Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Häcken. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Häcken. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Häcken-spelarna går ner i lön

Spelarna i BK Häcken går ner i lön – på eget initiativ.
– Kan vi hjälpa till på något sätt så vill vi göra det, säger lagkapten Rasmus Lindgren.
Dessutom kommer en majoritet av de anställda i klubben korttidspermitteras den närmsta månaden.

Coronaviruset och den uppskjutna starten av allsvenskan slår hårt mot klubbarna.

Åtgärder vidtas därmed.

BK Häcken meddelar nu att de har beslutat att genomföra korttidspermitteringar och lönesänkningar både i den sportsliga verksamheten och på kontoret.

"Åtgärderna innebär att samtliga anställda i BK Häckens verksamhet går ner i lön, samt att styrelsen avsäger sig sitt arvode", skriver klubben på sin hemsida.

Vidare berättar klubben att det var spelartruppen som tog initiativet till egna lönesänkningar och enat fattade beslut i frågan.

Något centralt avtal mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen gällande korttidspermitteringar av spelare finns inte i dagsläget.

– Förhandlingar pågår där, men vi vill vara före och hjälpa klubben. Redan nu visa var vi står i frågan, säger lagkapten Rasmus Lindgren.

Ett spelarmöte hölls under tisdagsmorgonen. Därefter ett möte med klubbledningen.

– Det har pratats en del kring ämnet och i morse tog vi upp frågan hur spelarna ställde sig till det. Det var ett enat beslut, säger Rasmus Lindgren.

– Vi vet att alla klubbar kämpar nu. Är man anställd av BK Häcken vill man att den klubben ska må bra. Vi vill hjälpa till.

Klubbchef Marcus Jodin:

– Det känns naturligtvis riktigt bra att den solidariteten finns hos våra spelare. Man blir varm i hjärtat att de förekommer situationen och tar ett sådant beslut.

"Handlar om miljonbelopp"

Även klubbledningen och klubbchefen går alltså ner i lön och föreningens styrelse avsäger sig sitt styrelsearvode. En majoritet av de anställda i klubben korttidspermitteras den närmaste månaden.

– Det innebär i enkelhet att vår personal kopplat till BK Häcken är permitterad, men inte vår personal kopplad till Gothia Cup, säger Marcus Jodin.

Varför känner ni att ni behöver vidta de här åtgärderna?

– Det handlar egentligen om att ta ansvar för vår ekonomi, vilket är något vi är och har varit bra på. Vi har i princip stopp i inflödet, medan utflödet ligger i takt. Sedan tar vi också höjd för eventuella orosmoln vid horisonten. Vi behöver skapa det försprång vi kan. Utvecklingen är oviss.

Har ni vidtagit fler åtgärder på annat håll?

– Vi ser över konsultavtal och stoppar egentligen samtliga inköp.

Så, sportchef Sonny Karlsson får inte köpa spelare nu?

– Nej.

Hur mycket pengar beräknar ni kunna spara på allt det här?

– För oss handlar det om miljonbelopp. Det har en jättestor effekt naturligtvis.

Tidigare har spelarna i IF Elfsborg gått ner i lön. Dessutom har AIK genomfört korttidspermitteringar.

Fakta: Korttidspermittering

Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma igång igen när läget vänder. För att använda korttidspermitteringen måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens om det. Korttidspermittering kan sägas vara stöd vid korttidsarbete med en kraftigt höjd subventionsgrad.

Källa: regeringen.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.