Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Häcken testar förre Premier League-talangen

Fem år har gått sedan en tonårig Adnan Maric lämnade Gais för Swansea och Premier League.
Efter ett halvår utan fotboll tränar den nu 22-årige mittfältaren med Häcken i veckan.
– Jag försöker hitta mig själv och hitta rätt. Jag vill landa på rätt ställe där jag får spela och visa upp mig, säger han.

Som en av de talangfulla killarna i Gunnilses P97:or (Tesfaldet Tekie är den som nått allra längst) fick Adnan Maric seniorkontrakt med Gais redan som 15-åring. Då hade han redan gjort en säsongen i division 2 med Gunnilse och spåddes en lysande framtid.

– Jag blir inte förvånad om han om några år är svenska landslagets nye Stefan Schwarz, sade Dime Jankulovski på presskonferensen.

Nästan sex år står Adnan Maric i ett lätt duggregn på Gothia park academy. Den första av tre träningar han ska göra under provspelet med Häcken är genomförd. Han kliar sig i håret under mössan.

Än har han inte nått Stefan Schwarz nivåer. Det blev bara ett halvår i Grönsvart innan flyttlasset gick vidare till Swansea och Premier League. Fem år där gav ett framträdande i FA-cupen, men annars skralt med seniorspeltid. Sedan kontraktet gick ut i somras har Adnan Maric varit tillbaka i hemstaden Göteborg.

– Det har varit kul att träffa familj och vänner. Jag har varit borta ett långt tag. Det har varit skönt att samla ihop sig mentalt, att få vara hemma och göra sådant man inte har fått göra innan. Men nu är fotbollsskorna på och nu ska jag köra igen, säger han och fortsätter:

– Ibland behöver man koppla av lite. Det är inte så att jag hade velat ha den här pausen men jag har inte velat köra på någonting utan att det känts rätt. Jag har haft väldigt mycket tålamod. Jag har pratat om varje beslut med min familj och min agent. Det här steget är viktigt för mig. Det viktigaste är att inte stressa fram någonting. Det här är ett stort steg för mig och min karriär så jag försöker hitta rätt utgångsposition för framtiden.

Det låter nästan som du har funderat på om du ska fortsätta spela under den här pausen?

– Nej, absolut inte. Jag har fotbollen i mitt hjärta och jag har haft det sedan dag ett. Det finns inte. Det är klart att ibland så går saker lite långsammare än vad man hade förväntat sig. Men jag har absolut inte tänkt sluta.

LÄS MER: Se mötet mellan Häcken och Norrby

Ska testspela mot Norrby

Kontakten med Häcken initierades i somras, då blev det inget provspel. Nu, under årets sista träningsveckor för klubben, får han tre träningar och matchen mot Norrby på torsdag på sig att spela till sig ett kontrakt.

– Vi vill ha en egen känsla för hans kvaliteter. Det är en tuff position hos oss men vi vill ändå titta på honom, säger Häckens sportchef Sonny Karlsson.

– Vi testar på det här. Det är en fin och en stabil klubb. Jag hade absolut varit nöjd med att få komma hit. Det är en fin klubb att ta nästa steg med och utvecklas i. Vi får helt enkelt se vad som händer, säger Adnan Maric.

Det har tidigare funnits intresse från både Brommapojkarna och Hammarby, men träningsveckan i Häcken blir hans första organiserade fotbollsspel sedan i maj månad.

– Jag har pratat med andra klubbar. Men jag har tagit det väldigt, väldigt lugnt. Kanske lite för lugnt. Ibland så underskattar man situationen som fotbollsspelare och man tänker inte igenom vissa grejer noggrant utan man kör bara på i ett högt tempo. Hela livsstilen är bara kör, kör, kör. Det gäller att ha tålamod och hitta sig själv först och främst. Det här är ett viktigt steg för mig.

Var står du i dag?

– Jag är bättre än vad jag var när jag lämnade Gais. Jag tycker själv det är lite svårt att bedöma var jag står och vad jag är för spelare. Men en central mittfältare antar jag att jag är i alla fall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.