Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/11

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Häcken utslaget ur Svenska cupen

Häcken var bra – men bara i tio minuter.
Djurgården vann med matchens enda mål efter en riktigt trist fotbollsmatch.
– Djurgården var bättre i stöket än vi, säger Häckens tränare Andreas Alm.

”Sällan har ett lag med så mycket bolltalang visat så lite av det”, skulle kunna ha varit ett citat från någon stor fotbollsfilosof som Reine Almqvist eller Stefan Lundin.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Båda de herrarna har tränat Häcken, men hade förmodligen inte lyckats bättre än årets chefsideolog Andreas Alm på Tele2-Arena i går.

Ty detta var en mycket märklig match.

LÄS MER: Europadrömmen lever - Dubaifrågan gnager

Häcken började som Häcken brukar börja, med mycket bollinnehav, snyggt passningsspel, bra rörelse. I tio minuter. Sedan upptäckte de att den sluge Djurgårdstränaren Özcan Melkemichel hade gjort sin läxa, kollat youtube-klipp med José Mourinho – och parkerat en fet SL-buss strax ovanför egna straffområdet.

– Vi var fina och mjuka i fötterna i början, hade bra kombinationer och ett par lägen där vi borde kunna ha träffat mål. Men det var stökigt och slarvigt därute, säger Andreas Alm.

Irandust nära ledningsmålet

Häckenspelarna blev vilsna och virriga när de insåg att Djurgården minsann inte tänkte bjuda upp vare sig till schottis eller tango.

Och Djurgården fick ta över, började flytta fram positionerna, kunde börja äga både mark och boll och fick ett självförtroende som växte för varje minut.

Förutom ett skott med märklig båge från Adam Andersson i slutet av första halvlek hade Häcken inte ett enda skott på mål. Jo, Daleho Irandust träffade stolpens utsida i mitten av andra halvlek, men skott i målramen räknas inte som skott på mål i den officiella statistiken.

Djurgården skapade ärligt talat inte så mycket mer, men Tino Kadewere – landslagsspelare för Zimbabwe – på topp var ett yrväder som ständigt fick Rasmus Lindgren att steppa.

LÄS MER: De var bäst när Häcken gästade Djurgården

Kadewere gav Djurgården ledningen

Han hade en chans, två chanser – och på den tredje kunde han inte missa ur misstänkt offsideläge. Först hade Erik Friberg släppt sin spelare, sedan Adam Andersson, och plötsligt var Kadewere ensam med Häckenmålvakten Peter Abrahamsson.

Då återstod en kvart av matchen men 1–0-målet var inte direkt förlösande för den återstående matchbilden, utan mer en bekräftelse på att det skulle räcka med en boll i nät för att vinna den här cupkvarten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.