Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Häcken tog ny seger – hakar på Rosengård i damallsvenskan

BK Häcken spelade till sig andraplatsen i Damallsvenskan när man slog Eskilstuna United med 3–0 på hemmaplan.

I en match utan riktigt rena målchanser under den första halvlek tog BK Häcken en tidig ledning redan i matchens tredje minut.

Det var efter ett inlägg från Häckens Stina Blackstenius som, istället för att rensas undan, styrdes in i eget mål av Eskilstuna.

– Det är jätteskönt att inte behöva jaga efter ett mål. Sen vill vi fortfarande spela bra fotboll och komma till målchanser, men man får ett annat lugn genom ett såpass ledigt mål, säger Johanna Rytting Kaneryd om Häckens tidiga ledningsmål.

Målchanserna var däremot inget som det radades upp av under resterande tid av första halvlek.

Det var mestadels spel vid mittplan och när antingen Häcken eller Eskilstuna tog sig in på offensiv planhalva kom man inte riktigt hela vägen fram till möjliga målchanser.

– Vi får inte till det i första. Sen blir det bättre då det är fler djupledslöpningar från flera spelare som gör att det öppnar upp. Så fort vi får igång dom, inte bara från Stina (Blackstenius) så öppnar det upp mer ytor och målchanser.

Utan farliga målchanser, från något av lagen, i matchens första 45 minuter gick Häcken till halvtidsvila med 1-0 efter självmålet i matchens tredje minut.

Första tio i andra halvlek vände matchen.

Om det var dåligt med rena målchanser i den första halvleken, så såg starten på andra helt annorlunda ut.

Det började med en chans till kvittering för Eskilstuna som genom en omarkerat spelare mitt i målområdet kunde nicka bollen i famnen på Jennifer Falk.

Efter det vände Häcken snabbt på spelet och får först en dubbelchans när Johanna Rytting Kaneryd får in ett skott mot mål där returen går till Elin Rubensson, vars avslut först går i stolpen och sen på en Ekskilstunaspelare. Genom en misslyckad rensning från bortalaget hamnade bollen istället återigen hos Rytting Kaneryd som denna gång fick petat in bollen och gjorde därmed sitt första ligamål för BK Häcken.

– Jag curlar in den i bortre och försöker behålla lugnet, så det va skönt att sätta dit den. Det var verkligen efterlängtat för jag har haft några chanser tidigare.

Efter två – noll målet var det inte mycket som gick mot bortalagets väg . Först en skada på Halimatu Ayinde som fick rullas ut på bår i matchens 56:e minut. Där Eskilstunas tränare Magnus Karlsson kom med dystra besked efter matchen.

– Det ser inte bra ut, just nu har hon så ont att hon inte ens kan undersökas.

Ett kortare spelavbrott och ett byte senare för Eskilstuna slår Häckens Elin Rubensson till. Ett lågt inlägg sextio minuter in i matchen styrs återigen in i eget mål av Eskilstuna.

Mer mål kunde det blivit, för Häcken som fortsatt satte press på gästande Eskilstuna hade möjligheter att utöka sin ledning.

Både målskytt Johanna Rytting Kaneryd och poängmaksinen Stina Blackstenius var frispelade flera gånger. Men avsluten blev för lösa eller gick strax utanför.

– Det är väl det sista lilla som har varit vårat problem, vi har bra inspel vilket också är varför jag tror de gör två självmål idag. Men det sista lilla är något vi får jobba på, menar Rytting Kaneryd.

Går upp i toppen av tabellen

Tredje vinsten på tre möten mot Eskilstuna för BK Häcken och nu går man upp på en andraplats i tabellen, två poäng bakom serieledande FC Rosengård.

– Vi har haft några tuffa matchen och en tuff inledning på säsongen men vi vill ju vara där uppe. Jag tycker detta säger en den och nu hoppas jag vi kan fortsätta på det här spåret, säger Johanna Rytting Kaneryd efter vinsten mot Eskilstuna United.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.