Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Här är Blåvitts värvningsplan

IFK Göteborg är inte nära att förlänga med någon spelare och är inte heller nära att värva någon. I en lång intervju med GP går Mats Gren igenom det aktuella läget i truppen.

Elva spelare sitter på utgående kontrakt eller låneavtal. I sommar kan de göra klart med andra klubbar.

Truppsituationen i IFK Göteborg har varit en het potatis under våren, i takt med att resultaten har svajat.

Mads Albaek lämnar snart ett hål efter sig på det centrala mittfältet och efter Scott Jamiesons hemflytt saknar truppen en utpräglad vänsterback. I dagsläget är behovet av en ny vänsterback en av Mats Grens huvudfrågor inför sommarens transferfönster, som öppnar den 15:e juli.
– Vi diskuterar och tittar självklart, säger sportchefen om vänsterbacksbehovet.

Var?
– Både nära och långt. Vi har självklart Billy (Nordström, på lån i Varberg) som vi skulle kunna ta hem. Billy vill bara komma hem om han har en stor chans att få spela.

Har han det?
– Det beror på hur vi bestämmer oss. Vi kan ju inte bara ha en vänsterback. Vi måste ha två och vara garderade.

Så två vänsterbackar kan alltså värvas, om inte Sebastian Eriksson ska fortsätta som vänsterback. Inte heller kring Erikssons position är något beslut taget.
– Där är det fortfarande mycket diskussioner och vi är inte i mål än med hur vi själva tänker att vi ska göra, säger Mats Gren.

På vissa positioner är läget mer akut än på andra, men med tanke på kontraktsläget håller Mats Gren koll på fler positioner än vänsterbacksplatsen och mittfältet.
– Vi har ju flera utgående kontrakt och det är flera av spelarna som har sagt att de inte vill skriva på, även om vi har förhandlat. De vill titta på vad som händer i sommarfönstret. Så vi måste vara beredda där. Visst tittar vi på en massa positioner, det är inget snack om det.

Vad mer finns att säga om spelare in?
– Det är ingen som ligger direkt i pipeline nu. Eller, direkt i pipeline – vi tittar självklart på en vänsterback. Men som jag sa så har vi flera möjligheter och optioner som är möjliga. Billy är en av dem. Men vi måste ta beslut först om vad som händer med Sebastian.

När det gäller spelare som kan lämna IFK Göteborg i sommar finns det många namn att tänka på. Nyckelmittfältaren Mads Albaek är på väg till tyska Kaiserslautern men flyttar efter Blåvitts kommande tre matcher. Mats Gren vill hinna ordna en ersättare till Albaek.
– Vi måste ha in någon centralt.

Var tittar du där?
– Det är utifrån.

Att få ett så tidigt bud på en spelare är nytt för sportchefen.
– Jag har aldrig varit med om att det har kommit någon så tidigt förut. Det här blir en lite ny situation. Då säger jag: "Men jag släpper inte Mads innan vårt fönster öppnar. Då får vi spela utan honom i tre matcher och det blir inte bra".

Även kring Emil Salomonsson har det förekommit rykten under de senaste veckorna. 
– Jag har inget bud liggandes och har aldrig haft heller, säger Mats Gren.

Spartak Moskva?
– Jag har hört det också men jag har aldrig fått någonting. Jag hör mycket men innan det kommer något till mig vet inte jag vad som är sant och vad som inte är sant. Eller hur intresserade de är. Det vet inte jag förrän de kommer till mig. Visst har jag hört Spartak Moskva, men eftersom jag inte hör något från dem så vet inte jag vad som är sant i hela den storyn.

Inte heller kring Pontus Dahlberg finns det något som tyder på att en flytt är aktuell i nuläget. Kring den 18-årige målvakten uppges flera europeiska storklubbar visa intresse.
– Jag har inget konkret, ingen har vänt sig till mig. Jag har också läst tidningarna och hört spekulationer men inget annat, säger Gren.

Sören Rieks har fått och tackat nej till flera erbjudanden. Att 30-åringen skriver på ett nytt avtal under sommaren är inte sannolikt.
– Vi har pratat med honom flera gånger. Nu har det blivit så att han vill checka lite vad som finns i sommar. Där får jag vänta tills fönstret stänger.

Det finns en uppenbar risk att han lämnar föreningen?
– Jag vet inte, det är svårt att säga. De trivs jättebra här i stan och de trivs jättebra i klubben, han vill helt enkelt prova på något annat innan han blir för gammalt. Då blir det i sådana fall efter säsongen, inte nu. Jag tänker inte sälja Sören.

Även Tobias Hysén sitter på ett utgående kontrakt, men där finns en option på en ettårsförlängning. Optionen behöver utnyttjas innan sista september.
– Jag sätter mig inte med Tobbe den 1:a april och diskuterar om vi ska lösa in det sista året eller inte. Han måste också få chansen att känna om han sitter ihop och att allt känns bra. Vi har sagt att vi sätter oss någon gång här i juli och känner efter. Hur känner han sig? Hur känner vi? Hur ser vi på det? Det ser jag inte som någon stor grej, säger Mats Gren.

