Häckens obesegrade svit bruten – föll hemma mot Eskilstuna

Häckens första förlust i årets allsvenskan är ett faktum. 0–1 hemma mot Eskilstuna och segrade toppkonkurrenter innebär därmed att Hisingslaget halkar ner till en fjärdeplats i tabellen.
– Det är riktigt tungt, såklart, säger Jennifer Falk till Viaplay efter matchen.

|

Eskilstuna United kom till Bravida arena med en tre matcher lång mållös svit och skulle inte, i ärlighetens namn, ha brutit den endast tio minuter in i mötet med Häcken.

Men nyligen EM-uttagne målvakten Jennifer Falk stod för en bjudning och fick inte riktigt grepp på ett distansskott från Elise Stenevik. I stället fick hon se bollen retligt rulla över mållinjen.

– Det är en tråkig start, en dålig start från min sida, säger Jennifer Falk till Viaplay efter matchen.

Målet skulle dessutom visa sig bli matchens enda.

– Jag vet inte riktigt vad som händer. Jag försöker ta bollen men så får den backspinn och rullar in i mål. Det är sjukt frustrerande, men just då försökte jag bara fokusera på att spela och göra allt vad jag kan resten av matchen. Men nu när det blev så här är det riktigt tungt såklart.

Ledningsmålet gav Eskilstuna energi och gästerna tryckte på för utökning. Samtidigt drabbades Häcken av ett tungt avbräck när den danske anfallaren Stine Larsen haltade av planen och bröt matchen 20 minuter in i matchen.

Häcken hade några halvchanser både före och efter gästernas ledningsmål. Men de gulsvarta damerna skapade egentligen aldrig något som på riktigt hotade Katlynn Fraine, som var den sista utposten i ett defensivt stabilt Eskilstuna.

I stället var det snarare United som var närmre att utöka ledningen.

Eskilstuna nära 2–0

Häcken hade nog pannan i djupa veck under pausvilan och djupare höll de på att bli tidigt i den andra halvleken.

Eskilstunas Elin Rombing fick då ett ypperligt läge att utöka ledningen men skottet styrdes via Jennifer Falk upp i ribban – och sedan ner på mållinjen. Väl där agerade Josefine Rybrink reflexmässigt och rensade undan bollen.

Ett håglöst Häcken hade fortsatt svårt att skapa något ordentligt framåt, samtidigt som så gott som alla toppkonkurrenter gick mot klara segrar i sina matcher.

Häckens Pauline Hammarlund deppar efter förlusten mot Eskilstuna.
Häckens Pauline Hammarlund deppar efter förlusten mot Eskilstuna. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Häcken forcerade – men föll

Med 20 minuter kvar att spela hade Hisingslaget ännu inte lyckats spräcka Fraines nolla. Riktigt nära var det däremot när inbytte Andrine Hegerberg, med förlorad balans, lyckades avlossa ett skott i straffområdet. Bollen var välriktad, men den amerikanske målvakten lyckades styra undan bollen med ena armen.

Farligt blev det även när Hanna Wijk kom till skottläge efter ett par fina passningar av Kaneryd och Hegerberg. Men ytterbackens skott lämnade mer att önska och bollen for ut över kortsidan.

Närmare än så kom aldrig Häcken som därmed inkasserade säsongens första förlust. Samtidigt stod Rosengård, Linköping och Kristianstad som segrare i sina matcher – vilket innebär att Häcken halkade ner på en fjärdeplats i tabellen.

Fakta: Häckens startelva

Jennifer Falk – Hanna Wijk (Molly Johansson, 86’), Josefine Rybrink, Luna Gevitz, Anna Csiki – Marika Bergman Lundin (Julia Karlernäs, 86’), Filippa Curmark – Mille Gejl Jensen (Andrine Hegerberg, 55’), Stine Larsen (Dilja Zomers, 21’), Johanna Rytting Kaneryd – Pauline Hammarlund