Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Häcken tappade segern – i matchminut 97

BK Häcken gick mot segern. Då, i matchminut 97 (!), dundrade Helsingborgs IF:s Charlie Weberg in en frispark till 1–1.
– Det var tydligt mitt fel, säger en självkritisk Peter Abrahamsson.

Tilläggstiden hade tickat. Det kändes som att huvuddomare Kaspar Sjöberg när som helst skulle blåsa av söndagens möte mellan Helsingborgs IF och BK Häcken. Och att BK Häcken därmed skulle kunna kliva av Olympias gräs med tre poäng. De ledde med 1–0.

Först dock: En frispark till hemmalaget. Amane Romeo gick hårt åt Dennis Olsson. 95.20 på matchklockan.

– Situationen i sig kändes inte så farlig, jag vet inte var han hittade den riktigt. Det kanske var en våldsam satsning, men det kändes inte som att han träffade någon spelare, säger Peter Abrahamsson.

Men frispark blev det. Charlie Weberg lade upp bollen, tog sats och drog till. Skottet, med vänsterfoten, ven in i det bortre hörnet. 1–1. 96.17 på matchklockan.

Inget mer hände efter det. Sparken blev den sista. Jubel i hemmalaget Helsingborgs IF, depp hos BK Häcken. Det var ett tungt mål att släppa in så sent.

– Det är surt, såklart. Speciellt när det blir ett mål som så tydligt är mitt fel. Det blir extra tungt, säger Peter Abrahamsson.

Han tillägger:

– Det väl ABC-skolan. Sätter man en mur så ska den hjälpa en. Jag skulle ha hållit bortre mer.

Vad tänkte du när han slog frisparken?

– Det blev att jag tjuvade lite att han skulle dra den över muren istället, men det gjorde han inte.

Du trodde att han skulle slå den över muren?

– Nej, men det blev lite att jag kom lite mer åt det hållet, safeade ifall han skulle dra den över. Då blev det fel.

Sa du något inne i omklädningsrummet?

– Jag sa: ”Det blir på mig”. Det är tråkigt att det blir så när gubbarna springer och kämpar och är värda en vinst. Det blir extra tungt när det är på mig.

BK Häcken ledde som sagt med 1–0 ända in på tilläggstiden, ända fram till det sena kvitteringsmålet. Alexander Jeremejeff hade gett de gulsvarta ledningen i matchminut 55 – efter ett fint inlägg från Kristoffer Lund.

Senare visade det sig att vänsterbacken ska ha befunnit sig i offsideposition när inlägget slogs, men målet godkändes.

– Tydligen var det offside, säger Alexander Jeremejeff.

– Men om han blåser så blåser han. Det var bara att släppa.

Målet var Jeremejeffs fjärde för säsongen (de tre första kom i premiären mot AIK) och tog honom upp i ensam skytteligaledning. Isaac Kiese Thelin (Malmö FF) och Williot Swedberg (Hammarby IF) jagar närmast bakom.

– Det var skönt att sätta dit den. Jag hade ett bra läge i första halvleken, säger Jeremejeff.

Hur uppfattade du situationen kring frisparken i slutet?

– När det blir hörna på extratid blir det ibland att de blåser direkt och så säger man: ”Fan, vi vill ju slå hörnan!”. ”Jo, men det var slut”. Jag tror att hans (Kaspar Sjöberg) motivering var att ”Gurra” (Gustav Berggren) sköt bort bollen i situationen innan när han fick gult kort. Att han då la till. De fem sekunder som gick extra blev en och en halv minut. Det blev matchavgörande, men känns ändå som en parentes med tanke på hur överlägsna vi var och hur mycket lägen vi missade. Att vi inte kan vara ... bättre.

BK Häcken ledde, till exempel, avslutsstatistiken med 5–0 efter en halvtimme. Och 13–6 när matchen blåstes av. Men det blev alltså bara en poäng.

– Det känns för slarvigt. Det är situationer som vi har pratat om. Min känsla är att vi inte har rett ut vad exakt 100 procent vi ska göra när vi kommer där. Så, det finns fortfarande mycket utvecklingspotential, säger Alexander Jeremejeff.

I och med det oavgjorda resultatet mot Helsingborgs IF har BK Häcken nu tre raka matcher utan seger. Varbergs BoIS väntar i nästa omgång.

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–3–3): Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson (Tomas Totland, 87), Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Mikkel Rygaard (Alexander Faltsetas, 75), Samuel Gustafson (Amane Romeo, 76), Gustav Berggren – Oscar Uddenäs, Alexander Jeremejeff (Filip Trpchevski, 87), Lars Olden Larsen (Leo Bengtsson, 57)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.