Häcken tog historisk seger i Champions League

Det satt långt inne. Men till slut fick Häcken jubla. Första målet och första segern i årets Champions League är ett faktum efter ett straffmål av Elin Rubensson med kvarten kvar.
– Vi visar i dag att vi är ett skickligt fotbollslag när vi gör det som vi ska göra, säger målskytten.

ANNONS
|

Efter två raka förluster och 0-7 i målskillnad begav sig Häcken till Portugal för Champions League-match mot Benfica. En tidig måstematch för de båda lagen som inte hade mäktat med något mål hittills i årets turnering.

Inför matchen handlade snacket främst om kontraktssituationen för Häckens Emma Kullberg och Julia Zigiotti Olme. Landslagsduons kontrakt går nämligen ut den 15 november varpå Benfica-matchen skulle kunna bli deras sista – om de fanns med i truppen.

När Häckens Champions League-debuterande tränare Robert Vilahamn sedan presenterade startelvan fanns båda med.

– Jag kör med de spelare som är tillgängliga och sätter ihop en elva som jag tror har störst chans att vinna matchen. Nästa match mot Benfica har jag andra spelare som är tillgängliga och då tar jag det därifrån. Det går inte att kolla på alla spelares kontrakt, sa Vilahamn på presskonferensen inför matchen.

ANNONS

Sagt och gjort. Kullberg klev in som mittback och Zigiotti Olme tog plats i den offensiva mittfältsrollen. I övrigt gjorde Vilahamn som i sina två tidigare matcher med klubben och spelade 17-åriga Hanna Wijk som högerback och Elin Rubensson på mittfältet.

Häcken tog taktpinnen

Väl på planen på Benfica Campus, i staden Seixal i Lissabons storstadsområde, tog Häcken tidigt tag i taktpinnen. Johanna Rytting Kaneryd fick bollen i ett finfint skottläge men avslutade mitt på Benfica-målvakten. Julia Zigiotti Olme var en stund senare ytterst nära men skottet från nära håll kunde räddas. Stina Blackstenius löpte senare i djupled men sköt högt över.

Och lite på den vägen var det i den första halvleken.

Häcken hade mest boll och tog sig till flest chanser – men utan att få hål på Benfica. Ett Benfica som å sin sida främst hotade med sitt vassa omställningsspel. Närmast för hemmalaget kom kanadensar-islänningen Cloé Lacasse men Emma Kullberg axel-mot-axel-avväpnade i sista stund.

– Vi hade en tydlig matchplan om hur vi skulle spela och vi följde den till punkt och pricka, sa Elin Rubensson på presskonferensen efter matchen.

– Vi har ett bra uppbyggnadsspel, skapar chanser och får in ett mål också som är viktigt så klart, fortsatte hon.

ANNONS

Utbytt i tårar

Till den andra halvleken så gjorde Häcken ett byte. Mille Gejl Jensen klev ut och ersattes av sin danska landsmaninna Stine Larsen.

Benfica var tidigt nära i den andra halvleken på en frispark just utanför straffområdet, men Jennifer Falk fick sträcka ut rejält och kunde rädda.

Efter timmen spelad gjorde Häcken ett nytt byte. Stina Blackstenius lämnade planen och ersattes av Julia Karlernäs. På bänken zoomades sedan Blackstenius in hårt lindad runt benet och med tårar i ögonen.

Just Karlernäs var sedan ytterst nära att spräcka nollan. Zigiotti Olme svepte iväg ett inspel som Karlernäs mötte – men skottet räddades.

Stina Blackstenius tvingades utgå.
Stina Blackstenius tvingades utgå. Bild: FILIPE AMORIM

Rubensson stensäker straffskytt

Med kvarten kvar kom till slut ögonblicket som Häcken hade längtat efter. Stine Larsen tacklades hårt i straffområdet och domaren var bestämd och pekade på straffpunkten.

Fram klev då Elin Rubensson och rullade perfekt in 1-0 till Häcken via stolpen. Stort jubel bland Häcken-spelarna.

– Det är alltid kul att göra mål men det viktigaste är att vi vann matchen så klart. Sen är det alltid roligt att få avgöra. Men i dag skulle vi vinna och det gjorde vi, säger Rubensson.

Benfica tog sig till någon halvchans därefter, men hade svårt att få till någon större forcering framåt. Häcken lyckades stå emot och fick för första gången den här Champions League-säsongen segerjubla.

ANNONS

– Det var jätteskönt och jätteviktigt. Det känns väldigt bra, säger Rubensson.

Vad gäller Stina Blackstenius som alltså lämnade planen i tårar sa Häcken-tränaren Robert Vilahamn så här efter matchen.

– Jag har inte hunnit prata med henne efteråt. Men hon har haft lite känning i baksidan av knät. Inget värre än att det smärtar. Så om jag tolkar allt rätt så kunde vi spela henne tills det gjorde för ont. Men det är ingen fara. Det är det som skedde. Hon fick ont, blev ledsen och gick av. Jag har inte hört något annat än att det inte skulle vara någon fara med henne. Hon är nog snart tillbaka på banan, säger han.

Så spelade Häcken (4-2-3-1):

Jennifer Falk – Hanna Wijk (Beata Kollmats, 90), Luna Nörgaard Gewitz, Emma Kullberg, Lotta Ökvist – Elin Rubensson, Filippa Curmark – Johanna Rytting Kaneryd, Julia Zigiotti Olme, Mille Gejl Jensen (Stine Larsen, 45) – Stina Blackstenius (Julia Karlernäs, 60).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS