Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Häckens säsong slut – efter ny storförlust

Ett knappt år efter att Göteborg FC chockade fotbollsvärlden och la ner sitt elitlag har BK Häcken spelat färdigt sin första säsong sedan övertagandet. Borta mot Lyon avslutade laget ett händelserikt debutår med en 4-0-förlust.
– Vi vet att vi inte är på den här nivån ännu men känner ändå att vi vet hur vi ska göra framöver, säger Häcken-tränaren Robert Vilahamn.

Efter 5-1-förlusten mot Bayern München förra veckan tog Häckens Champions League-äventyr slut för den här gången. Men innan klubben kunde vända blad helt och hållet återstod en betydelselös sista match borta mot den franska giganten Lyon. Då valde Häcken-tränaren Robert Vilahamn att göra en ändring jämfört med det lag som förlorade senast: Anna Csiki som klev in som vänsterytter i stället för Mille Gejl.

Senast det begav sig de båda lagen emellan (Lyon-vinst med 3-0) byttes Ada Hegerberg in och gjorde comeback för Lyon efter en nästan ett och ett halvt år lång skadefrånvaro. Under onsdagskvällen spelade hon från start – och var en hårsmån från att ge Lyon ledningen efter bara en minut.

Ingen drömstart för Lyon där. I stället kunde Häcken ställa om blixtsnabbt kort därefter. Bollen hamnade vid Johanna Rytting Kaneryds fötter varpå den formstarka Häcken-yttern tog sig framåt och sköt utanför.

– Jag tycker att vi får till en ganska bra första halvlek där vi följer vår plan och står upp bra mot ett otroligt skickligt lag, säger Vilahamn.

1-0 efter en olycklig rensning

Lyon skulle sedan ta fart.

Först var det Delphine Cascarino som fick ett bra läge – men då lyckades Jennifer Falk skära av ytan och parera snyggt. Sedan var det Ada Hegerberg som var nära att få öppet mål efter slarv från Beata Kollmats – men då hann ett räddande Häcken-ben emellan.

– Jag tycker att vi gör det skitbra i första halvlek. Framför allt defensivt. Alla hjälper till och vi är mer rejäla än vad vi har varit den senaste tiden. Och det tycker jag är ett stort steg framåt, säger Jennifer Falk.

Efter dryga halvtimmen började matchen sedan att hetta till. Häckens bästa chans kom när Rytting Kaneryd Cruijff-fintade sig fram och svepte iväg ett inlägg som Stine Larsen mötte och dundrade över.

I stället för ett Häcken-mål?

En snabb Lyon-omställning, en olycklig rensning i ribban och en Catarina Macario som kunde stöta in 1-0 i det öppna målet. Snopet för Häcken.

– De kommer igenom några gånger, men känslan är att det är en ganska jämn första halvlek. Sen får de ett flippermål som så klart är tungt, men vi känner ändå att vi är med i matchen och kan spela på vårt sätt, säger Vilahamn.

Full fart framåt direkt i andra halvlek

I den andra halvleken klev Lyon inledningsvis på mer intensivt i sitt presspel och tog sig till chans efter chans. Det var full Lyon-fart framåt och rejält svettigt för Häcken.

– Det blev en del att göra, konstaterar Falk.

Hisingslaget kunde stå emot ett tag, men i den 51:a minuten fick de kapitulera. Ada Hegerberg slängde sig fram och mötte ett inlägg som hon distinkt kunde styra in till 2-0.

En norsk spik i Häcken-kistan.

– När vi kommer ut i andra halvlek ökar de på och då är det väldigt tungt för oss. Då märker man att vi inte orkar stå upp mot de här lagen i 90 minuter och vi får försvara oss mest och de gör några mål, säger Vilahamn.

Han bytte sedan ut Anna Csiki och ersatte med Mille Gejl. Men Häcken hade svårt att få till något etablerat anfallsspel i den andra halvleken. Samtidigt spelade Lyon ut och fortsatte att ta sig till målchanser.

Med kvarten kvar tappade Filippa Curmark bollen i ett farligt läge. Amandine Henry snappade upp den och petade in trean för Lyon. Med tio minuter kvar fick Häcken inte undan bollen efter en hörna och Janice Cayman vispade in fyran.

Hade det inte varit för Jennifer Falk i Häcken-målet hade matchen kunnat rinna iväg målmässigt betydligt mer.

Säsongen slut för Häcken

I slutändan blev resultatet 4-0 till Lyon.

– Det känns som att vi får till en avslutning och gör sista fem minuterna bra. Vi vet att vi inte är på den här nivån ännu men känner ändå att vi vet hur vi ska göra framöver, säger Vilahamn.

Hur summerar du gruppspelsmatcherna som du hann vara med på?

– Det finns några otroligt skickliga lag där ute i Europa med stora trupper och väldigt atletiska spelare. Rent fotbollsmässigt kan vi matcha dem, men vi behöver också steppa upp vår fysik och hur vi gör saker i högre tempo. Man märker att det är en helt annan nivå där ute som gör att vi måste steppa upp även i allsvenskan för att kunna matcha dem, säger Vilahamn.

I och med detta är säsongen över för Häcken. Klubbens första sedan övertagandet av Göteborg FC slutade med en andraplats i allsvenskan, en seger i svenska cupen – och ett Champions League-gruppspel där laget slutade sist i sin grupp.

Under torsdagen ska laget äta lunch tillsammans i Göteborg, sedan går de på ledighet fram till den 14 januari.

– Sen har vi en bra plan för hur vi ska starta upp nästa säsong, säger Vilahamn.

BK Häcken

Så spelade Häcken (4-3-3): Jennifer Falk – Hanna Wijk, Luna Gevitz, Beata Kollmats, Lotta Ökvist – Elin Rubensson, Filippa Curmark – Johanna Rytting Kaneryd, Stine Larsen (Julia Karlernäs, 80), Anna Csiki (Mille Gejl, 56) – Stina Blackstenius.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.