Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Häcken vann historisk titel efter stor dramatik

Det bjöds på stor dramatik när Häcken segrade första titeln i klubbens historia. Matchhjälte blev Peter Abrahamsson som nöp två straffar.… – Det går inte att beskriva känslorna, säger han efter titeln.

Malmö tog ledningen med både 1-0 och 2-0 genom Markus Rosenberg och Magnus Wolff Eikrem. Efter Oscar Lewickis utvisning i andra halvlek kunde Häcken kämpa sig in i matchen. Reducering kom genom Demba Savage och fem minuter senare kvitterade Nasiru Mohammed och tog matchen till förlängning. En förlängning som blev mållös och då väntade straffar. Efter att Johan Wiland nöp Rene Makondeles straff såg det mörkt ut för Häcken. Då klev Peter Abrahamsson in med två räddningar och blev stor hjälte.
– Det räckte med två räddningar, säger han och skrattar.

Känslorna nu?
– Det är svårt att beskriva, det är allting på en gång. Vi hade det tungt i paus men vi sa till varandra att vi kan vända det här, vad som helst kan hända. Det här är en hjälteinsats av laget.

När började du tro att ni kunde ta det?
– Igår, eller ja. När vi började ladda för den här matchen!

Vad betyder det för klubben?
– Väldigt mycket, otroligt mycket. Det är en titel, den första och nu får vi jobba utifrån detta.

Den andre hjälten, högerbacken Simon Sandberg var iskall efter att Anton Tinnerholm missat och sköt hem första titeln i klubbens historia.
– Jag bestämde mig när jag backade bakåt, det var mitt hörn.

Slagit många straffar?
– Nej, men gjort det på träning så helt ovan är man inte.

Hur firar ni nu?
– Ingen aning hur vi firar. Firar gör vi men vi har match på söndag.

Tillbaka för Häcken var lagets store stjärna Paulinho. Brassen som enligt tränare Peter Gerhardsson hade "ungefär 30 minuter i kroppen" fick desto mer med tanke på förlängningen. Efter matchen var han minst sagt lycklig.
– Det var en fantasisk match, jag är väldigt glad! Jag hoppas vi kan fortsätta på samma sätt i allsvenskan.

Gladast av alla var nästan Peter Gerhardsson – tränaren som är den tränare som varit längst i samma klubb av samtliga tränare i allsvenskan och superettan.
– Det här har man ju tidigare bara sett på TV. Man står ju helt utlämnad, det är en konstig situation. Men när vi hade chansen och när Simon satte den. Då exploderar hela kroppen. Jag vände mig om och fick direkt 75 kilo Dennis Andersson över mig, säger Gerhardsson och skrattar.
– Det här betyder oerhört mycket för supportrarna och alla i klubben. Det är skönt att dela den glädjen med dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.