Häcken vann mot Sirius – upp i tillfällig serieledning

Häcken är tillbaka på vinnarspåret, efter 4–1 (1–0) borta mot Sirius. Stor segerorganisatör var Lars Olden Larsen, som gjorde ett mål och två assist.
– Det är enkelt att spela när man har så duktiga lagkamrater, säger han.

ANNONS
|

Efter förlusten mot Kalmar förra helgen var det ett revanschsuget Häcken som åkte till Uppsala för att möta Sirius, som visat sig vara svårslaget i säsongsinledningen. Efter de tre första matcherna hade Sirius spelat oavgjort i samtliga.

Med Per-Mathias Högmo borta på grund av sjukdom fick assisterande tränaren Martin Foyston leda laget ihop med Jesper Ljung.

– Vi alla saknar Per-Mathias, det är inget tvivel om den saken. Han väntade till sista minuten för att se om han kunde vara med, men vilan är bra för honom och han kommer vara med igen nästa vecka, säger Foyston.

ANNONS

Hur var det för dig att coacha laget idag?

– Att leda teamet ihop med Jeppe var ett riktigt privilegium. Det visar att vi har ett starkt lag, en stark samling ledare, som är redo att göra jobbet om det krävs. Det var ett nöje.

Att Högmo var borta märktes inte alls på planen. Istället tog gästerna tidigt tag i taktpinnen och kom fram till många bra målchanser.

Lars Olden Larsen sköt, via Simon Sandbergs rygg, i stolpen, och senare missade han ett friläge efter fin framspelning från Rygaard. Även Amane Romeo var involverad i mycket, och hade ett par vassa långskott.

Men när ledningsmålet väl kom, i 34:e minuten, var det istället Oscar Uddenäs som lyckades sätta dit den. Samuel Gustafson slog en svepande långboll som Lars Olden Larsen nickade in mot mål. Två Siriusförsvarare gick upp för att ta undan bollen, men störde varandra så pass att bollen gick över dem, och hamnade vid bortre stolpen.

Där fanns Oscar Uddenäs, som kyligt lättade in bollen ribba in, till 1–0. Det var hans första mål sedan augusti förra året, då han gjorde hattrick mot Helsingborg.

”Assistkungen” målskytt – till slut

Ännu fler mål skulle det också bli. Redan i minut 52 spelade Lars Olden Larsen fram Mikkel Rygaard, som satte dit 2–0 med vänsterfoten.

ANNONS

Dubbla assist för Larsen alltså, men trots många bra lägen hade han inte fått in bollen. Efteråt berättar norrmannen att han började känna en frustration.

– Ja, lite. Jag hade ju flera bra lägen i första. Men vi hade kontroll på matchen och hade anfall på anfall. Då tänkte jag bara att det gällde att fortsätta jobba, så kanske det kommer.

Precis så blev det. Till slut fick assistkungen (hittills fem i Allsvenskan) Lars Olden Larsen sätta ditt bollen själv, genom att nicka in ett inlägg från Martin Rygaard.

– Man ser ju andra spelare som kommer i bra positioner hela tiden. Även om man inte är i den bästa positionen själv har man många spelare att hitta. Men det var gött att få ett mål också idag, och komma igång med den biten. Jag gjorde ju mål i cupen och så, men jag kände ändå lite: ”Äntligen”, säger Larsen.

Han hyllar också lagkamraten Mikkel Rygaard, som stod för framspelningen.

– Jag är väldigt glad för Mikkels skull, han får ett mål och en assist idag. Han är en fantastisk spelare och det är kul att spela med såna spelare som jag vet kommer hitta mig när jag tar en löpning på planen.

ANNONS

Sirius lagkapten Marcus Mathisen reducerade till 1–3 med ett läckert långskott i krysset, med några minuter kvar av ordinarie tid. Men närmare än så kom aldrig Sirius.

Larsens hyllning: ”Riktigt stolt över laget”

Istället tryckte Häcken på för ännu ett mål. Först sköt Lars Olden Larsen i ribban efter en fin aktion. Sedan fick gästerna straff, och Benie Traoré placerade säkert dit bollen intill målvaktens vänstra stolpe. Det satte punkt för ännu en fin insats av de regerande mästarna.

– Vi går ut och visar att vi inte var nöjda med prestationen mot Kalmar. Jag kan inte säga annat än att jag är riktigt stolt över laget idag och hur vi presterar, säger Lars Olden Larsen.

Bortsett från Kalmarmatchen har ert anfallsspel ofta sett ännu bättre ut i år, än förra året. Vad beror det på?

– Spelstilen har satt sig på riktigt och vi har kunnat lägga till ännu fler saker. Spelsystemet sitter, och då kan man experimentera med ännu fler små detaljer, som gör att det blir bättre. All credd till ledarstaben för det.

Häcken i tillfällig serieledning – fryntlig hemresa

Slutresultatet skrevs alltså till 4–1, vilket innebär att Häcken nu går upp i serieledning. Det kommer dock ändras på måndagskvällen, då Malmö FF tar emot IFK Norrköping. Oavsett hur den matchen går kommer något av lagen gå om Häcken.

ANNONS

Men under bussresan hem får de i alla fall vara serieledare.

– Det är jättebra stämning här på bussen nu och alla sitter och ler när vi kollar på varandra. Jag tror det är många som trivs väldigt bra i laget just nu och det visar sig också på planen, säger Lars Olden Larsen.

Martin Foyston:

– Vi är extremt stolta över spelarna. Hur de förberedde sig för matchen, hur de presterade och agerade. De visade ”Häckenfotboll” på bästa möjliga sätt idag.

Så spelade BK Häcken (4–3–3)

Peter Abrahamsson – Valgeir Lunddal Fridriksson, Simon Sandberg, Even Hovland, Kristoffer Lund Hansen – Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson, Amane Romeo (84’ Pontus Dahbo) – Oscar Uddenäs, Benie Traoré, Lars Olden Larsen.

LÄS MER:Oscar Uddenäs tillbaka som målskytt för Häcken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS