Leonard Zuta i BK Häcken 2015.
Leonard Zuta i BK Häcken 2015. Bild: CARL SANDIN

Häcken värvar hemvändare – startar direkt

Leonard Zuta vänder hem till BK Häcken. 27-åringen blev spelklar i morse och debuterar redan mot IK Sirius i kväll.
– Det är en riktigt bra spelare som har mognat sedan han var hos oss senast, säger sportchef Sonny Karlsson.

ANNONS
|

I augusti 2015 sålde Sonny Karlsson Leonard Zuta till kroatiska Rijeka.

– Vi försökte förlänga med honom men nådde inte fram, sa sportchefen då.

Nästan fem år senare plockar Sonny Karlsson nu tillbaka Zuta till BK Häcken. 27-åringen registrerades innan det senaste transferfönstret stängde och blev spelklar i morse.

Kontraktet gäller dock bara tillsvidare och det är oklart hur länge försvararen stannar. Orsaken är en konflikt med den tidigare klubben Konyaspor, Turkiet.

Zuta har ensidigt brutit parternas avtal (som egentligen sträcker sig till sommaren 2021) och ärendet ligger just nu hos Fifa. Tills dess att det är utrett har ett tillfälligt speltillstånd utfärdats.

ANNONS

Alltså med BK Häcken.

Det gör det möjligt för klubben att registrera honom – och för Zuta att debutera för sin tidigare klubb redan mot IK Sirius under måndagskvällen. Han fanns med i den matchtrupp som klev på tåget mot Uppsala under morgonen. Och sedermera i den startelva som tränaren Andreas Alm valde att formera.

– Det är kul! Det här en sådan spelare som vi skulle vilja få hem på ett längre avtal, men just nu är det inte möjligt, säger sportchef Sonny Karlsson utan att vilja gå in på mer detaljer kring Zutas brutna avtal med Konyaspor.

Vad säger du om honom som spelare?

– Det är en riktigt bra spelare. Han har flera positioner i sig, han kan spela både ytterback och mittback, och han har mognat sedan han var hos oss senast. Åren han har med landskamper och Champions League har fått honom att växa. Det där är en bra fotbollsspelare.

Leonard Zuta är fostrad i Västra Frölunda IF. Han kom till BK Häcken 2012 och gjorde närmare 60 matcher innan han lämnade.

– Idén har alltid varit att en dag återvända till Hisingen. Nu utifrån detta nyöppnade fönster och rådande Covid-19-situation i fotbolls-Europa känns denna lösning optimal, både för mig och klubben. Efter fem år av spel utomlands ser jag framemot att spela på Bravida Arena igen, säger Zuta till Häckens hemsida.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS