Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Göteborgs Robin Söder och Häckens Gustav Berggren. Bild: MICHAEL ERICHSEN
IFK Göteborgs Robin Söder och Häckens Gustav Berggren. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Här är beskedet kring den allsvenska starten

Under onsdagen genomförde Svensk Elitfotboll ett nytt klubbchefsmöte.
Beskedet som lämnades efteråt: allsvenskan och superettan bör dra igång senast i början av juni.
– Det är nästan mirakulöst att få med alla parter på en lösning med så kort varsel, kommenterar Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

I måndags höll ligaorganisationen Svensk Elitfotboll (Sef) ett extrainsatt möte med samtliga 32 klubbchefer i allsvenskan och superettan.

I fokus: Starten av fotbollssäsongen 2020.

Någon premiär i april ser det inte ut att bli med anledning av coronavirusets spridning. Ett nytt datum behöver därmed hittas, en ny typ av säsong därmed formas.

– Formellt sett är inget beslut taget, men sannolikheten att det blir ligastart den 4 april är väldigt låg, konstaterade Sef:s generalsekreterare Mats Enquist efter mötet.

Vidare kommunicerades det att klubbarna "strävar efter att hitta en så sen spelstart som möjligt för att uppnå syftet att kunna spela ligorna med publik när det är möjligt med hänsyn taget till myndigheternas beslut".

Det hetaste alternativet som lyftes upp på mötet var att inleda allsvenskan och superettan i början av juni, vilket GP tidigare har rapporterat om.

Något definitivt beslut togs dock inte.

Under onsdagseftermiddagen var det så dags för ett nytt klubbchefsmöte.

Efteråt kommunicerades följande:

"De 32 medlemsklubbarna i Svensk Elitfotboll tog idag ett inriktningsbeslut på ett extra klubbchefsmöte att premiärerna av allsvenskan och superettan på grund av coronaviruset bör skjutas upp till senast början av juni. Svenska Fotbollförbundet ska nu ta ställning till klubbarnas önskemål, och i samverkan med Sef ta fram förslag på en konkret spelordning att fastställa".

Vidare går det att läsa:

"Ambitionen att ligorna ska starta senast i början på juni stöttas av Svensk Elitfotbolls samtliga klubbar, våra huvudpartners i form av Discovery, Unibet, DHL och OBOS samt Svenska Fotbollsupporterunionen (SFSU)".

"Vi är ytterst medvetna om att vi inte kan styra utvecklingen av coronaviruset, och att det därmed kan ske förändringar som gör att vi när tiden närmar sig behöver omplanera ytterligare för att värna om människors hälsa. Den diskussionen tas i så fall då, och endast om den behövs. Vi kommer inte att bidra till ytterligare spekulationer runt detta förrän det i så fall blir aktuellt".

Mats Enquist kommenterar:

– Bara att flytta fram en ligastart i två månader är ett jätteingrepp, jag är glad att alla backar upp det. Sedan hör jag folk redan spekulera kring att det inte räcker. Är det så får vi hantera det då.

Varför är just i början av juni rätt tid att inleda säsongen?

– Det är mer spelordningstekniskt. Om vi ger det två månader kan vi ändå genomföra en full liga med ganska okej förutsättningar för alla lagen. Om vi skulle flytta fram det ännu längre sedan finns det inte speldagar. Då hade vi behövt göra kraftgrepp som att spela två matcher på tre dagar. Det ökar skaderisk och så vidare.

Enquist fortsätter:

– Det här är ett försök nu och vi hoppas att det räcker. Sedan är vi inte omedvetna om situationen och att vi kan behöva ta nya beslut när vi kommer fram till slutet av maj. Det tar vi då. Vi tycker att det här är en bra start. Det är nästan mirakulöst att få med alla parter på en lösning med så kort varsel.

Har ni bestämt något mer kring hur säsongen ska utformas? Slutdatum till exempel?

– Det blir nästa del nu. När det finns enighet kring det här kommer förbundet och Sef att ställa sig ner med klubbarna och se hur vi kan pussla ihop allt. Det är en miljon frågor! Utifrån det lägger vi spelschemat. Vi bedömer att vi kommer få ihop det. Det kommer inte bli en vanlig säsong, det kommer bli knöligt någonstans, det kommer bli kompromisser, men vi kommer få en relativt bra liga.

Vad gäller damallsvenskan och elitettan så kommer de deltagande klubbarna där hålla möte under onsdagskvällen för att komma fram till sina inriktningsbeslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.