Häckens Paulinho jublar efter 1-0 mot Qviding i Svenska cupen.  Bild: NICKLAS ELMRIN
Häckens Paulinho jublar efter 1-0 mot Qviding i Svenska cupen. Bild: NICKLAS ELMRIN

Häcken illa ute – i brygga mot Qviding

Division 2 mot allsvenskan, ungdomlig entusiasm mot regerande mästarna – Qviding mot Häcken. Det kunde väl bara sluta på ett sätt? Njae, inte riktigt.

BK Häcken kom till spel med flera ordinarie spelare på bänken och några helt utanför truppen. Ändå mönstrade Hisingsklubben en stark startelva med Peter Abrahamsson, Daleho Irandust och Paulinho. Dessutom var Alexander Faltsetas tillbaka i startelvan och mittbackarna Johan Hammar och Juhani Ojala gjorde sina första A-lagsmatcher från start på länge.

Trots det bjöd division 2-klubben Qviding starkt motstånd och smart taktik.

– Det var som väntat. De har god energi, vi hade räknat med att de skulle orka i 90. De jobbade tajt, ville mycket. Vårt mål var att vara bättre än dem och det var vi, analyserade Häckentränaren Andreas Alm efter matchen.

När Patrik Wålemark (son till Jens) blev upphakad av Juhani Ojala i straffområdet efter en kvart var det matchens första farlighet.

Vissa ville haft straff, domaren Joakim Östling friade.

LÄS MER: "Qviding uppträdde smart och respektlöst"

Straff för Häcken

Häckens första farlighet följde efter en lång utrusning av Qvidingmålvakten Marcus Alexandersson. Kwame Kizito sög åt sig bollen – men skottet träffade inte målet.

Qviding anfördes av centrale mittfältaren Oscar Ehner och anfallaren Daniel Tidstrand och hade snabba kantspelare i Julius Lindberg och Patrik Wålemark. Efter en dryg halvtimme drog Ehner till från distans och Häckenmålvakten Peter Abrahamsson fick sträcka ut.

Så långt såg matchen ut som väntat. Mycket boll för Häcken, en del kontringsattacker från Qvidings sida.

– Du såg på laget. Vi gick all in. Vi tänkte inte underskatta Qviding. Det gäller att vara ödmjuk. Det var vi i dag, tycker jag, sade Andreas Alm.

Några minuter senare gick Ali Youssef i backen och domaren blåste straff.

Paulinho gjorde inget misstag, skottfintade och lyfte sedan in bollen säkert till vänster.

1-0 till BK Häcken.

Innan paus skapade bortalaget ytterligare en halvchans, skott utanför av Kwame Kizito.

Spänningen varade – i fyra minuter

Första halvan av andra halvlek ville och presterade Qviding mest. Peter Abrahamsson fick jobba i målet. Daniel Tidstrand var en bredsida från en kvittering i 69:e minuten. Fräcka förarbetet stod inbytte 18-åringen Chisom Chika Chidi för.

Strax därefter var Paulinho nära att göra sitt och Häckens andra mål för kvällen, men Marcus Alexandersson kom ut bra och avvärjde.

Med tio minuter kvar kom istället kvitteringen.

Häckens Johan Hammar slog en något snäv bakåtpassningen, som snappades upp av Julius Lindberg. Qvidingtalangen imponerade och gav matchen ny spänning.

– Om Johan, som i det här fallet, ger bollen till deras anfallare och han blir fri med målvakten är det klart att han kan göra mål. De var bra på omställningar, sade Häckentränare Alm.

Spänningen varade i fyra minuter.

Då gjorde Paulinho sitt andra mål för kvällen.

Och innan vi stängde butiken hade även inhopparen Ahmed Yasin nätat, 3-1 till Häcken och gruppspel i vår.

– Vi har ju en pokal som står på GPA som vi gärna vill beskydda. Ett gruppspel är bra på alla sätt och vis. Det är framför allt bra för att vi kan vinna en titel, avrundade Alm.

För Qviding väntar Assyriska härnäst, medan Häcken tar sig an AFC Eskilstuna i nästa match.

Så startade Häcken

Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo, Johan Hammar, Juhani Ojala, Oskar Sverrisson – Gustav Berggren, Alexander Faltsetas – Ali Youssef, Daleho Irandust, Paulinho – Kwame Kizito.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.