Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Häcken vann mot Linköping efter Rubenssons drömmål

Toppmöte och stort behov av en seger.
Då levde BK Häcken upp till förväntningarna och vann med 2–0 (1–0) hemma mot Linköpings FC.
– Vi lyckades vinna mot ett väldigt bra lag, säger tränaren Robert Vilahamn.

Det blev en flygande start på fredagens möte mellan BK Häcken FF och Linköpings FC.

Johanna Rytting Kaneryd satte färg på tillställningen efter bara en minut, när hon klackades fram läckert av Elin Rubensson och prickade ribban.

– Jag kände redan där och då att jag skulle göra mål idag. Det var bara att fortsätta utmana och använda min speed. Jag kände mig pigg, säger Rytting Kaneryd.

Att Häckens vänsterytter var pigg märktes tydligt, för hon var involverad i det mesta offensivt för Häcken.

I sjunde minuten kom hon fram och sköt ett skott som räddades av Linköpings målvakt. Stine Larsen petade in returen, men vinkades av för offside.

– Tur att det inte spelade någon roll och att vi ändå vann, säger Stine Larsen efteråt.

Till slut kom ändå målet för Häcken. Och visst var det Johanna Rytting Kaneryd som gjorde det. Hon fick bollen till vänster i straffområdet, tunnlade en motståndare och smekte in bollen vid bortre stolpen.

Det var ett favoritläge för Johanna Rytting Kaneryd.

– Jag älskar det. Speciellt det läget när man får tid att ta emot bollen, sedan kunna göra en liten vrickning. Det kanske var lite tur att jag fick en tunnel, men att ta sig förbi där är lite av mitt signum skulle jag säga.

Hemmalaget hade ett övertag fram till 1–0-målet, men sedan letade sig Linköpings FC in i matchen. De hotade med ett snabbt kombinationsspel och det var småfarligt flera gånger. Dock utan utdelning.

– En tuff match, fysisk. Linköping gör en väldigt bra match, speciellt i första halvlek där vi har väldiga problem i pressen. De har ett spelskickligt lag och missar vi en, två meter så straffar de oss. Vi var inte helt nöjda i paus och tog ett snack. Sedan tycker jag att vi lyckades bättre med pressen, säger Rytting Kaneryd.

Häcken utökar med drömmål

Andra halvlek började precis som den första. Nämligen med att Johanna Rytting Kaneryd hade ett farligt skott efter mindre än en minut. Hon vek in från vänster och sköt hårt mot första stolpen, men LFC-målvakten Cajsa Andersson gjorde en bra räddning.

Johanna Rytting Kaneryd kände själv att hon var het i början av båda halvlekarna.

– Det är lätt att man kopplar bort de första minuterna, så det är bara positivt om jag kan vara påkopplad ganska snabbt. Då kan man kanske straffa dem när de inte är redo.

2–0-målet dröjde dock inte länge. För i 49:e minuten fick Elin Rubensson bollen i ett kontringsläge, tog med sig bollen inåt i banan och placerade bollen i högra krysset.

Mittfältaren Rubensson kom nyligen tillbaka från en skada och gjorde sin andra start den här säsongen. Hon fick beröm av tränaren Robert Vilahamn efteråt.

– Det var ett väldigt fint mål. Det var kanske inte den bästa Elin vi såg idag. Hon har fortfarande inte det där steget som hon hade innan hon blev skadad, men hon är otroligt skicklig så hon kan fortfarande avgöra en match på det sättet. Det är hög klass.

Sedan blev matchhjälten Rubensson utbytt. Hon är fortfarande inte redo för att spela 90 minuter.

– Jag frågade några minuter innan där hur mycket hon orkar. Då var det lugnt, men sedan kom hon igen några minuter senare och sa att det inte var lugnt längre. Då tog jag av henne snabbt. Hon hade ju en bristning i baksidan och vi vill inte att hon ska slå upp skadan igen, så jag chansar inte med henne, säger Robert Vilahamn.

Häcken kontrollerade matchbilden efter Rubenssons drömmål och det var ganska odramatiskt. Åtminstone fram till 70:e minuten då det blev rejält irriterat på planen. LFC:s Nilla Fischer och Häckens Stine Larsen hade en tuff duell, som slutade med att Fischer gjorde en eftersläng och riktade ett slag mot Häckenspelaren.

Domaren visade upp det röda kortet, vilket efterföljdes av stora protester från gästerna. Men domslutet kvarstod och Linköping tvingades avsluta matchen med tio spelare.

Inget av lagen lyckades göra något mer mål och matchen slutade 2–0.

Det innebär att Häcken nu leder serien, dock med en match mer spelad än konkurrenterna.

– Vi lyckades vinna mot ett väldigt bra lag. Jag tycker Linköping har börjat det här året otroligt bra.Vi hade lite problem med deras spel stundtals och de stod upp väldigt bra. Men vi gjorde två mål och vann matchen. Det är jag jättenöjd med, summerar Robert Vilahamn.

LÄS OCKSÅ: Här är månadens elva i Göteborgsfotbollen

LÄS OCKSÅ: Jennifer Falk ska bli mamma

LÄS OCKSÅ: Den bortgångne Blåvitt-legenden ”Bebben” storhyllades

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.