Häcken kryssade – efter sen jättedramatik

Vilken dramatik som utspelade sig på Bravida arena under söndagseftermiddagen.
När Alexander Jeremejeff gjort 2–1 för BK Häcken i den 88:e minuten trodde de flesta att Hisingslaget hade tagit tre blytunga poäng i jakten på SM-guldet, men Degerfors ville annat och kvitterade i den 94:e minuten.
– Vi borde ha hållit i bollen i slutminuterna. Det är en lärdom, säger tränare Per-Mathias Högmo.

|

På Hisingen var det åter dags för serieledande Häcken att spela allsvensk fotboll när Degerfors kom på besök. En match som ett guldjagande Häcken på förhand skulle vinna – åtminstone på pappret.

Trots skyttekungen Jeremejeffs sena ledningsmål kunde Degerfors kvittera i den 94:e minuten.

Rygaards kanon banade väg

Häcken försökte koppla grepp om matchbilden omedelbart, på sedvanligt vis. Och det var inte långt ifrån att Tobias Sana kunde spela fram skyttekungen Alexander Jeremejeff redan innan minuten var spelad. Men anfallaren fick inte kontroll på bollen mitt framför Degerfors mål och chansen rann ut i sanden.

Degerfors var samtidigt inte ofarliga inledningsvis. Forwardsduon Diego Campos och Omar Faraj sökte ständigt varandra och hotade Häckens backlinje med jämna mellanrum.

Ju längre den första halvleken rullade på desto mer kunde hemmalaget ta över spelet. Många gånger var det inte mycket mer än bristande kvalitet i den allra sista passningen som skilde 0–0 från måljubel.

Och i minut 21 var det till sist dags för Bravida att explodera. Tomas Totland bröt bollen på mittplanen, Samuel Gustafson tog över initiativet och spelade in till Mikkel Rygaard som valde att trycka av utanför straffområdet. Stenhårt bredvid Alfie Whiteman i Degerfors mål. Danskens sjunde mål för säsongen.

Det var påtagligt att målet gav Häcken ytterligare energi och offensivlusta. Hisingslaget tryckte i längre perioder tillbaka Degerfors med hög press och ett finurligt anfallsspel, där Tobias Sana och målskytten Rygaard allt som oftast hade ett finger med i spelet.

När domare Kaspar Sjöberg slutligen blåste av för halvtidsvila var det många som frågade sig hur Häcken inte hade gjort mer än ett mål – men så var fallet.

Sena dramatiken

Den andra halvleken fortsatte på den inkörda vägen för Häcken. Stort spelövertag och många halvchanser där endast kvaliteten i det avgörande momentet saknades för att utöka ledningen.

Men, som en blixt från klar himmel, kunde Degerfors sätta full fart i en kontring efter 58 minuters spel. Bollen landade efter ett snabbt spel på Omar Farajs fötter, och anfallaren visade stor kyla framför mål när han placerade in kvitteringsmålet för gästerna.

En kalldusch för serieledaren.

Efter några minuter kunde Häcken hämta sig och återgå till att pressa ner Degerfors djupt mot eget mål. Samtidigt valde tränare Per-Mathias Högmo att göra ett dubbelbyte där Uddenäs och Fridriksson ersattes av Sadiq och Lund Hansen.

Trots ett stort spelövertag fick Häcken svårt att komma till de riktigt heta målchanserna. Och med bara kvarten kvar höll nästa blixt på att träffa Häcken. Målvakten Johan Brattberg kom ut på mellanhand och lämnade målet öppet för en lobb – men målskytten Faraj misslyckades med att ge bortalaget ledningen.

Med tio minuter kvar började Häcken skapa allt fler heta målchanser – och laget ropade på straff hela fyra gånger där domare Sjöberg friade.

Tappade ledningen i slutminuterna

I den 88:e minuten skulle Häcken slutligen få utdelning. Mikkel Rygaard hittade fram till Alexander Jeremejeff med en delikat utsida och ledningsmålet var ett faktum. Ett segermål? Nej, inte den här gången.

I stället kunde Degerfors kvittera i den 94:e minuten via Dijan Vukojevic. En tilltrasslad situation mitt framför mål som den inbytte anfallaren till slut kunde raka in i mål.

– Vi får en del bolltapp som ger Degerfors kontringsmöjligheter. Vi får ett fint mål med Alex, men kampen lever alltid och i stället för att hålla i bollen så ger vi i från oss ett inkast som leder till den avslutningen de gör. Vi får stolpen ut i slutminuterna, säger Per-Mathias Högmo.

Trots dubbla jättelägen på tilläggstid, med bland annat Sadiqs skott i ribban, kunde inte Häcken resa sig igen och resultatet skrevs till 2–2 på Hisingen.

Era konkurrenter har tiotal mål färre insläppta än er. Kan ni släppa in så många mål om ni ska behålla er position i tabellen?

– Vi har hållit ner antalet i de senaste kamperna och fått bra kontroll på det. Sedan spelar vi en fotboll där vi behöver klara oss mycket en mot en. Det är ett utvecklingsområde, säger Per-Mathias Högmo.

Häcken–Degerfors 2–2

Så startade Häcken (4–3–3): Johan Brattberg – Tomas Totland, Johan Hammar, Even Hovland, Valgeir Fridriksson (Kristoffer Lund Hansen, 66) – Simon Gustafson, Samuel Gustafson, Mikkel Rygaard – Oscar Uddenäs (Ibrahim Sadiq, 66), Alexander Jeremejeff, Tobias Sana (Blair Turgott, 72)