210702 Häckens Stina Blackstenius jublar efter 6-2 under fotbollsmatchen i Damallsvenskan mellan Häcken och Kristianstad den 2 juli 2021 i Göteborg.
210702 Häckens Stina Blackstenius jublar efter 6-2 under fotbollsmatchen i Damallsvenskan mellan Häcken och Kristianstad den 2 juli 2021 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0153 Bild: MICHAEL ERICHSEN

Häcken tog klar seger mot Kristianstad

Häcken var pressat att vinna toppmötet, och levererade storligen. Efter sex mål på Bravida arena lever guldjakten ännu – men Stina Blackstenius var trots tre mål kritisk till sin insats.
– Som anfallare kan man aldrig känna sig helt nöjd när man missat en massa avslut, säger hon.

|

Lagom till att spelarna klev ut på Bravidas gröna konstgräs för uppvärmning blev himlen svart och en patenterad sommarskur såg till att väcka den som eventuellt hade slöat till i hettan. Och det fanns all anledning att vara på alerten inför mötet som hade lite av ödeskaraktär: Både för tabelltvåan Häcken och trean Kristianstad var det möjligen sista chansen att hänga på serieledande Rosengård.

Innan matchen startade ställde spelarna i båda lagen upp i en ring och förenades med åskådarna i en tyst minut för att hedra den polis som sköts ihjäl i Biskopsgården – inte långt från Bravida Arena – tidigare i veckan.

När spelet var igång var det Häcken som fick första chansen. Stina Blackstenius sprang i djupet, och fick ett jätteläge redan efter ett par minuter, men skottet gick över.

Kort därpå var det KDFF:s Amanda Edgren som sköt från nära håll men Loes Geurts – som vikarierar för en skadad Jennifer Falk – stod emot.

Karneryd tog ledningen

Och så där fortsatte det .Båda lagen tycktes mer intresserade av anfall än försvar, och spelet böljade fram och tillbaka. Framför allt var det Häcken som skapade sig vassa lägen – och i den 12:e minuten kom utdelningen: Stina Blackstenius sköt ett tungt skott, och på returen var Johanna Rytting Kaneryd snabbast och tryckte upp bollen i krysset.

– Det är ju vi som sätter tonen från första minuten. Vi spelar verkligen den fotboll vi vill spela, och det märktes tidigt att Kristianstad var väldigt frustrerade som inte fick sitt spel att funka. Och när vi får in ett tidigt ledningsmål kan vi trycka på ännu mer, säger Blackstenius.

Rytting Karneryd satte ledningsmålet.
Rytting Karneryd satte ledningsmålet. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Bara två minuter senare var det dags igen. Häcken ställde om, KDFF-försvaret var som bortblåst, och Dilja Zomers kunde ohotad rulla in 2–0 – i sin första match från start för klubben.

Och Häcken fortsatte att trycka på. Stina Blackstenius missade ett friläge. Dilja Zomers var oerhört nära att bli tvåmålsskytt, men träffade stolpen. I halvtid var ställningen ännu 2–0.

Kristianstad reducerade

Till den andra halvleken valde tränare Mats Gren att plocka av Johanna Rytting Kanryd, och sätta in Milica Mijatovic. Hon skulle bli olycklig. Med en knapp halvtimme kvar att spela var det nämligen Mijatovic som gav Kristianstad en väg in i matchen genom att oturligt, och lite klumpigt, knäa in en hörna i eget mål.

Plötsligt: Nerv i matchen.

Men då: Stina Blackstenius.

Bara två minuter efter reduceringen slog landslagsanfallaren till och rullade in 3–1 för Häcken – och tvåmålsmarginalen var återställd.

– Det är en bra prestation från vår sida och vi är nöjda med resultatet. Sedan kan jag tycka att vi släpper in två mål som vi inte borde släppa in, säger Stina Blackstenius.

Häcken utökade ledningen

Med kvarten kvar klev mittbacken Emma Kullberg fram på en hörna och knoppade in 4–1, och matchen var avgjort. Ett tröstmål av Kristianstad förändrade inte den saken – för Blackstenius satte både 5–2 och 6–innan matchen var över.

– Det var skönt att få göra mål, även om jag är besviken över många andra avslut som inte går in. Men det är bara att släppa.

Tre mål kan man inte klaga på?

– Nej, det är jag såklart nöjd med. Det är bara att som anfallare kan man aldrig känna sig helt nöjd när man missat en massa avslut. Men det räddades ändå upp där i slutet när jag fick in två snabba.

Stina Blackstenius bjöd på tre mål mot Kristianstad.
Stina Blackstenius bjöd på tre mål mot Kristianstad. Bild: MICHAEL ERICHSEN

I och med segern tar Häcken – åtminstone tillfälligt – in tre poäng på Rosengård, och är i skrivande fem poäng efter. Dock med en mer match spelad. Halva säsongen är spelad, och göteborgarna har en minst sagt utmanande uppgift framför sig om guldet från i fjol ska kunna upprepas.

– Det vore ju helt fel av mig att säga att vi inte tror på det. Det är många matcher kvar att spela och man vet sedan tidigare att mycket kan hända. Om inte annat så ska vi göra vårt jobb hela vägen in så vi kan känna att vi verkligen gjort allt vi kunnat när säsongen är slut, säger Blackstenius.

Så startade Häcken (4–2–3–1):

Loes Geurts – Elin Rubensson, Luna Nörgard-Gevitz, Emma Kullberg, Lotta Ökvist – Filippa Curmark (Dylan Holmes 85), Filippa Angeldahl – Anna Csiki (Ewelyn Ijeh 85), Johanna Rytting Kaneryd (Milica Mijatovic 45), Dilja Zomers.