Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Häckens dröm om Europa lever – drama i avslutningen

BK Häcken vill ut i Europa. Drömmen lever. Allt avgörs mot Malmö FF i sista omgången. För det krävs ytterligare två resultat. Det kan gå.

2017 års allsvenska avgjordes tidigt. Malmö FF vann guldet i omgång 27, Halmstads BK och AFC Eskilstuna åkte ur i omgång 28. I omgång 30 spelas det om Europaplatser. Häcken åker till Malmö, Djurgården reser till Kalmar och Östersund far till Jönköping.

Det blir en avslutning med klass. Nervositet, höstlöv, nagelband och miljoner på spel.

Redan nu står det klart att BK Häcken har gjort sin poängmässigt näst starkaste säsong (efter 2012) sedan allsvenska comebacken 2009. Peter Gerhardssons Häcken gjorde målen och släppte in dem. Mikael Stahres Häcken håller igen. Sådan är bilden. Fakta är att målsnittet framåt sjunkit från 1,67 (alla Gerhardssons säsonger) till 1,37. Bakåtsnittet har sjunkit från 1,18 till 0,93.

Mot Kalmar FF höll Häcken nollan för 14 gången i år. Det är grymt starkt och frukten av Alexander Faltsetas och Erik Fribergs insatser centralt. Spelare som sätter tonen, som gör andra bra.

Högst nu flög Paulinho. Kanske väl högt?

Domare hamnar ibland i centrum. Nu för Paulinhos fall som föregick straffen vid 1-0 och för Mohammed Abubarkis utvisning i slutet av första halvlek efter slag i magen på Viktor Elm.

Sammanfattningsvis gjorde Kaspar Sjöberg rätt vid utvisningen och fel vid straffen.

Trots allt starkt av Häcken att behålla trycket och göra två mål med en man mindre på planen. Det var dessutom bud på mer när Kalmar tryckte på för kvittering och sedan reducering.

Paulinho byttes ut med lindat vänsterknä. Jag skulle tro att det var det sista vi fick se av brasilianaren på Hisingen. Nio mål i år, mängder med underhållning, men kontraktet är utgående och ambitionen att lämna tydlig.

Jag vill inte vara sådan, men med Mervan Celik, Nasiru Mohammed, Daleho Irandust, Alexander Farnerud och Alhassan Kamara i truppen är behovet av Paulinho på intet sätt skriande 2018. Och allt skall mätas i kronor. Paulinhos krav står inte i paritet med förmåga och risk. Men bedömningen är hårfin, utfallet inte helt säkert.

2018 är Gustav Berggren tillbaka från Varberg. Han ersätter Mohammed Abubakari som tog farväl av Häcken med en utvisning, Häckens sjätte för säsongen. Mest i hela serien.

En match återstår. Redan nu vet vi att antalet 0-0-matcher för Häcken 2017 är svenskt rekord. Inte sedan 1940 (Malmö FF) har ett lag haft fem 0-0-matcher på en säsong. Det kan slås till helgen.

Sent skall syndaren vakna. Kopparbergs/Göteborg FC gjorde i säsongens elfte timme årets bästa match och vände 0-1 till 5-1 borta mot Eskilstuna. Därmed lever hoppet om fortsatt allsvenskt spel – även 2018. Två omgångar kvar.

Drama även i superettan inför sista omgången. Både Öis och Gais riskerar kvalspel. Tips: Båda slipper. Krävs dock rejäl spelmässig uppryckning.

Domaren Kaspar Sjöberg stod i vägen för Dalehu Irandusts frisparksvarient mot Paulinho på högerkanten vid ställningen 0-0 och fjärdedomaren Antti Kanerva fick sin ljustavla med tilläggstiden nedskjuten av Alexander Faltsetas efter prick 90.

Plus:

Mot Malmö FF är Ahmed Yasin tillbaka. Jag har en känsla av att han också vill avsluta snyggt. Det borgar för Häcken på 52 poäng när vi summerar allsvenskan.

Minus:

Kan en spelare avsluta sin tid i en förening tråkigare än Mohammed Abubakari? Dock: Många starka insatser tidigare. Viktigt att komma ihåg.