Häcken föll i slutminuterna mot Benfica

Häcken spelade returmöte mot Benfica i Champions League under onsdagskvällen. Efter en mardrömsstart och mardrömsavslutning föll hemmalaget med 1–2.

|

Damallsvenskan är över och för BK Häcken återstår nu bara spel i Champions League. I den senaste matchen mot Benfica tog Hisingsklubben sina första historiska poäng när Elin Rubensson sköt hem segern genom ett sent straffmål (1-0).

Nu har serien vänt och under onsdagskvällen var motståndet detsamma som i den senaste matchen. Inför matchen huserade BK Häcken på en tredjeplats i tabellen med tre inspelade poäng. Men man ställdes mot ett motstånd som var pressade att vinna.

Matchen då?

Mardrömsstart

Jo, den började mardrömslikt för hemmalaget. Efter drygt två minuter fick Benfica hörna och i ett grötigt efterspel fick bortalagets Cloé Lacasse tån på bollen och lyckades rulla in ledningsmålet bakom Jennifer Falk. Det fick Benficas tränare André Vale att jubla från sidlinjen där han trots novemberkylan coachade sitt lag iklädd endast shorts och t-shirt.

– Det är ett läge där vi bara ska få bort bollen, men vi lyckas inte med det. I de här matcherna då smäller det, säger Elin Rubensson.

Nog växte Häcken in i matchen, hemmalaget skapade chanser framåt men utan resultat. Bästa läget hade Julia Karlenäs som efter en frispark från Elin Rubensson fick pannan på inlägget och nickade strax utanför Benficas vänstra stolpe. Då var kvarten spelad på Bravida Arena.

Precis innan halvtid var det nära igen. Den här gången var det Johanna Rytting Kaneryd som slog inlägget och Stine Larsen som satte dit pannan. Även denna gång smet bollen strax utanför den vänstra stolpen. Således underläge i paus, 0-1.

Rubensson slog till igen

Det var med huvudet som lägena skapades. I inledningen av den andra halvleken kom Benfica till ett fin fint läge när lagkaptenen Pauleta fick hjässan på bollen, men Jennifer Falk var på tårna, sträckte ut rejält och lyckades tippa avslutet ut över sidlinjen.

Men halvleken skulle handla mycket om Häcken. Hemmalaget höll för det mesta i bollen och pressade på framåt i försök att spräcka målnollan och kvittera matchen. I matchminut 69 fick den nyligen inbytte Diljá Ýr Zomers läge från distans och tryckte av en vrist som gick tätt utanför.

Elin Rubensson såg ut att rädda poäng för Häcken.
Elin Rubensson såg ut att rädda poäng för Häcken. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Till slut skulle målet komma. Häcken fixade fram en hörna och i efterspelet gick bollen på handen på Benficas Christy Ucheibe. Domaren pekade på straffpunkten och fram stegade Elin Rubensson. Precis som i senaste mötet lagen emellan skickade hon säkert in bollen i mål. Matchen var kvitterad.

– Jag tänker inte avslöja något hur jag lägger straffar. Men det är klart att jag hade tänkt på hur jag skulle göra om vi fick en straff idag eftersom det bara var en vecka sedan senast. Det gick ju bra, säger målskytten.

Mardrömsavslutning sänkte Häcken

Häcken försökte in i det sista att få in ett ledningsmål Stine Larsen missade i stort sett friläge och Milica Mijatovic sköt tätt över från distans.

Men matchen skulle också sluta mardrömslikt. På stopptid skickade Benfica in ett inlägg från distans och bortalagets Catarina Amado prickade in slutresultatet 1–2. André Vale fick jubla igen, men vid det här laget hade han fått på sig en täckjacka.

– Det finns inte mycket som är värre än att släppa in ett mål i sista minuten. Det var en fast situation och då kan vad som helst hända, säger Elin Rubensson.

Nytt för denna match var att tränare Robert Vilahamn hade tvingats till några förändringar i startuppställningen efter att Zigiotti Olme och Kullberg lämnat, och Blackstenius missade matchen på grund av skada. In kom istället Beata Kollmats, Julia Karlenäs och den danska landslagsspelaren Stine Larsen.

– Vi har haft kort tid med varandra så det är klart att det blir lite att starta om. Men det var en bra prestation av alla tre så jag kan inte säga att det var det som gjorde att vi förlorade, säger Vilahamn efter matchen.

I och med detta ligger man nu sist i gruppen med två matcher kvar att spela, två svåra dessutom då Bayern München hemma och Lyon borta väntar för Hisingslaget.

– Det är en tung förlust. Vi skapar en del bra målchanser för att vinna matchen och vi går för det. När de då gör en sent mål så är det nattsvart såklart, säger en besviken Robert Vilahamn efter matchen.