad i Elfsborg där pappa Stefan styr och ställer i föreningen. Han tillhörde A-laget i Boråsklubben mellan 2014 och 2016 därefter gick flyttlasset till Italienska Pro Patria som numera ligger i Serie C. Ett år blev det där innan han hamnade i Jönköpings Södra följt av en övergång till Öster. Nu har han skrivit på för två år i Rödblått.

Lukas Browning Lagerfeldt – från Twente

Den centrala mittfältaren började sin fotbollsbana i Brommapojkarnas akademi. 2017 lämnade han för den nederländska klubben Twentes ungdomsakademi. Det är också där han har fördrivit tiden tills han nu anslutit till Rödblått. Browning Lagerfeldt, som är född i januari 1999, har även spelat flertalet matcher i det svenska landslaget på ungdomssidan.

David Olsson – lån från Elfsborg

22-åringen har lånats in från moderklubben Elfsborg för att konkurrera med Öis förstemålvakt Fredrik Andersson under 2020. Spenderade säsongen 2019 i Oddevold.

Samuel Ohlsson – från IFK Göteborg

En av de mest omtalade övergångarna inom Göteborgsfotbollen hittills. Den unge talangen gjorde som storebror Sebastian (lagkapten i Blåvitt under våren 2019) tidigare gjort: nämligen att gå till Örgryte. Blåvitt erbjöd bara ett ungdomskontrakt medan Öis erbjöd ett A-lagskontrakt – och valet föll därefter.

Joakim Karlsson – från Jönköpings Södra

Efter att Jönköping missat allsvenskan på ett smärtsamt vis i höstas var klubben tvungen att dra åt de ekonomiska tyglarna, och flera framstående spelare fick söka sig vidare. Mittbackskuggen Karlsson var en av dem – och valde att efter åtta raka säsonger i Jönköping nu i stället testa lyckan i Örgryte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.