Låneavtalet med Brighton and Hove Albion gällande Henrik Björdal går ut den 16:e juli. Den norske yttern får delta i matchen mot Örebro just den 16:e juli så i praktiken går avtalet ut en dag senare. Om det därefter blir en fortsättning återstår att se.
– Jag satt precis och mejlade med Brighton nu och håller på och tittar på vad optionen skulle landa på. Men just nu kan jag inte säga så mycket mer, säger Mats Gren.

Men ni har en ambition att lösa honom om prislappen är rimlig?
– Om den inte bär iväg. Det var därför jag inte tog med någon option från början för den bar iväg då. Vi får se var det landar.

Björdals kontrakt med Premier League-klubben går ut om ett år och därför kan det bli snårigt att få till ett förlängt lån.
– Jag är inte så säker på om de vill låna ut honom i ett halvår till för då har de bara ett halvår kvar på kontraktet. Den har jag inte tagit med dem än, men jag skulle inte tro att de vill det. Och jag är inte så säker på att Henrik vill det heller. Jag tror att han vill ha en fast övergång så att han för framtiden kan jobba sig in i ett lag.

Omständigheterna kring Mix Diskeruds låneavtal är mer komplicerade. Där handlar det om att hitta en lösning med den amerikanska ligan MLS. Diskeruds pappa har hand om det mesta kring den förhandlingen, enligt Mats Gren.
– Där kan inte jag vara jätteaktiv. Antingen kan de förhandla honom ur avtalet och då är det aktuellt för oss att fortsätta låna honom. Eller inte alls då. Det beror på. Han är här till den 27:e augusti så jag känner ännu inte någon stress och panik. Jag har sagt att jag vill veta i slutet av juli.

Vad tänker ni kring en fortsättning med honom?
– Vi är öppna för flera saker där. Det har jag sagt till hans pappa också. Jag vet inte om de kan förhandla ur kontraktet och jag vet ännu inte om de kan tänka sig att låna ut honom. Där har jag en ständig dialog med honom (pappan) men just nu kan inte jag göra så mycket, säger Gren.

En annan mittfältare som kan försvinna under sommaren är Abdul Razak. Efter ett halvår i Blåvitt har 24-åringen tröttnat på bristfällig speltid och har uttryckt sin önskan att lämna klubben, som i sin tur är beredda att sälja. Någon lösning kring Razaks framtid är inte i hamn än, enligt Mats Gren.
– Det är väl ingen hemlighet: han vill gärna byta själv också. Eftersom han inte har spelat så mycket nu så växer det inte möjligheter, men han var ju riktigt bra förra året. Så visst finns det en möjlighet, framför allt här i Sverige, att klubbar som följde honom förra året kan vara intresserade. Men just nu är det ingenting.

Något annat när du tänker på spelartruppen just nu?
– Viktigt är att vi behåller den rätt intakt så det inte försvinner allt för många spelare. Jag tycker att vi har en bra trupp. Vi kanske tappar någon nu, men om vi nu kan få in och rätta till lite grann så det blir lite bättre balans också på vissa positioner, så känns det bra. Sedan måste man också tillägga att den här strategin, att det går ut många avtal i år, är tagen för ett par år sedan för att titta hur vår ekonomi ser ut. Hur ser budgeten ut? Därför är det inte så konstigt att vissa avtal inte har blivit förlängda under det sista året eller sista ett och ett halvt året. Det här är en strategi från styrelsen, som togs på styrelsebeslut. Så för mig är det lite konstigt att det hissas upp så hemskt. Malmö har tolv utgående avtal och jag har inte läst ett förbannat skit om dem.

Med risken att tappa flera spelare efter säsongen, finns det en diskussion kring att yngre spelare kan slussas in i mer speltid under hösten för att vara redo för större roller nästa år?
– Vi tittar på helheten och det är ett litet pussel nu. Vi kan säga nej till sommaren om det kommer en massa klubbar som vill ha våra spelare. Vi tänker inte släppa en massa spelare. Då blir det för oroligt och för svårt att spela in en massa nya. Det kommer vi absolut inte att göra. Till vintern sitter vi och tittar. Vi vill ju, jag ska inte säga "satsar mer", men vi vill ju satsa på yngre spelare också. Men de ska absolut inte få en räkmacka in på en startplats utan att behöva slita för det. Däremot ska de ha en hyfsad chans att få spela in sig för det är bara så de kan utvecklas. Där är ju en jättebalans, vi har några duktiga, rutinerade spelare som kan leda laget och det gäller att få en bra blandning men också en hel del yngre som vi kan utveckla och som då får visa att de vill ta chansen.

Av spelarna vars kontrakt går ut under eller efter den här säsongen, är du nära att gå i mål med en förlängning med någon av dem?
– Nej. De flesta har sagt att de vill avvakta sommarfönstret. Därför kommer jag inte vidare på så många ställen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.