Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: KENTA JÖNSSON

Häckens ekonomiska resultat klart – så påverkar det satsningen

Fotbollssäsongen 2018 är till ända. Efter en stark höst slutade BK Häcken femma i allsvenskan. Nu är även det ekonomiska resultatet klart.

BK Häcken gick in i säsongen med ett eget kapital på 59,1 miljoner kronor efter en vinst på 0,1 miljon kronor och en omsättning på 169,1 miljoner kronor 2017.

2018 var andra säsongen klubben hade som målsättning att vinna SM-guld. Det skall efter ett styrelse- och årsmötesbeslut ske senast 2021.

– Tiden tickar. Vi är medvetna om detta. Nu känns det väldigt stabilt. Vi analyserar säsongen och hade ett tapp i början med skador, röda kort och avstängningar. Sedan tickade det på på det sätt vi gärna vill ha en hel säsong, säger klubbdirektören Dennis Andersson.

Häcken budgeterar enligt Andersson aldrig för spelarköp- och spelarförsäljningar. I år har de gått plus. Under sommarfönstret köptes Alexander Jeremejeff, Joona Toivio och Goodswill Ekpolo in, medan Joel Andersson såldes till Midtylland.

Stor handlingsfrihet

Enligt klubbdirektör Andersson landar Häckens omsättning på cirka 150 miljoner kronor – och det ekonomiska resultatet på sex miljoner kronor.

Därmed är det egna kapitalet uppe i cirka 66 miljoner kronor. Bara Malmö, AIK och IFK Norrköping har mer.

– Det ger oss en stor handlingsfrihet, trygghet och möjlighet till investeringar, säger Dennis Andersson och fortsätter:

– Vi måste hitta rätt. Vi skulle aldrig säga att vi tar 30 av de 60 miljonerna. Det är inte vi. Men … vi kan vara med på banan den dag vi hittar den eller de spelare vi verkligen tror på.

Förklaringen till det starka resultatet är ökad sponsorförsäljning och lägre kostnader.

– Vi blir mer och mer attraktiva. Vi har fördubblat våra sponsorintäkter på fem år. Den är uppe på drygt 20 miljoner, målet är att fortsätta öka. Kostnadssidan är många bäckar små.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.