Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Henrik Rydström och Andreas Alm. Bild: Bildbyrån

Häcken och Sirius möts efter extra dagars ledighet

Efter landslagsuppehållet har allsvenskan dragit igång igen.
Både Häcken och Sirius har dock fått några extra dagars vila.
Under måndagen möts de på Bravida Arena.
– Det är ganska bra att båda lagen får lika många dagar. Det känns schysst, säger Häckens tränare Andreas Alm.
– Kommer du in till match utvilad så ska det leda till att man ska kunna prestera mer intensivt, säger Sirius tränare Henrik Rydström.

Först kom beskedet att Häckens möte med Djurgården flyttades fram.

Detta då lagen skulle mötas dagen efter landslagssamlingarna avslutats.

Sedan kom beskedet att Sirius möte med AIK också flyttades fram av samma anledning.

Resultatet blir att när Häcken ställs mot Sirius under måndagen har båda lagen fått några extra dagars vila efter landslagsuppehållet.

– Den här säsongen tar man det som blir. Det var uppskjutet i tre månader först. Förändringarna med en match och ett litet uppehåll är ganska liten för oss under detta år. Vi har varit utsatta för värre, säger Häckens tränare Andreas Alm.

”Svårt att samla bild med tätt matchande”

2020 har annars har varit året av tajt matchande. Detta då årets allsvenska spelas i en komprimerad form.

Hur har ni utnyttjat det extra långa uppehållet?

– Det blir att man kan träna på anfall och försvar mer efter en samlad bild. Det är svårt att samla bilden när matcherna kommer så pass tätt. Nu har vi spelat merparten av säsongen och då kunnat se vad vi gjort. Kanske peta lite mer i detaljerna vi vill göra bättre. Vi vill göra ungefär vad vi gör nu, fast lite bättre, säger Alm.

Häcken har haft hela fem spelare i väg på landslagsuppdrag. Detta har gjort att Alm haft chansen att kolla extra noga på klubbens akademispelare.

Alm menar att ”vilan” tillkom på ett rättvist sätt, då det lika utvilade Sirius som laget ställs mot.

– Jag tror inte att varken spelare, tv-publik eller tränare kommer att märka att lag fått extra dagars vila. Det är ganska bra att båda lagen får lika många dagar. Det känns schysst, säger han.

Leo Bengtsson dundrar in ett mål i sommarens möte mellan Häcken och Sirius. Bild: MAXIM THORE
Leo Bengtsson dundrar in ett mål i sommarens möte mellan Häcken och Sirius. Bild: MAXIM THORE

”Hoppas på fajt”

Sirius tränare Henrik Rydström är inne på samma spår.

– Jag tycker att många har hanterat det bra med att spela tätt. Kommer du in till match utvilad så ska det leda till att man ska kunna prestera mer intensivt. Det är ju samma för Häcken. Jag hoppas att det kommer bli en jävla fajt där spelarna springer och båda lagen attackerar, säger han.

Sirius har utnyttjat uppehållet genom att spela en internmatch. Rydström har också haft möjlighet till att jobba med sina ”spår”.

– Säg att du då har fyra träningar innan match. Då går två till att kolla på motståndarna. Det har vi utnyttjat till att rikta fokus mer mot våra egna spår. Man har egentligen två spår som tränare: ett långsiktigt och ett kortsiktigt. Nu har vi kunnat lägga mer procent på det långsiktiga perspektivet under uppehållet.

Rydströms Sirius hyser stor respekt för Häcken. Laget har dock haft tid till att prata om hur man ska stoppa gänget från Hisingen.

– Om man ska prata i metaforer så blir det som en filt som man försöker dra till sig för att värma sig, medan det andra laget också försöker dra till sig filten. Förhoppningsvis får vi äga lite boll, säger Rydström.

Andreas Alm om mötet:

– Det är ett skickligt lag, som jag tror själva tycker att de haft en bra säsong. Det är viktigt komma i gång efter att ha haft ett litet uppehåll. Känna på matcher och känna att man är igång. Oftast brukar svaret om ett uppehåll kommer lägligt eller olägligt komma efter huruvida man vinner den första matchen eller inte. Därefter blir det den valda sanningen. Vi får då hoppas att det varit ett bra uppehåll för oss.

Fakta: BK Häcken

Läget i laget: Häcken är formstarka, då de har fyra raka segrar i allsvenskan. Man har också läge till att knappa in poäng på Malmö, som förlorade mot Örebro. Till mötet saknas långtidsskadade Ali Youssef och Peter Abrahamsson. Även Jakob Hedenquist är skadad. Leonard Zuta lämnade nyligen för italienska Lecce. I övrigt finns en full trupp till förfogande.

Trolig startelva (4–2–3–1): Pontus Dahlberg – Godswill Ekpolo, Rasmus Lindgren, Joona Toivio, Adam Andersson – Erik Friberg, Gustav Berggren – Patrik Wålemark, Daleho Irandust, Leo Bengtsson – Alexander Söderlund

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.