Häckens Kwame Kizito jublar efter att han utökat till 2-0.
Häckens Kwame Kizito jublar efter att han utökat till 2-0. Bild: MATHILDA AHLBERG

Häcken bröt tunga sviten – efter omdiskuterad utvisning

Rent spelmässigt var det Helsingborg som började matchen bäst. Men efter Mohammed Abubakaris utvisning i den första halvleken vände det mesta – och Häcken vann med 2–0 mot Helsingborg.

|

Det var ett hungrigt hemmalag som kom ut på banan den tidiga lördagseftermiddagen. Första målchansen lät inte vänta på sig. Max Svensson var det som fick den efter ett inlägg från Markus Holgersson. Men Peter Abrahamsson kom ut och gjorde sig stor vid sin bortre stolpe och räddade.

På den efterföljande hörnan sattes återigen Abrahamsson på stora prov och fick anledning att visa varför han anses som en av allsvenskans bästa målvakter. Holgersson som nådde högst på Alexander Farneruds hörna och nickade ner i backen för att sen träffa Häcken-målvakten. Holgersson fick en chans till på returen – även då stod Abrahamsson i vägen.

I den mycket händelserika matchinledningen såg det ut som att det var de rödklädda som skulle ta ledningen. Men det var gästerna som skulle öppna målskyttet. Daleho Irandust flöt förbi centralt i banan, tog sig in i straffområdet och där hamnade Andreas Granqvist snett och rev ner Häckens guldklimp. Straffen som följde satte Paulinho utan problem och vi hade 1–0. Och efter alla dessa händelser hade vi bara spelat tio minuter.

– Helsingborg hade en fin start på matchen, säger Häckens tränare Andreas Alm.

– Sen skapar vi ett bra omställningsläge med "Dalla" (Daleho Irandust), han driver i hög fart och utmanar mittbacken som då måste försvara. Då kan det hända saker och det gjorde det denna gången.

Utvisningen satte prägel

Tätt inpå ledningsmålet var det nästan kvitterat. Ännu en gång var det Holgersson som var inblandad. Nu fann han Alhaji Gero med ett inlägg som i sin tur prickade ribban.

Resten av halvleken gick sin gilla gång – bortsett från en händelse som blev den stora snackisen från de första 45 minuterna. Mohammed Abubakari kom sent i en närkamp med Erik Friberg. Upprörda känslor följde. Gult kort blev det första domslutet. Men efter domarkonferens ändrades beslutet och den tidigare Häcken-spelaren blev utvisad.

Andreas Alm om utvisningen:

– Följden av den är att Erik (Friberg) tvingas byta nästan direkt – han bytte i paus på grund av att han bli knäskadad. Sen om det ska vara frispark, gult kort eller rött ... Det jag vet är i alla fall att Friberg fick så pass ont att han tvingades byta.

Hur är det med Friberg nu?

– Det är knäet. Han fick sparken på foten men vred till knäet. Han spelade ändå vidare halvleken ut så vi hoppas att han ska vara igång och träna med oss. Men det är steg som ska gås igenom. Vi vet mer i morgon.

Sjukgymnast Patrik Ghazarian skriver så här om Fribergs status i ett SMS till GP:

”Han har ett stukat knä och en stukad fot. Ser inte ut som något allvarligt men är öm och lite svullen nu. Får behandling nu och i natt så får vi se om ett par dagar hur han ser ut. Han är stabil i leden men svårt att göra en ordentlig undersökning på grund av smärta. Lättare om ett par dagar.”

Kontrollerade andra halvlek

Vi hade 0–1 efter en halvlek. Till den andra kom aldrig Erik Friberg in i spel. In byttes i stället Ahmed Yasin och han skulle hamna i händelsernas centrum direkt. Ett skott från inhopparen precis utanför straffområdet träffade stolpen, bollen studsade sedan vidare till Godswill Ekpolo som kom två mot en tillsammans med Kwame Kizito mot Lindegaard. En enkel passning i sidled gjorde att Kizito enkelt kunde rulla in 2–0.

– Han spelar nia hos oss, gör poäng och det är det en nia ska göra. Tre plus tre på sex starter är ändå okej.

Mycket mer av värde hände inte i den andra halvleken. Paulinho var förvisso nära att göra sitt andra och Häckens tredje mål för dagen, men en utsträckt Anders Lindegaard var i vägen. Ett stolpskott kom också från Irandust i slutskedet av matchen.

Häcken gick av banan med tre poäng och tog därmed sin första seger efter fem raka utan full pott.