Häcken slog Värnamo – bästa starten någonsin för klubben

Efter segern mot Värnamo har Häcken tolv poäng efter fem omgångar.
Ett facit som gör att det är klubbens bästa start någonsin.
– Känslan är inte bara att vi har startat bra. Det är mer att vi har byggt vidare på det vi startade förra året, säger Samuel Gustafson.

ANNONS
|

Efter fem omgångar förra säsongen hade Häcken ”bara” åtta poäng. Hur den säsongen slutade har nog ingen kunnat missa ...

I år då?

Jo, då har man redan samlat på sig tolv poäng efter segern mot Värnamo med 3–1. En seger som kom efter en drömstart då Lars Olden Larsen skruvade in bollen i bortre hörnet.

Ett mål som väckte viss ilska hos Värnamo.

– Jag har jättesvårt att förstå reglerna kring första målet. (Even) Hovland knuffar vår målvakt och står en halv sekund före skottet precis framför och skymmer honom. Jag förstår inte hur det inte kan vara offside ... jag förstår inte. Sedan får de en straffspark också och Häcken behöver inte de sakerna, säger Kim Hellberg och fortsätter:

ANNONS

– Sedan möter vi det bästa laget i Sverige. Men i öppet spel har vi lika många expected goals som Häcken. Jag försöker som sagt förstå men Häcken behöver inte de här sakerna för att slå oss.

För ja.

Precis innan paus fick Häcken straff och Benié Traoré var säkerheten själv och placerade in 2–0. I andra halvlek utökade Mikkel Rygaard till 3–0 innan Marco Bustos tröstmålade för gästerna.

– Jag tycker att Värnamo visar att man får fram bra spelare återigen. Det är imponerande men vi gör Värnamo lite bättre i första halvlek. De står tre mot tre mot oss och vi kunde ha slagit in bollen mer bakom, säger Per Mathias Högmo.

Stundtals i den första halvleken var Häcken-tränaren allt annat än nöjd. Framförallt med bolltappen centralt i banan och ofta strax utanför eget straffområde där Peter Abrahamsson räddade sina lagkamrater.

Där framförallt Mikkel Rygaard spelade lite väl svårt.

– Det är självklart att bollen ska in bakom deras lag där. Då är vi tre mot tre och vi har tre där uppe som springer ifrån de flesta. Det är något vi får ta lärdom av för så vill vi inte ha det, säger Högmo.

Lagkaptenen, Samuel Gustafson köper kritiken från sin tränare.

ANNONS

– Jag hör vad han säger ... men om vi hade varit lite skickligare så hade vi spelat oss ur det. Min målsättning är att vi ska ha en variation i det, säger han.

Ni slår Värnamo och toppar serien, med en match mer spelad än Malmö trots flera tunga avbräck, vad säger det om er just nu?

– Ja, vad säger det? Det tyder på att vi tränar på bra och gör det vi ska. Matchen mot Kalmar blev lite av en väckarklocka kan man säga. Det väckte lite hunger och den där fruktansvärda äckelkänslan av att förlora. Den gjorde oss hungriga och vi vill bli bättre och behålla det oavsett om det är massor av skador eller inte.

Ni är inte så mätta längre?

– Det har vi inte varit heller. Jag vill inte hålla på såg men det väcker extra motivation.

Segern mot Värnamo betydde som sagt serieledning för Häcken. Visserligen med en match mer spelad än Malmö som kan ta tillbaka den vid en seger. Men starten med tolv inspelade poäng.

Det är den bästa starten för Häcken, någonsin.

– Jaha? Är det så? Det är väl kul! Men femton poäng hade varit ännu bättre, säger Samuel Gustafson.

ANNONS

Minns du hur många poäng ni hade förra säsongen vid samma tillfälle?

– Hm ... nej ... var det tio?

Nej, åtta var det!

– Mm. Men då var jag ju inte med i någon match där i början också, säger han och fyrar av ett stort leende.

– Jag skojar bara!

Vad har du för känsla efter första fem och er start i år?

– Känslan är inte att vi bara har startat bra. Det är mer att vi har byggt vidare på det vi byggde på förra året och vi jobbar vidare med det. Vi har lyckats ta kliv i det och den känslan är enormt skön att känna. Det är snarare det än att vi har startat bra. Vi har fortsatt på det vi gjorde förra året.

LÄS MER:Häcken vill behålla Lars Olden Larsen – som är i sitt livs form

LÄS MER:Förklaringen bakom talangboomen i Häcken

LÄS MER:Jodå, det går att störa Häcken, men…

Så startade BK Häcken: 4–3–3

Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson (Tomas Totland, 76), Simon Sandberg, Even Hovland, Kristoffer Lund – Mikkel Rygaard (Pontus Dahbo, 76), Samuel Gustafson, Romeo Amane (Sigge Jansson, 82) – Oscar Uddenäs, Benié Traroe (Ola Kamara, 90+1), Lars Olden Larsen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS