1/6

Häcken missade chansen att rycka i tabelltoppen

Häcken missade läget att rycka ordentligt i tabelltoppen.
Detta efter att ha släppt in ett mål som skapade stor irritation.
– Jag tycker att det är superfrispark, säger Leo Bengtsson.

Det hela inträffade efter dryga 20 minuter.

– Even (Hovland, reds. anm.) nickar ner den och jag ska ta bollen, men han kommer in och kliver på fot och allting. Springer rätt in i mig. Det är frispark, 100 procent, säger Bengtsson.

Men huvuddomare Glenn Nyberg valde att fria, och lät spelet fortgå. Medan Bengtsson låg ned i gräset kunde Elfsborg gneta fram bollen till Simon Olsson – som med ett kyligt avslut gav gästerna ledningen med 1–0.

Häckenspelarna var snabbt framme för att markera sitt missnöje, men tvingades acceptera att man hamnat i underläge. En av dessa var Bengtsson.

– Det är frispark, det var jag väldigt tydlig med gentemot Glenn, säger han.

Tror du att det spelet fick gå vidare där påverkade utfallet på matchen?

– Nej, vi skapar tillräckligt med lägen för att vinna. Ibland händer det lite grejer. Domaren kan inte se allt, det är vad det är. Jag tycker fortfarande att vi skapar tillräckligt för att vinna, säger Bengtsson.

”Kändes att det var en bra match”

Det får man verkligen lov att säga.

En minut tog det innan Gustav Berggren fick till Häckens första avslut på match. På den efterföljande hörnan fick Alexander Jeremejeff sin fot på ett inlägg från Oscar Uddenäs – en vinkling som letade sig in i mål.

Till Jeremejeffs förtvivlan hade linjedomaren hissat sin offsideflagga innan Häckens ens hunnit börja fira.

Så trillade det på. Häcken fortsatte att rada upp kvalificerade målchanser, men saknade det sista lilla. Istället smög Elfsborg in ledningsmålet.

Men kvitteringen skulle komma.

Efter ett bollen studsat i Elfsborgs straffområde hamnade den vid Jeremejeffs fötter. Han provade en gång, och fick se Tim Rönning parera med låren. Han provade en gång till – nu med en slags lyftning – och fick se kvitteringen landa i nät.

Lagen hade varsitt bud på att få gå till halvtidsvila i ledning. Abrahamsson stod för en av säsongens svettigaste räddningar nere vid stolproten, medan Bengtsson på klassiskt manér vek in från vänster och avlossade bössan. Avslutet ven utanför den bortre stolpen – 1–1 stod sig de första välspelade 45 minuterna ut.

– Jag tycker att Elfsborg var riktigt bra. Det kändes att det var en bra match mellan två riktigt bra lag, säger Bengtsson, och fick medhåll av båda tränarna på pressträffen.

”Det gjorde ont i hjärtat ett par dagar”

Den andra halvleken inledes inte mycket sämre. Berggren fick ett tidigt friläge som Rönning snabbt var ute och avstyrde. Häcken gjorde vad man kunde för att utnyttja det fina läge som uppstått i tabellen. Seger skulle innebära serieledning med tre poängs marginal, dessutom med en match mindre spelad än de närmsta konkurrenterna.

Det fina utgångsläget till trots ville det sig inte riktigt, det blev inga fler mål i matchen som slutade 1–1.

– Det känns nästan som en förlust. På sättet vi spelar och hur det känns på planen. Första skapar vi hur många lägen som helst, säger Bengtsson.

Per-Mathias Högmo är inne på samma linje, även om han menar att ett annat kryss sved än mer.

– Jag är besviken, men jag var mer besviken efter oavgjort mot Hammarby. Det gjorde ont i hjärtat ett par dagar efteråt, säger han.

1–1 är dock inget dåligt resultat för Häcken på något sätt. Man övertar förstaplatsen från Djurgården, och har som bekant en hängmatch. Skulle denna utnyttjas kan avståndet nedåt öka till fyra poäng.

Så startar BK Häcken

(4–3–3): Peter Abrahamsson – Tomas Totland, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund (Kadir Hodzic, 90) – Mikkel Rygaard (Erik Friberg, 90), Samuel Gustafsson, Gustav Berggren (Lars Olden Larsen, 90) – Oscar Uddenäs (Blair Turgott, 66), Alexander Jeremejeff, Leo Bengtsson (Ibrahim Sadiq, 66)

LÄS OCKSÅ: Berggren: ”Något snack om SM-guld är det inte än”

LÄS OCKSÅ: Häckentalangen Oscar Uddenäs stora intresse: Idrottspsykologi

LÄS OCKSÅ: Leo Bengtssons tunga facit: Noll poäng på nio matcher

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.