Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Häcken på jakt efter Europa: "En jävla tuff resa"

BK Häckens lyft i tabellen har gjort att klubben har en Europaplats inom räckhåll. – Det är inget vi budgeterar med, men självklart är vår förhoppning att vi ska nå dit, säger sportchefen Sonny Karlsson.

Efter vårsäsongen placerade sig Häcken på en mittenplats i den allsvenska tabellen, men sedan sommaruppehållet har Hisingsklubben visat fin form och laget kommer till bortamötet mot Halmstads BK med sju raka matcher utan förlust i bagaget och ordentligt hugg på andra- och tredjeplatsen, vilket innebär Europa League-kval nästa sommar, som för tillfället innehas av Djurgården och AIK.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är ju dit vi siktar på att nå. Med tanke på att vi ligger där vi ligger och att vi är ganska avlastade nedåt är det vad vi hoppas på. Vi vill komma så högt upp i serien som möjligt, säger klubbens sportchef Sonny Karlsson.

Vad betyder det för en klubb som Häcken att få chansen att nå ut i Europa?
– Man måste gå vidare, som Östersund har gjort, annars är det inte ens säkert att man går plus på Europaäventyret. Det är en jävla tuff resa och det är inte så många som lyckas, men självklart siktar vi på att vi ska kunna vara med där även om det inte är något vi budgeterar med. 

– Du får mellan 1-1,5 miljon kronor per kvalomgång, men beroende på vilken lottning du får så är det inte säkert att du går plus. Det är att gå till gruppspelet det handlar om. 
Samtidigt som ett Europakval alltså inte är någon större vinstaffär ekonomiskt menar Karlsson att det sportsligt betyder mycket. Under de senaste tio åren har Häcken kvalat till Europa League fyra gånger. 

"Svårt att bygga för Europa" 

– Det ger status. Vi har ändå varit där och kämpat om det och gjort det halvhyfsat alla gånger, utom kanske senast när vi åkte direkt mot Cork. Men tidigare har vi inte varit något lag som har fajtats om Europaplatser, det har vi faktiskt gjort nu ett antal gånger, så det höjer så klart klubbens anseende. 

– Matcherna i Europa ger utveckling för både våra spelare och för klubben. Samtidigt ska man ha klart för sig att det tar det hårt på ett lag att spela i Europa. Det var något år när vi avancerade tre omgångar i Europa och vann över exempelvis Sparta Prag, samtidigt som vi knappt vann en match i allsvenskan, och man ser ju nu på Östersund att de har spelat med två olika lag i serien och i Europa. Så det är svårt att lyckas på båda fronterna. 

Är det rentav så att svenska klubbar måste välja, att det är för svårt att lyckas på två håll?
– Det har mycket med storlek på klubb och hur man bygger sin trupp. Det är väldigt svårt för oss att bygga en trupp för Europa när vi inte ens vet om vi går dit eller inte, allt jag kan säga är att det är en svår bit att hantera.