Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är allsvenskans bästa göteborgare – utanför Göteborg

IFK Göteborg och BK Häckens säsonger har analyserats och granskats tidigare. Nu riktar GP blicken mot allsvenskans övriga göteborgare – och hittar flera glädjeämnen.

Malmö FF:

Carlos Strandberg (Hisingsbacka FC) 9 matcher/2 mål

Kom som ett av sommarens mest uppmärksammade köp från Belgien. Fick stort förtroende under hösten och betalade tillbaka i form av två mål på nio matcher. Tog ett tag för talangen att hitta rätt i Magnus Pehrssons lagbygge – men mycket tyder på att målen kommer dugga tätt 2018. 

Alexander Jeremejeff (Örgryte) 20/5

Malmös värvning fick några att höja på ögonbrynen i fjol – var Jeremejeff verkligen tillräckligt bra för mesta mästarna? Under säsongen har 24-åringen filat på passningsspelet och spelförståelsen och utgjort ett nyttigt komplement i MFF:s anfall. Saknar än så länge målsinnet för att locka till sig intresse från utlandet. 

Tobias Sana (Marieholm BoIK) 1/0

Fast på bänken stora delar av våren. Behövde en nytändning och sökte den i danska Århus. 

AIK:

Amin Affane (Lärje/Angered) 15/1

Spelade hälften av matcherna och noterades för ett, riktigt vackert, mål. Potentialen finns tveklöst i kroppen och vänsterfoten, men Angeredssonen Affane har haft svårt att hitta en roll som passar honom i Rikard Norlings 3-5-2. Lite för svajigt defensivt för att klara balansrollen han fått testa – lite för improduktiv för att ta någon av de två rollerna längre fram på mittfältet. Kan dock få axla en större mantel när Stefan Ishizaki lämnar i vinter.

Djurgården:

Kim Källström (Partille IF) 28/3

Comeback i Sverige och Djurgården. Har efter en trög vår blommat ut på ålderns höst och varit en av seriens bästa mittfältare. Fördelar bollar som ingen annan i allsvenskan och lär tas ut i årets lag. 

Gustav Engvall (Färjestaden) 25/8

Visserligen inte från Göteborg från början – men efter flera år i IFK Göteborgs organisation nästan lika mycket göteborgare som ölänning. Säsongen var händelsespäckad: Han var inblandad i en segdragen förhandling mellan Bristol och Djurgården, gjorde målsuccé under våren, togs ut i U21-landslaget, stack tillbaka till England, blev utlånad igen och tappade allt vad form och målsinne heter under hösten. Stannade på åtta mål. 

Östersund:

Hosam Aiesh (Azalea BK) 17/1

Deltog mycket både i Europa och i allsvenskan – men saknas en del i poängproduktion. Står endast noterad för en poäng trots 17 matcher. Dock visat prov på väldigt hög nivå i spelet med individuell teknik.

Ronald Mukiibi (Mossens BK) 16/0

Bänknötare och petad i Häcken – ordinarie och stabil i Östersund. Spelat hälften av matcherna och har fått stort förtroende från Graham Potter i trebackslinjen. Fin uppspelsfot. 

IFK Norrköping:

Nicklas Bärkroth (Balltorps FF) 13/2

Inledde säsongen med landslagsspel och bra form. Det ledde till en efterlängtad utlandsflytt – men frågan är om det var Lech Poznan en 15-årig Blåvitt-debutant hade tankarna på 2007?

David Moberg Karlsson (Björsäters IF) 28/6

Skade- och sjukdomsproblem störde våren. Efter sommaren har mer av den potential DMK besitter synts. Sex mål och tre assist är klart godkänt på 18 starter. Får lov att räknas som göteborgare efter gymnasieåren i Blåvitts organisation.

Sirius:

Oscar Kindlund (Sirius) 3/0

Efter tre år i IFK Göteborg vände Kindlund tillbaka till moderklubben och Uppsala. Fick, mestadels från bänken, följa Sirius succésäsong. Tre matcher var ungefär vad som förväntades för 20-åringen. 

GIF Sundsvall:

Tommy Naurin (Lundby IF) 28/0

Stundtals strålande mellan stolparna för GIF – och vägvisande lagkapten. Fick dock se den sista matchen under säsongen från bänken. Det gör nog föga när GIF säkrade fortsatt spel i allsvenskan. Kanske ett namn för IFK Göteborg som stabil förstemålvakt om Pontus Dahlberg säljs?

Kalmar FF:

Ole Söderberg (BK Häcken) 5/0

Efter ungdomsåren i Newcastle har Söderberg etablerat sig som förstamålvakt i Kalmar. Den här säsongen kategoriserar som en besvikelse. Endast fem framträdanden i KFF:s mål – förpassad till bänken av Lucas Hägg-Johansson blev facit. 

Mikael Dyrestam (IFK Göteborg) 10/0

Tillbaka på svensk mark efter några år i Norge och Nederländerna. I Kalmar bidrog han med fart bredvid stabile Viktor Elm i backlinjen – och stabiliserade ett av seriens sämsta försvar.