Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Häckens tränare Andreas Alm. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Häcken-tränaren Andreas Alm om corona-oron

AIK har ett misstänkt fall av corona i spelartruppen.
BK Häckens tränare Andreas Alm räknar med att samma sak kommer hända dem.
– Det kommer förekomma när tävlingssäsongen drar i gång, säger han.

Coronaviruset sprider sig. Och påverkar fotbollen.

I onsdags meddelade AIK att en av deras spelare misstänkts ha drabbats av viruset. Som en följd av det sattes spelare och ledare i karantän.

– Vi tar detta på största möjliga allvar, konstaterade sportchef Björn Wesström.

Någon liknande situation har ännu inte uppkommit i någon annan allsvensk klubb.

Ska man tro Andreas Alm, tränare i BK Häcken, lär det dock hända.

– Jag räknar med flera fall av misstänkt corona i truppen under resten av året, säger han och utvecklar.

– Vi har haft sjukdomar i veckan: "Är vi friska tränar vi, är vi sjuka är vi hemma". Vi tar detta på största möjliga allvar och har utökat alla rutiner för smittspridning. Vi har också varit öppna för att justera rutiner och träning från dag till dag utifrån situationen. Från idag till slutet av året räknar jag till exempel med spelare som får snuva, huvudvärk, halsont, hosta, feber ... Pollensäsongen drar dessutom snart i gång med full kraft. Jag räknar med misstänkt influensa, misstänkt förkylning och misstänkt pollenallergi. Det är rimligt i en spelartrupp – så är det varje år, särskilt varje vår. Därför kommer vi också ha våra misstänkta fall av corona.

Alm fortsätter:

– Misstänka fall kommer att förekomma i idrotten när tävlingssäsonger drar i gång. Inget lag kommer klara sig undan misstänkta symptom under året. Enda sättet att idag få bort misstanken är att göra ett test och för att testas måste du troligen vara inlagd på sjukhus.

Hur kommer ni hantera de misstänkta coronafallen? Karantän som hela AIK:s trupp?

– Spänningsvidden för ordet misstänkt och begreppet karantän kommer också att vara stor och olika för varje klubb. Jag upplever att klubbarna resonerar vettigt utifrån vad just de behöver göra och att det blir svårt att agera på samma sätt för att klara av detta på bästa sätt. BK Häcken följer Folkhälsomyndighetens rekommendation, att personer med symptom ska stanna hemma men att de som är friska går till jobbet. Vi är förberedda på att förutsättningarna kan förändras igen och åter igen. Det är en prövning i allas vardag och jag är glad över den samlade kraft BK Häcken visar i pandemin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.