Häcken går för seger

ANNONS
|

- Jag har inte ens tänkt på det, säger målvakten Christoffer Källqvist.

Tre omgångar kvar och varje match blir som en SM-final för guldjagande Häcken. I dag är det Kalmar FF hemma på Rambergsvallen. Sedan väntar AIK och Sundsvall.

Häcken, som körde ett lätt träningspass i går förmiddag, har sex förluster i årets allsvenska. Tre av dem har kommit mot – Kalmar, AIK och Sundsvall.

- De matcherna har vi redan skakat av oss för länge sedan. Det är hela tiden nya matcher. Vi har en bra svit med oss nu. Det är det vi tar med oss in, inte det som hände på våren, säger Christoffer Källqvist.

ANNONS

Tränaren Peter Gerhardsson gillar inte statistik. Det har ingen inverkan på framtiden.

- Nej, det är inte så det fungerar. Matchen nu är det enda som finns. Vi funderar aldrig bakåt. Det handlar alltid om att prestera i den match som ligger framför oss. Det är upp till bevis igen. Och känslan i truppen är väldigt skön, säger han.

För att vinna en serie behövs flyt. Det har Häcken. Den senaste förlusten kom 8 juli mot AIK. Sedan dess har laget varit obesegrat i tretton raka matcher och tagit 33 poäng av 39 möjliga. Något som självklart skapar självförtroende i truppen.

- Ja, det har vi. Vi har med oss att vi vänt på underlägen och vunnit. Så skulle det ramla in ett mål vet vi att vi kan vända, säger Christoffer Källqvist.

Fyra lag slåss om guldet. Det innebär att det inte finns utrymme för några större misstag. Som målvakt är Källqvist extra utsatt.

- Jag har nog varit med för länge för att tänka så. Jag måste våga misslyckas för att lyckas. Det är bara att köra på. Jag vet vad jag kan, säger han lugnt.

Gerhardsson är inne på samma spår.

- Det kommer att handla om skicklighet. Och vi skapar ett nytt utgångsläge när vi går ur den här omgången. Vi kan inte påverka hur Gefle spelar, bara hur vi själva spelar. Det är det vi lägger hundra procents fokus på, säger han.

ANNONS

Häcken får klara sig utan René Makondele som är avstängd efter tre varningar. Dominic Chatto och Mohammed Ali Kahn är en varning från avstängning. Det är inget som Peter Gerhardsson tar hänsyn till.

- Så kan man inte tänka. Spelarna vet om det, en del har spelat med det i sju omgångar. Det är domaren som delar ut varningar. Vi kan aldrig planera efter det.

Kalmar då?

- Det är ett lurigt lag. De är giftiga. I sina bästa stunder spelar de precis som vi gör, med vasst omställningsspel. Omställningarna blir avgörande, säger Gerhardsson.

Häcken: René Makondele avstängd (varningar). Hela truppen tränade lätt i går. Långtidsskadade Daniel Forsell körde på egen hand. Det gjorde även Martin Ericsson som cyklade och stretchade i gymmet. Han har känning i en ljumske, men ska spela i dag.

Kalmar: Lite turbulent läge sedan lokaltidningen Barometern, som får medhåll av en före detta ordförande och före detta spelare, krävt tränaren Nanne Bergstrands avgång. "Den här säsongen har spelsystemen avlöst varandra ... Efter 27 omgångar ser jag fortfarande ingen röd tråd, däremot en nästan total avsaknad av kontinuitet", skriver tidningen. Spelarna och styrelsen står bakom Bergstrand.

TROLIG STARTELVA

Christoffer Källqvist – David Frölund, Mohammed Ali Kahn, Tom Söderberg, Kari Arkivuo – Oscar Lewicki, Martin Ericsson, Dominic Chatto – Dioh Williams, Waris Majeed, Nasiru Mohammed

ÖVRIGA MATCHER

Omgång 28

Söndag:

13.00: AIK–Syrianska

15.00: Gais–Helsingborg

Örebro–IFK Göteborg

Sundsvall–Norrköping

17.30: Åtvidaberg–Mjällby

Måndag:

19.05: Elfsborg–Gefle

I årets allsvenska har Häcken förlorat sex matcher.

16 april: Kalmar (b) 1–3

23 april: IFK Göteborg (h) 1–2

13 maj: Helsingborg (b) 2–3

24 maj: Elfsborg (b) 0–2

30 juni: Sundsvall (h) 1–2

8 juli: AIK (b) 1–3

ANNONS